Menu Zavřít

Kdo si troufne na Obamu

6. 4. 2011
Autor: Euro.cz

Do prezidentských voleb zbývá rok a půl. Protikandidáti se zatím nehrnou

Video trvá necelou minutu. Barack Obama se v něm objevuje s basketbalovým míčem, v dobré náladě ve známé americké televizní talk show a na golfovém hřišti. Hned vzápětí se přes celou obrazovku rozbliká číslo 8,8 procenta, což je aktuální míra nezaměstnanosti ve Spojených státech. A k tomu vážný komentář: „Až doteď ses bavil. Teď však nastal čas, aby tě opět měli rádi. Vždy jsi dostal, co jsi chtěl. My nikoli, my potřebujeme práci a dobré vedení.“ Ústředí republikánské Grand Old Party (GOP) umístilo klip minulé pondělí na své stránky s názvem „Naděje vás nezaměstná“. Jde o zjevnou narážku na ústřední heslo volební kampaně nynějšího prezidenta z roku 2008, v níž se nejvíce opakovalo právě slovo naděje. Republikáni zveřejnili video tentýž den, co Obama oficiálně oznámil, že se hodlá ucházet o znovuzvolení. Nešlo o žádné překvapení, spíše formalitu, díky níž může volební tým prezidenta začít sbírat peníze. Obamovo vítězství stálo v roce 2008 rekordních 750 milionů dolarů, náklady pro další kampaň se odhadují na miliardu nebo i více.

Náročná a nejistá

I když primárky ve vybraných státech začnou dříve, Američané půjdou k volbám až v listopadu příštího roku. Ohlašování kandidatury s více než ročním předstihem by ve většině zemí světa bylo považováno za předčasné. Nikoli však v USA. Pro méně známé uchazeče o Bílý dům může být dokonce již pozdě. Žádné americké volby neměly v posledních dvaceti letech tak pomalý start jako ty letošní. Před těmi minulými už touto dobou proti sobě tvrdě bojovalo osm prezidentských kandidátů GOP a deset reprezentantů Demokratické strany. Volební kampaň roku 2008 zaznamenala několik rekordů: byla nejdelší – trvala celkem 22 měsíců – a také nejdražší. Stála 1,7 miliardy dolarů. Kandidáti opoziční strany a soupeři prezidenta usilujícího o setrvání v Bílém domě, mají vždy těžší pozici. Po druhé světové válce pouze tři američtí prezidenti – Gerald Ford, Jimmy Carter a George Bush starší – svůj post napodruhé neobhájili. Není divu, že se mnohým republikánským politikům do náročného a nejistého klání moc nechce. A že zatím žádný oficiálně kandidaturu neohlásil.

MMF24

Potenciální rivalové

Nejdále, co se týče formalit, postoupil bývalý guvernér státu Minnesota Tim Pawlenty. V roce 2008 se dostal do užšího výběru kandidátů na viceprezidenta republikána Johna McCaina, nicméně ten si později vybral svéráznou Sarah Palinovou. K výhodám Pawlentyho lze bezpochyby zařadit jeho dosavadní bezproblémovou politickou kariéru a dokonalý image křesťana vyznávajícího konzervativní hodnoty. Jeho slabým místem je chybějící charisma a také skutečnost, že není příliš známým. K dalším významným republikánským kandidátům může patřit Mitt Romney, bývalý guvernér státu Massachusetts, který také zkoušel své štěstí již v roce 2008. Romney zbohatl v soukromém sektoru a mnozí mu vyčítají, že volební kampaně nevede jako politik, ale spíše jako marketingový stratég. Jeho Achillovou patou může být jím provedená massachusettská reforma zdravotního systému, která se neshoduje s představami konzervativních voličů a navíc nápadně připomíná republikány kritizovanou koncepci Baracka Obamy. Další nevýhodou Romneyho může pro řadu Američanů být skutečnost, že se hlásí k mormonské víře. Mormoni reprezentují v USA pouze dvě procenta populace, ale například v Kongresu jich jsou tři procenta. Vyznavače této podivné, ale striktní víry, najdete také v CIA nebo na Wall Streetu. Jsou žádaní pro svou disciplínu. Nekouří, nepijí alkohol ani kávu a jsou velmi pracovití. Jejich případné mnohoženství, které mormoni oficiálně zakázali, v zaměstnání nikdo neřeší.
Mike Huckabee, někdejší evangelický kněz a další z možných kandidátů, při minulých volbách na adresu vyznání svého stranického soupeře prohlásil: „Mormoni věří, že Ježíš a Satan byli bratři.“ Nic horšího věřícím Američanům říci nemohl. Ve státě Iowa tehdy suverénně vyhrál, i když neměl za sebou tak početný volební aparát a ani finanční prostředky jako Romney. Huckabee pracoval v minulosti také jaké guvernér, konkrétně ve státě Arkansas. Charisma mu vůbec nechybí, hraje v kapele na basovou kytaru a veřejně vtipkuje o svém dlouholetém boji s obezitou. Dokázal zhubnout 50 kilo, a dokonce běžel i maraton. Nicméně na politické scéně je stále nováčkem, a navíc s nekonzistentními názory. V době, kdy je ústřední volebním tématem ve Spojených státech ekonomika, také nemá americkým voličům dvakrát co nabídnout.

Na těžší kalibr se čeká

Mezi nejvýraznější postavy GOP, které si pohrávají s myšlenkou kandidovat proti Obamovi, patří Newt Gingrich. Respektovaný dlouholetý republikán zastával v letech 1995 až 1999 prestižní funkci speakera Dolní sněmovny. „Newt Gingrich svojí kandidaturou významně pomůže republikánům a americkému politickému procesu, i když je nepravděpodobné, že vyhraje. Byl by nejoriginálnějším myslitelem mezi republikány. Provokoval by, a dokonce i útočil. Pro voliče, kteří od opozice vyžadují, aby dělala něco více, než pouze říkala ,ne‘, je Newt ten pravý člověk,“ uvedl pro týdeník EURO Frank Lavin, někdejší náměstek ministra obchodu v administrativě George W. Bushe a za vlády Ronalda Reagana politický ředitel Bílého domu. Gingrich má na kontě mnoho nediplomatických vyjádření, jeho největším hendikepem je však jeho osobní život. První manželka ho obvinila, že zatímco ona ležela v nemocnici s rakovinou, on se bavil s asistentkou. Později se s milenkou sice oženil, nicméně scházel se s ní v době, kdy hlasitě usiloval o sesazení Billa Clintona z funkce prezidenta kvůli aféře s Monikou Lewinskou. Podle Lavina oplývá Gingrich idejemi a iniciativami a „je dobré ho mít v místnosti, když se hledá řešení“. Nikoli však, aby sám rozhodoval. I republikáni respektující jeho inteligenci a pracovní etiku mají někdy problém ho vystát. Seznam ambiciózních kandidátů GOP pro příští prezidentské volby je delší, nicméně mezi jména, co aktuálně stojí ještě za zmínku, patří například guvernéři Indiany a Mississippi Mitch Daniels a Haley Barbour. Daniels je konzervativec s důrazem na striktní fiskální politiku. Nemá však v oblibě tradiční republikánská témata jako sňatky homosexuálů, potraty a výzkum kmenových buněk, která mnohdy dominují v primárkách. Barbour je sice v domovském státě populární, dokázal snížit státní výdaje a také reformoval nevyhovující zdravotní zákony, nicméně celonárodně není až tak známý. Ani Sarah Palinová zatím svoji kandidaturu oficiálně neoznámila. Podobně jako realitní magnát a showman Donald Trump, který si také s myšlenkou kandidovat pohrává a údajně se hodlá definitivně vyjádřit v červnu. Nejsilnějším soupeřem Baracka Obamy však bude on sám, respektive jeho dosavadní výsledky v Bílém domě. Republikáni voličům rádi připomenou problémy, jako je vysoká zadluženost země a třináct milionů nezaměstnaných. Podle posledního průzkumu veřejného mínění nyní pouze 51 procent Američanů práci Obamy oceňuje, zatímco 45 procent je s jeho výkony nespokojeno.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).