Menu Zavřít

Kdy bude černá opravdu černá?

7. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Technologie

CIF24

Ploché monitory se sotva zabydlely v obývácích a kancelářích, a na dveře trhu s elektronikou již klepou další nedočkavci. Tichá válka LCD a plazmových obrazovek skončila rozdělením oblasti působení - výrobně nákladnější plazmy vynikají podáním barev a kralují od úhlopříčky okolo čtyřiceti palců, ostatní nástupci krabicovitých CRT fungují na bázi tekutých krystalů.
Zavedené pořádky by ale mohla v horizontu tří let narušit ambiciózní generace laserových panelů. O velkém třesku alespoň mluví zástupci australské firmy Arasor spolupracující s americkým Novaluxem. Televize s projekční technologií využívající laser prý bez problémů strčí plazmové a LCD displeje do kapsy. Případné investory se duo Arasor a Novalux snažilo nalákat na samé superlativy: výroba je o polovinu levnější, panely výrazně lehčí, tenčí než „plazmy“, životnost svítivosti je v současné evoluční verzi slušných padesát tisíc hodin, při provozu spotřebují čtvrtinu energie. A mohou se pochlubit ohromující reprodukcí barev, díky níž v podstatě zakládají novou třídu kvality obrazu.
POdle Jeana-Michela Pelaprata, šéfa Novaluxu, dokáže laserová obrazovka zobrazit až devadesát procent barevné škály viditelné lidským okem. Moderní LCD obrazovky přitom disponují jen třetinovým rozsahem. Klíč ke špičkovému kontrastnímu poměru zobrazovaných bodů a s ním spojené barevné hloubky vězí ve schopnosti okamžitého vypnutí laserových „solid-state“ paprsků, což umožňuje generování zcela černé barvy. Ta je přitom základem realistického obrazu a současně nedosažitelnou metou všech konvenčních displejů. Jediným opravdovým konkurentem jsou Canonem a Toshibou vyvíjené takzvané SED (Surface-conduction Electron-emitter Display) monitory, které se díky aktivní redukci podsvícení pyšní špičkovým kontrastem 100 000:1.
Pokud vše dobře dopadne a Arasor se bude moci opřít o avizovanou podporu Samsungu, koncem příštího roku budeme moci porovnat v produkčních verzích obě technologie na vlastní oči a do roku 2008 by měla být nová generace displejů implementována i do herních zařízení a mobilní elektroniky.
Boj o podíl na trhu však nebude jednoznačný. Velcí hráči investovali miliardové částky do zavedených postupů a o vkladu do nové technologie neuvažují. Navíc Arasoru chybí kromě důvěryhodnosti velmi důležitý článek - seriózní velkododavatel laserových soustav.

  • Našli jste v článku chybu?