Menu Zavřít

Kdo zaplatí expanzi?

27. 5. 2011
Autor: Euro.cz

UniCredit Bank

Česká UniCredit Bank (UCB) nedávno vysvětlovala pokles zisku za první letošní čtvrtletí zvýšenými náklady na expanzi, která je v plném proudu a potrvá až do konce roku 2012. Při ohlášení expanze ale banka tvrdila, že investice v řádech desítek milionů eur zaplatí mateřská UniCredit Group. Nyní se ukazuje, že zřejmě podstatná část půjde z kapsy české divize.
Jak česká UCB potvrzuje, část nákladů na expanzi půjde z tuzemska. Kolik to bude, však nechce zveřejnit. Šéf celé skupiny Federico Ghizzoni nedávno uvedl, že celkové investice na rozšíření pobočkové sítě se budou pohybovat okolo třiceti milionů eur, tedy zhruba tři čtvrtě miliardy korun, a že zhruba polovina už je vyčerpána.
UniCredit Bank má velké plány. V minulosti převážně korporátní banka se na pokyn svého italského vlastníka vrhla na retailový segment. V Česku nyní otvírá desítky poboček a zkouší unikátní franšízový model provozu obchodních míst. Banka zatím tvrdí, že se jí daří, ale na hodnocení loni započaté expanze je prý příliš brzy. Jakou souvislost má se současnou situací odchod šéfa retailu UCB Jaroslava Žahourka, který rezignoval v polovině dubna, není jasné. Retail vedl čtyři roky a banka tvrdí, že se vzdal funkce z rodinných důvodů. Spekuluje se však, že Žahourek „byl odejit“ kvůli neuspokojivým výsledkům dosavadní retailové strategie banky. Jeho funkci převzal místopředseda představenstva Paolo Iannone.

  • Našli jste v článku chybu?