Menu Zavřít

Kdo povede ministerstvo průmyslu a obchodu? Podle informací Eura Marta Nováková

20. 6. 2018
Autor: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Stále není jasné, kdo povede ministerstvo průmyslu a obchodu v druhé vládě premiéra Andreje Babiše. Zatímco v úterý se v některých médiích spekulovalo o jmenování manažera Jakuba Skavroně, dnes je ve hře jiná osoba. Ministryní se má stát prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Marta Nováková.

Marta Nováková není v podnikatelských kruzích neznámou postavou. Působí též ve vedení Hospodářské komory ČR, kde má od loňského května funkci viceprezidentky. Od roku 1991 se věnuje podnikání. Je šéfkou a majitelkou společnosti U&Sluno, zaměřené na vývoj a správu informačních systémů v maloobchodních a distribučních společnostech. Současně je ředitelkou a spolumajitelkou firmy Language Planet. Nováková na dotaz Eura dnes nereagovala.

Sdílnější byl manažer Jakub Skavroň, který se nedávno stal členem představenstva státem vlastněné energetické společnosti ČEPS. O jeho nástupu do funkce ministra průmyslu a obchodu v úterý informoval web Echo24.cz a následně i další média. Skavroň webu Euro.cz řekl, že tuto zprávu považuje za „fantazii.“


Přečtěte si komentář o sestavování budoucí vlády:

Díky, Poche

 Weikert


V minulých týdnech se v souvislosti s obsazením ministerstva průmyslu hovořilo o různých jménech. Favorit prezidenta Miloše Zemana František Koníček podle zdrojů webu Euro.cz nemá šanci, protože si ho ve funkci nepřeje Andrej Babiš. Dalším zmiňovaným jménem byla ředitelka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Alexandra Rudyšarová, kterou podporují komunisté. Ta podle zdrojů Eura na ministerstvo nastoupí, ale jako náměstkyně pro evropské fondy.

Prakticky už je dnes jisté, že ve funkci ministra průmyslu skončí Tomáš Hüner. Jeho vztahy s Andrejem Babišem již na konci loňského roku poškodila kauza lithium, kdy Hüner váhal s výpovědí memoranda o spolupráci s australskou společností EMH. Proti Hünerovi má podle zdrojů Eura výhrady také vedení energetické skupiny ČEZ.

KL24

Dále čtěte:

ČSSD nechce ustupovat. Spor o jména může zhatit dohodu s ANO, připustil Hamáček

Komentář: Jedno zbytečné referendum

Komentář: Andrej na pásce

 Páral


  • Našli jste v článku chybu?