Menu Zavřít

Kdo táhne na Prahu

22. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Italský Bricks Invest, anebo turecký či dubajský investor? Uvidíme v srpnu.

Žádná událost na realitním trhu nevzbuzuje v poslední době tolik pozornosti jako dražba domů na pražském Václavském náměstí 13 a 15 (v sousedství pasáže „Práce“ směrem k Můstku, EURO 19/2003). Vydražitelem se stala neznámá společnost Bricks Invest, v jejímž čele stojí Ital Alessandro Grosso. I když Grosso se k dalšímu využití lukrativních nemovitostí nechce vyjadřovat, sílí názory, že Bricks Invest nebude konečným - nebo alespoň jediným majitelem - bloku domů v samém centru hlavního města. Objevují se spekulace, že vítěz dražby pomohl zprostředkovat nákup komplexu pro tureckého investora.
Alessandro Grosso se na českém realitním trhu pohybuje již několik let. Až doposud se ale soustředil výhradně na rezidenční projekty. Je hlavou společnosti Czech Real Estate, jedné z největších a kapitálově nejsilnějších investorských skupin z Itálie, které operují na trhu s realitami v Praze. Společnost se soustřeďuje hlavně na nákup domů v historickém centru města. Mezi již dokončené projekty patří například rekonstrukce domu v Platnéřské 7, objektu na rohu Křižovnické a Kaprovy ulice nebo komplexu mezi Husovou, Liliovou a Zlatou ulicí na Starém Městě. Cena, za kterou Bricks Invest domy na Václavském náměstí vydražil, dosáhla 605 milionů korun. Tato suma ale pro investora nebude konečná. Objekty jsou cenné především lokalitou, jejich stav je ale značně zanedbaný. Podstatná část budov bude proto zřejmě v budoucnu demolována a zachovají se pouze ty objekty, které jsou kulturními památkami. Náklady na rekonstrukci se budou pohybovat v řádu několika set milionů korun. Je tedy otázkou, zda Bricks Invest na tak finančně náročný projekt sežene dostatek peněz.
To podporuje hlasy, že Bricks Invest je pouhým prostředníkem transakce. V poslední době se objevil názor, že majitelem bude jistá turecká investiční společnost. Turečtí podnikatelé jsou jako realitní investoři po celém světě velmi úspěšní. Například největším majitelem nemovitostí v Moskvě je turecká společnost Enka Holding. Názor, že komplex domů na Václavském náměstí by mohli ovládnout Turci, podporuje i skutečnost, že před dražbou Bricks Invest údajně spolupracoval se společností s ručením omezeným Karlův Most, jejímiž majiteli jsou Francouz Cem Kapanci a Turek Bulent Inanc.
Definitivní rozhodnutí o budovách na Václavském náměstí zatím nepadlo. „Bricks Invest má čas uhradit ze zákona cenu tři měsíce po dražbě, tedy 1. srpna,“ řekl týdeníku EURO Libor Nevšímal, licitátor společnosti Naxos, která nemovitosti dražila. Konečná struktura vlastníků se tedy zřejmě ustanoví nejdříve v posledních dnech tříměsíční lhůty.

  • Našli jste v článku chybu?