Menu Zavřít

Kdo práskl korunního svědka

8. 6. 2012
Autor: Euro.cz

Jméno klíčového svědka v kauze nákupu transportérů zřejmě uniklo přes náměstka Nejvyššího státního zastupitelství

Ta informace způsobila v českých bezpečnostních složkách zemětřesení. Loni 11. května se objevilo v MF Dnes a Právu jméno korunního svědka v případu nákupu transportérů Pandur, který vypovídal pod zárukou utajení. Šlo o bývalého manažera rakouské zbrojovky Steyr Stephana Szücse, jenž prohlásil, že lobbista Marek Dalík si v souvislosti s nákupem obrněnců řekl o úplatek 18 milionů eur.
Rozjelo se pátrání, kdo informaci a identitu utajovaného svědka vynesl. Týdeník Euro získal zásadní poznatky, kdo měl oním „práskačem“ být – náměstek Nejvyššího státního zástupitelství Igor Stříž. Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) s posvěcením státního zástupce Rostislava Bajgera přitom v únoru případ odložili. Stříž nebyl vůbec vyslechnut, a jak sám přiznává, o tom, že se jeho osoba stala předmětem vyšetřování, se dozvěděl z první ruky.
Zrekapitulujme si sled událostí. Szücs byl vyslechnut loni 25. března bez toho, aby do protokolu uvedl své jméno. Přeložený protokol doputoval 8. dubna vyšetřovateli protikorupční policie Františku Zahálkovi. O sedm dní později jej obdržela státní zástupkyně Marcela Kratochvílová. Po celou tu dobu neprobleskla v médiích ani zmínka o tom, že výpověď existuje, natož její obsah. 29. dubna o spis požádal šéf odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Nejvyššího státního zastupitelství Zdeněk Kasal, jenž si kopii v Brně převzal 2. května. A 11. května vycházejí některé pasáže ze Szücsova výslechu v českých médiích. Začátkem června začali detektivové ÚOOZ pátrat, odkud informace utekla. Nejvyšší státní zastupitelství přitom poukazovalo na možného viníka z řad Vrchního státního zastupitelství v Praze.

WT100

Bez podezření

Zlom ve vyšetřování nastal 25. června. Josef Šamalík z jihomoravské hospodářské kriminálky sepisuje úřední záznam, v němž se odvolává na informace svých detektivů. „Za zveřejněním jména utajovaného svědka má stát státní zástupce Igor Stříž z Nejvyššího státního zastupitelství. Ten jméno utajovaného svědka sice přímo nezveřejnil, ale údajně vynesl novinářům obsah svědeckých výpovědí. Když byl znám jejich obsah, kde je popisováno, že na schůzce byli konkrétní lidé, tak vylučovací metodou po krátkém šetření novináři rychle zjistili, kdo byl utajovaný svědek. Údajně se nejedná o první případ takto zveřejněných informací ze strany JUDr. Stříže,“ konstatoval Šamalík. Upozornil i na to, že poté, co vyšetřovatel případu František Zahálka po policejní prohlídce své kanceláře kvůli úniku informací o Szücsově výpovědi ohlásil svůj odchod do civilu, získali aktéři případu Pandur v protikorupční policii informátora. „V rámci prověřování úniku informací v kauze Pandury měl náš útvar zmiňovaný dokument k dispozici. Z něj získané informace však i v kontextu dalších zjištěných skutečností nezakládaly podezření ze spáchání trestného činu konkrétní osobou. Věc byla odložena letos 16. února,“ sdělil týdeníku Euro mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Žalobce Igor Stříž striktně popírá, že by měl s únikem informací cokoli společného. „O tom záznamu vím, protože procházel Nejvyšším státním zastupitelstvím. Tak, jak nám byl doručen Policejním prezidentem, jsme jej přeposlali dozorovému státnímu zástupci. Argumentovali tím, že to mají z operativních informací. Nenapadá mě, jak by se ale mohli k někomu dostat, když u nás ty podklady, v době, kdy ta věc byla uveřejněna, vůbec nebyly. Ale nechci se k tomu vyjadřovat. Postoupil jsem to dozorovému státnímu zástupci, ať koná,“ prohlásil Stříž. Jeho slova jsou ale v rozporu s informacemi týdeníku Euro, podle kterých byla kopie spisu z kauzy Pandur doručena na zastupitelství několik dní před zveřejněním Szücsova výslechu. Velmi bizarní je i skutečnost, že se Stříž o tom, že může být osobou, která únik zapříčinila, dozvěděl. „Protože jsme v té věci vykonávali dohled a já k tomu spisu mám přístup, tak o tom vím. Ale nedělal jsem v té věci žádná rozhodnutí, věc jsme postoupili, nijak jsem se v tom neangažoval. Myslím, že k téhle věci jsem ani nebyl vyslýchán,“ dodal Stříž.

Děravá inspekce

Šamalík 11. srpna předal dva úřední záznamy také policejní inspekci. Ta začala vyšetřovat, zda k úniku nedošlo z policejních spisů. Jak už to ale v Česku bývá, unikly nakonec informace o této záležitosti i z inspekce samotné. „Mohu potvrdit to, že prověřujeme únik písemnosti z Inspekce Policie České republiky – jsme ve fázi prověřování,“ uvedla mluvčí dnes už Generální inspekce bezpečnostních sborů Radka Sandorová.
Je pravděpodobné, že vyšetřování dopadne úplně stejně jako v předchozím případě. V Česku se zkrátka rozkecá všechno.

  • Našli jste v článku chybu?