Menu Zavřít

Kdo podrží Zgarbu

17. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Selhavšího exministra by rozumná strana na kandidátku nepustila

CIF24

Jen naivka věří, že se policejní vyšetřování machinací v Pozemkového fondu může dobrat ke hmatatelnému výsledku. Určitě ne do voleb. Stačí se podívat na kandidátní listinu ČSSD v kraji Vysočina, aby bylo zřejmé, oč se hraje. Lídr František Bublan - ministr vnitra. Na třetím místě exministr zemědělství Petr Zgarba. Jakýkoliv úspěch policie by možná přinesl body Bublanovi, ale může ohrozit Zgarbu a s ním i zbytek kandidátky. Jestli sociální demokracie něco opravdu nepotřebuje, tak aby se tématem kampaně na Vysočině stala spoluzodpovědnost Zgarby za „krádež století“ a též jeho osobní vazby na místního agrárního velkopodnikatele Gabriela Večeřu, který měl na machinacích se státními nemovitostmi nejvíce vydělat.
Zgarba je nedůvěryhodná osoba, kterou by rozumná strana na kandidátku už nikdy nepustila. Když se jej redaktor týdeníku EURO loni 8. listopadu na tiskové konferenci zeptal, od koho on koupil restituční nároky, které posléze uplatnil jako protihodnotu při převodech státní půdy, odpověděl, že „už si nevzpomíná“. Nechtěl prozradit, že to byl právě Večeřa a jeho firma Agrovysočina. Skleróza ministra postihla, přestože Večeřovo jméno tou dobou již plnilo noviny.
Byla to jen náhoda, že ministr loni v červnu odročil klíčové zasedání prezidia Pozemkového fondu, na němž měl být mimořádný režim vydávání náhradních restitučních pozemků zrušen? Proč dal přednost otevírání koupaliště v Havlíčkově Brodě, čímž umožnil, aby smlouvy s Večeřou mohly být na poslední chvíli dokončeny? Zgarba dodnes na tyto otázky neodpověděl. Jako ministr selhal, a přesto mu strana dala opět důvěru. Zvláštní. Skoro se zdá, že jej někdo podržel, aby se náhodou neukázalo, že z transferů realit mohly týt i další osoby. I mlčení šéfů KDU-ČSL a ODS, jejichž zástupci též byli v orgánech Pozemkového fondu, dodává jistoty, že politický zájem na dohledání viníků je nulový.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).