Menu Zavřít

KDO VLASTNĚ TLESKÁ ROZŠÍŘENÍ

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Evropská unie

S přijetím nových členů Evropské unie souhlasí jen 42 procent obyvatel patnáctky, vyplývá to z červencového průzkumu veřejného mínění institutu Eurobarometer.

CIF24

„Ačkoliv nejsou příznivá, bylo by přehnané z těchto čísel usuzovat, jak to činí někteří čeští politikové, že EU nemá o nové země zájem, řekl vzápětí ČTK Peter Ludlow, ředitel bruselského Střediska pro výzkum evropské politiky (CEPS).

Až na Dány, kteří fandí vstupu nováčků z 62 procent, jsou ostatní země rozpačitější. Proti přijetí ČR do EU se vyslovila polovina Belgičanů a Francouzů, velký odpor je cítit ze strany Němců (proti 43, pro 38 procent, s převahou přízně v bývalých východních zemích) a vůbec největší v Rakousku. To bere na milost pouze Maďary, s jejichž přistoupením souhlasí 45 procent dotázaných, zatímco 40 procent je proti. Z kandidátů na členství v unii si nejlépe vede Malta a Maďarsko před Polskem a Kyprem. Následuje ČR, pro jejíž přistoupení by hlasovalo 40 procent Západoevropanů, proti by bylo 35 procent. O radostném očekávání se však nedá mluvit ani v případě ČR. Podle posledního průzkumu IVVM z letošního května se pro vstup do unie vyjádřilo jen 35 procent občanů a proti šestnáct procent. Za poslední dva roky tak klesl podíl českých stou penců vstupu o jedenáct procent.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).