Menu Zavřít

Kdo zmátl Parlament

2. 12. 2005
Autor: Euro.cz

Senát vrátil Poslanecké sněmovně novelu zákona o pojišťování vývozu

PRAHA (mtc) - Senát vrátil Poslanecké sněmovně novelu zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou se dvěma pozměňujícími návrhy. V nové právní normě, která má umožnit privatizaci komerční dcery Exportní garanční a úvěrové pojišťovny (EGAP), se senátorům nelíbilo omezení, stanovující, že by si stát měl v privatizované společnosti ponechat minimálně třicet procent akcií. Stejně tak byli členové horní komory parlamentu proti paragrafu, kterým byl upraven naprosto nesouvisející zákon o Nejvyšším kontrolním úřadu.
Třicetiprocentní hranice byla součástí komplexního pozměňovacího návrhu, který prosadil komunistický poslanec Karel Vymětal. Jeho změnu vládního návrhu ostře kritizovali zástupci dvou velkých úvěrových pojišťoven Euler Hermes a Atradius(EURO 48/2005). Vedení společnosti EGAP naopak Vymětalovy změny podporovalo. „Z pohledu EGAP jde o značný krok vpřed, protože kromě jiného vzniká prostor pro mnohem větší podporu exportních záměrů malých a středních podniků, po které se tolik volá a která je také plně v souladu s nově připravovanými pravidly Evropské unie v této oblasti. Součástí komplexního pozměňovacího návrhu byl i požadavek na zachování nejméně třicetiprocentní účasti EGAP v dceřiné společnosti. V každém případě jde o to, aby EGAP mohl i v budoucnu ovlivňovat zásadní rozhodnutí týkající se strategického rozvoje dceřiné společnosti s cílem optimalizovat rozsah služeb, které budou nabízeny českým exportérům v synergii s EGAP, jenž bude nadále poskytovat pojišťování úvěrů se státní podporou,“ uvedl generální ředitel společnosti EGAP Pavol Parízek
Po hlasování senátorů byl šéf EGAP spokojen, že při projednávání v plénu nezamítli celou novelu, jak navrhoval jejich hospodářský výbor. „To by totiž byla špatná zpráva hlavně pro malé podniky. Pro komerční úvěrové pojišťovny jsou především malé firmy vzhledem k vysokým marketingovým a dalším provozním nákladům a nízkým výnosům ekonomicky nezajímavé. Proto je často buď odmítají, nebo jim nabízejí pojištění za takové pojistné sazby, které jsou pro ně cenově nedostupné,“ uvedl ředitel Parízek. „Převzetím rizik souvisejících s pojišťováním malých a středních podniků na sebe by EGAP umožnil, aby na nesporné výhody úvěrového pojištění mohly dosáhnout i skutečně malé firmy za přijatelných cen. Nová pravidla Evropské unie, která mají vstoupit v platnost se začátkem nového roku, odstraní v tomto směru dosavadní omezení a byla by škoda toho okamžitě nevyužít,“ dodal. Generální ředitel české pobočky Euler Hermes Július Kudla s argumenty Parízka naprosto nesouhlasí: „Ať už přestane mást veřejnost a Parlament. Více než polovina našich klientů jsou právě malé a střední podniky! Navíc jejich úvěrové pojištění nabízí již nyní i dceřiná Komerční úvěrová pojišťovna EGAP“.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).