Podobný příběh se v těchto dnech píše všude. Když má Martina
Valterová, sládková teplického restauračního pivovaru Monopol,
spočítat, kolik hotového piva zůstalo ve sklepě, není to nijak veselá matematika.
„V ležáckých a přetlačných tancích mám 150 hektolitrů. Kolem 20 hektolitrů je
nastáčeno v lahvích, které jsme stáčeli ještě před vyhlášení mimořádných
opatření,“ přibližuje aktuální situaci v Monopolu.
Jak rychle se pivo musí prodat? „Stočené lahve mají dvouměsíční
trvanlivost, takže do konce dubna nebo začátku května,“ odpovídá sládková. „Co
se týče piva v ležáckých tancích, tak pivo tam může ležet. Je to sice velká
energetická zátěž, ale pivo by tam v pohodě mělo vydržet,“ pokračuje.
Posílení imunity. Kysané nápoje a fermentovaná zelenina obohatí střevní mikrobiotu i život
Hlavní potíž pro Valterovou představují hektolitry piva v
přetlačných tancích, odkud její ležáky a ejly běžně proudí do výčepu pivovarské
restaurace. Ta je ale nyní zavřená. „Musíme odtud pivo nastáčet do sudů a
následně do lahví. Vše určitě nenalahvujeme, krom prodejního okénka nemáme
jinou možnost, jak pivo prodat,“ říká Valterová a dodává: „Pro sládka, který
věnuje veškeré své úsilí tomu, aby měl kvalitní pivo, je představa, že
nemůže pivo prodat, opravdu děsivá.“
I proto se Monopol stejně jako další minipivovary z Čech, Moravy a
Slezska zapojil do projektu zachranpivo.cz. Jeho autorem je Michal Pomahač ze
středočeského minipivovaru Kytín. „Dali jsme dohromady distribuční síť, která
zahrnuje malé i velké obchody, výdejny v pivovarech, nebo i restaurace. V
této síti se pak budou prodávat piva nejen z Kytína, ale ze všech
pivovarů, které se do iniciativy zapojí. Přes náš web si milovníci
piva mohou najít nejbližší žíznivé okénko.
Podporujete své oblíbené podniky a značky v době koronaviru?
V některých případech si pivo mohou rovnou objednat, v ostatních
je alespoň navedeme tam, kde mohou pivo koupit, a pomoci tak
minipivovarnickému průmyslu,“ popisuje Pomahač.
Kromě Kytína a teplického Monopolu tam člověk aktuálně najde třeba
i krnovskou Nachmelenou Opici, Pivovar Hostomice pod Brdy či krkonošského
Trautenberka. Nyní je možné přes stránku zachranpivo.cz koupit celkově přes 650 tisíc litrů
spodně i svrchně kvašených piv.
Podle informací týdeníku Euro současná situace přiměla k akci i Budějovický
Budvar. Národní pivovar, jehož strategií je pomáhat a kooperovat s českým
craftem, aktuálně hledá možnosti, jak minipivovarům ulevit a dostat jejich pivo
do obchodů a k pijákům. Zaměřit se prý chce nejen na sedm podniků, s nimiž
dlouhodobě spolupracuje, ale i na některé další výrobce.