Nejvýznamnější česká kávová soutěž už zná své vítěze. Trofeje zůstávají v Praze
Finále mistrovství republiky v přípravě kávy Barista roku 2017 proběhlo o víkendu 11. a 12. března v divadle Jatka78 v Pražské tržnici. Do finálového kola postoupilo dvanáct baristek a baristů, kteří před mezinárodní porotou připravovali každý čtyři espresa, čtyři mléčné nápoje a čtyři volné nápoje, tzv. signature drinky, z nichž každý musí obsahovat celé espreso, a naopak v něm nesmí být žádný alkohol. To vše musí baristé stihnout v soutěžním čase 15 minut a porotě odprezentovat v angličtině. Angličtina sice není v národním kole podmínkou, ale na světovém mistrovství se bez ní obejít nelze. Vítěz národního kola postupuje do světové soutěže, která se pro letošní rok koná v jihokorejském Soulu.
Porotci hodnotí řadu faktorů - technickou přípravu kávy včetně dodržování hygienických pravidel a čistoty pracoviště, samozřejmě chuť kávy i její prezentaci a servis, to, jak káva odpovídá chuťovým deskriptorům udaným soutěžícími, a rovněž kreativitu při přípravě volného nápoje, která ovšem nesmí být samoúčelná.
První tři místa nakonec vybojovali baristé ze známých pražských kaváren. Absolutním vítězem a také autorem nejlepšího signature drinku se stal Jan Škeřík, kterého můžete potkat v kavárně Double B Coffee & Tea v Anglické ulici na Vinohradech. Právě volný nápoj, který se vítězovi nejvíce povedl, bývá rozhodující disciplínou, protože připravit skvělé espreso a kapučíno by mělo být pro všechny finalisty samozřejmostí. Oříškem bývá vhodný výběr soutěžní kávy a kreativita při přípravě signature drinku, který musí vyzdvihnout v něm použité espreso.
Druhou příčku obsadil loňský vítěz Ondřej Hurtík, dlouholetý barista pražírny Doubleshot, kterého můžete pravidelně potkávat za kávovarem v dejvické kavárně Místo. Jeho prezentace byla tradičně výborná a zajímavý byl i jeho volný nápoj podávaný v pivních lahvích s keramickým uzávěrem, do kterých jej plnil pomocí sifonové lahve.
Na třetím místě skončil Zdeněk Hýbl, barista a spolumajitel kavárny onesip coffee v Haštalské ulici na Starém Městě. Porota hodnotila Hýblovo kapučíno jako nejlepší z celé soutěže. Použil odlišné kávy pro přípravu espresa a kapučína a pro volný nápoj pak obě spojil dohromady spolu s domácím meruňkovým pyré a tymiánovou vodou vyšlehanou do pěny. •
O autorovi| Klára Donathová, donathova@mf.cz