Menu Zavřít

Kdy skončí recese?

8. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Sektor telekomunikací zažívá na celé zeměkouli katastrofické období

Současná telekomunikační krize připomíná jednu scénu z filmové klasiky Africká královna. Humphrey Bogart a Katherine Hepburnová plují na malém parníčku po řece Ulonga-Bora neznámo kam a v zoufalství z jeho trupu odlamují kusy dřeva, aby je přiložili do kotle. To telekomunikační společnosti ve svém boji o život při jedné z největších krizí v dějinách byznysu srážejí ceny pod úroveň nákladů a zoufale prodávají drahocenná aktiva. Jak ale tvrdí ředitel výzkumu washingtonské poradenské společnosti TeleGeography Stephan Beckert: „Ani jedna z těchto strategií jim dlouhodobé přežití nezajistí.“ Na rozdíl od Hepburnové a Bogarta, které v poslední chvíli zachrání zásah štěstěny, neuniknou telekomunikační obři katastrofě tak snadno. Procházejí totiž něčím horším než jen cyklickým poklesem. Tohle je odvětvová recese s plnou parádou. Ze světa sprovodila již půl milionu pracovních míst a hodnotu amerického trhu snížila o dva biliony dolarů, tedy asi o tolik, jako krize v sektoru úspor a půjček na počátku 90. let. A nevypadá to, že by se smršť zuřící v globálním 2,3bilionovém odvětví chystala utišit. V září Lucent Technologies a francouzský výrobce vybavení Alcatel zoufale varovaly před dalším snížení výnosů a propouštěním. Celé odvětví znovu a znovu zjišťuje, že horečné škrty ve výdajích zase nestačily. Nikdy totiž nedostihnou hroutící se výnosy, a tak ani nelze předpovědět, kdy se trh zase vzchopí. „Tohle nemá obdoby,“ vzdychá Pat Russová, generální ředitelka Lucentu.
Jak dlouho bude masakr ještě trvat? BusinessWeek měsíc vyhodnocoval kapacitu všech typů telekomunikačních služeb od dálkových po bezdrátové a porovnával ji s celosvětovou poptávkou. Z výsledků vyplývá, že kapacita poptávku mohutně převyšuje. Ceny v Americe i Evropě jsou i nadále pod tlakem. V důsledku pokládání dalších a dalších kabelů navíc nadbytečná kapacita pravděpodobně postihne i oblasti, jež byly dosud většiny potíží ušetřeny (jako například Asie). „Obrat není na dohled,“ běduje generální ředitel společnosti BellSouth Duane Ackerman.
Krize by kvůli tomu mohla trvat přinejmenším do roku 2004. Provoz na sítích ve Spojených státech roste podobně jako v Evropě a Asii každoročně o 85 procent. Do dvou let by tak měl vstřebat přebytečnou kapacitu dnes provozovaných sítí, které jsou v USA a v Evropě využívány z 35 procent, v Asii je toto procento vyšší. Zlepšení ekonomické situace, které se očekává do konce roku 2003, by mohlo americkým poskytovatelům telekomunikačních služeb přinést ozdravení do šesti měsíců. Evropa by měla následovat v roce 2004.
Mohlo by však být ještě hůř. Bude-li světová ekonomika i nadále živořit, nebo nepodaří-li se poskytovatelům telekomunikačních služeb dostat kapacitu pod kontrolu a přijít s novými lukrativními datovými službami, recesi by nemusel být konec až do roku 2006. I když k oživení dojde, bude většina těch druhdy zdatných telekomunikačních hráčů do konce desetiletí stejně připomínat spíše nemastné neslané rozvodné společnosti s hlemýždím tempem růstu. Lawrence Kenny, vedoucí telekomunikační sekce PricewaterhouseCooopers, předpovídá roční růst ve výši dvou až tří procent.
Cesta k ozdravení těžce churavějícího odvětví má tři fáze. V právě probíhající první etapě je třeba zvládnout přesycenost trhu. To znamená výrazně snížit náklady a vyrovnat se s masivní zadlužeností. Toto období, jež by mělo trvat ještě dva roky, přivede řadu dalších společností na pokraj insolvence a možná ještě dále. Úleva se dostaví až ve fázi dvě, při konsolidaci. A k té pravděpodobně nedojde dřív než v polovině dekády. Až si přeživší společnosti udělají pořádek ve svých účetních rozvahách a budou si moci dovolit vrhnout se na své soupeře, jejichž ceny se propadly na absolutní dno a jsou ke koupi doslova za babku.
Prozíravé společnosti již pracují na třetí etapě, to jest na transformaci. V jejím rámci by hráči, kteří současnou smršť přežijí, měli přijít s novými modely podnikání. Místo aby staromódně prodávali přístup k sítím, budou nabízet plejádu služeb s přidanou hodnotou, od kódování a bezdrátových konferenčních hovorů po správu obřích hudebních, herních a video programů.
A budou-li chtít naplnit prázdnotou zející pokladničky, budou takových produktů potřebovat pěknou řádku. Rozmach v odvětví byl do značné míry založen na snech o růstu výnosů i poptávky, které se ovšem ani zdaleka nenaplnily. Využívání internetu se mělo zdvojnásobovat každé tři měsíce, ale ve skutečnosti roste jen čtvrtinovou rychlostí. Potenciál dálkové kapacity se dnes v Severní Americe a Evropě využívá jen z jednoho až dvou procent. Zbytek - převážná většina jejího objemu - pokojně spí v kabelech zakopaných v zemi. Není tedy divu, že se cena rychlého podnikatelského spojení mezi New Yorkem a Londýnem za poslední tři roky propadla o 95 procent na šest tisíc dolarů za měsíc.
Podstata problému tkví v technologii samotné. Technické možnosti a výkon optických systémů, s jejichž pomocí stáhnete celou knihovnu amerického Kongresu během chvilky, jsou vpravdě oslnivé. A tak se jen málokdo vážně zamyslel nad tím, jaké to bude mít ekonomické důsledky, když se těmito zázraky propojí celý svět. Růst kapacity se od doby, kdy superrychlá technologie opustila laboratoře, zcela vymyká kontrole. Letos v zimě uvedou Alcatel a britský poskytovatel telekomunikačních služeb Cable & Wireless do provozu transatlantický kabel za 443 milionů dolarů nazvaný Apollo. Jeho čtyři vlákna o průměru lidského vlasu, nabitá posledními novinkami z oblasti komunikace prostřednictvím optických řešení a technologie Internet Protocol, budou schopna přenášet 3,2 terabitu dat, což je o 30 procent víc, než umožňuje veškerá dosavadní transatlantická kapacita dohromady.
Zkuste ji nějak omezit. Firma Gap může neprodané svetry z minulé sezony nabídnout se slevou a pak naplnit regály novou kolekcí zboží za vyšší ceny. Telekomunikační společnosti však kabely ze země vytrhat nemohou, a tudíž se kapacity, jež celou telekomunikační recesi zapříčinila, prostě nezbaví.
Přesto uprostřed vší té pohromy některé sektory zůstávají zdravé. Internetové služby a správa sítí rostou u mnohých společností o deset až dvacet procent ročně. Problém je v tom, že tyto sektory představují jen zlomek telekomunikačních výnosů. Největší sektory, oblasti místních a dálkových hlasových služeb, jsou v poklesu a pravděpodobně už nikdy neporostou. Řada společností totiž počítá s tím, že hlasové hovory budou jednou nabízeny jako bezplatné doprovodné služby k lukrativním datovým balíčkům. „V našich představách jsou hlasové služby bezplatné,“ sní Ilkka Raiskinen, viceprezident divize mobilních aplikací a služeb v Nokii.
Také v bezdrátové oblasti, která v minulé dekádě rostla závratnou rychlostí, se křivky výnosů zplošťují s tím, jak opadá vlna nových uživatelů. Bezdrátový internet, ta velká naděje let, kdy se telekomunikační průmysl nafukoval jako bublina, zaostává daleko za očekáváními. „Žádné růstové trendy nepozorujeme,“ říká Lawrence T. Babbio, místopředseda společnosti Verizon Communications.
V dnešní době firmy ani nikdo nemusí přesvědčovat, aby drasticky omezily investiční výdaje. Technologický ředitel SBC Communications Ross Ireland říká, že dříve kupoval vybavení s výhledem na mnoho let dopředu. Teď SBC šetří a nakupuje, až když je to opravdu nutné. „Před propadem nevadilo, když jste se v odhadech zmýlili, protože jste do nich stejně časem dorostl,“ vzpomíná. Dnešní škudlivá atmosféra přivádí přirozeně k zoufalství výrobce vybavení, jako Nortel Networks nebo Lucent Technologies. Pokud mají přežít, musejí oni i zbytek telekomunikačního odvětví přistoupit k třífázovému ozdravnému programu:

VYŘEŠIT PŘESYCENÍ. V prvním ozdravném období přináší přesycení trhu vytrvalou bolest a zdánlivou paralýzu. I zkrachovalí poskytovatelé telekomunikačních služeb se pokoušejí urvat nějaké tržby, takže kapacita se nezmenšuje. Příslib úlevy přináší konsolidace, ale ta je ještě daleko. Břemeno dluhů na bedrech poskytovatelů je příliš těžké, než aby mohli nakupovat. Aby mohla tato nepěkná fáze skončit, musejí své potměšilé zázraky předvést trhy. Přeživší si musejí - obvykle na úkor investorů a věřitelů - udělat pořádek ve svých účetních rozvahách. Mezitím je třeba poražené oběti masakru bez milosti týrat, dokud nebudou tak levné, aby se daly koupit.
Severní Amerika s přebytečnou kapacitou bojuje už dva roky a zatím urazila asi polovinu cesty. Podle průzkumu, který ve dvaceti největších meziměstských i místních ústřednách provedli telekomunikační analytici z firmy RHK, se sítě využívají asi z poloviny své ideální kapacity. Poskytovatelé místních i dálkových služeb kapacitu obvykle zvyšují v případě, že se spojení využívá na 70 až 75 procent. Telekomunikační firmy teď drasticky snižují investiční výdaje, někdy až o dvě třetiny. To znamená ozdravení za dva roky.
A na deprimovaném trhu se konečně objevuje pár známek stabilizace. Cena vysokorychlostního okruhu mezi Los Angeles a New Yorkem, která se od léta roku 2001 do letošního léta propadla o 50 procent na třináct tisíc dolarů, se v posledních týdnech o kousek vyšplhala. Sprint zrušil vysokorychlostní internetovou službu ION, která by jenom zvyšovala kapacitu. „Nebudu předpovídat, kdy se obnoví růst, ale trh se pročišťuje,“ mne si ruce prezident AT&T David Dorman. A teď jedna divoká karta. Někteří věřitelé zkrachovalého WorldComu sdělili BusinessWeeku, že chtějí vyměnit dluh za podíly v novém podniku. Tlačí na ostatní věřitele, aby dovolili WorldComu dostat se z konkursu bez dluhů, což by mohlo za rok či dva rozpoutat cenovou válku. Ostatní poskytovatelé možná začnou již dříve. „Jsem jednoznačně pro levné akcie,“ hlásá John J. Legere, generální ředitel Global Crossings, firmy, která by se měla letos dostat z konkursu s pouze dvousetmilionovým dluhem oproti původním závazkům ve výši dvanácti miliard dolarů.
Na některých trzích zřejmě dojde nejprve ke zhoršení situace a teprve poté k jejímu zlepšování. Tryskem rostoucí poptávka v Asii například až dodnes ušetřila regionu největší problémy. Výnosy poskytovatelů služeb pevné sítě v Asii za poslední dva roky klesly pouze o deset procent, zatímco v Severní Americe to bylo o celých 50 a v Evropě 33 procent. Ovšem i přes silnou ekonomiku, rostoucí populaci a zvyšující se poptávku po telekomunikačních službách se začínají objevovat první varovné signály. Telekomunikační sekce společnosti Tyco začne na konci letošního roku provozovat nový podmořský kabel, který zdvojnásobí transpacifickou kapacitu.
Na jiných trzích už je také velmi těsno. Minulý rok klesla cena vysokorychlostního okruhu mezi Tokiem a Hongkongem na 62 tisíc dolarů měsíčně, tedy o 27 procent. Přesto začaly v této oblasti za posledních osm měsíců fungovat čtyři nové kabely, čímž se zvyšuje riziko cenové války.
Jednou z velkých proměnných zůstává ekonomika. Ve Spojených státech spotřebitelé visí na drátě a surfují po síti víc než kdy jindy. To kompenzuje klesající ceny a udržuje stejnou úroveň výdajů. Podniky však radikálně omezují náklady a propouštějí zaměstnance, účty za telefon se jim tak podařilo snížit o šest procent, čímž ze 141miliardového trhu odkrojily devět miliard dolarů.
Poptávka ze strany podnikové klientely po telekomunikačních službách se pravděpodobně v blízké budoucnosti zvyšovat nezačne. Nárůst provozu v telekomunikacích by se za ekonomickým oživením mohl opozdit až o šest měsíců. To znamená, že úleva by mohla přijít v roce 2004. U výrobců zařízení by se to projevilo o dalších šest měsíců později, takže k mírnému růstu by mohlo dojít teprve ve druhé polovině roku 2004.

KONSOLIDACE. V Evropě i v Severní Americe už se k ní schyluje, ale ještě si budeme muset alespoň rok počkat. Kdyby to trh dovolil, velké firmy v oblasti bezdrátového přenosu, jako jsou Verizon, Deutsche Telekom, Vodafone a snad i japonská NTT DoCoMo, by již začaly pohlcovat menší konkurenty, snižovat náklady a zvedat ceny. A dávno by se už přidali i poskytovatelé místních a dálkových služeb, jako AT&T a BellSouth. Trhy jsou však proti zadlužování naježené a takový postup tolerovat nebudou. Už při pouhých zmínkách o nových emisích akcií či dluhopisů hrozí agentury snižováním ratingu a investoři berou do zaječích.
Typického kandidáta na konsolidaci prostřednictvím holdingu není třeba hledat daleko, je jím Verizon, největší člen skupiny Bell. Mohl by učinit významný krok k dominantnímu postavení, kdyby koupil celonárodního poskytovatele dálkových služeb, ať už WorldCom nebo AT&T. A svou pozici na americkém trhu bezdrátové telekomunikace by si mohl upevnit ještě pohlcením Sprint PCS. Na kolik by to přišlo? AT&T a Sprint PCS dohromady asi na 25 miliard amerických dolarů - v dobách prosperity to bylo skoro zadarmo.
Bublina prosperity ale už dávno splaskla a Verizon s dlouhodobým zadlužením ve výši 45 miliard dolarů se snaží vyrovnat účetní bilanci. Společnost radikálně omezuje investice a ze svých čistých příjmů ve výši 2,7 miliardy dolarů splácí dluh. Analytikové předpokládají, že Verizon nebude nakupovat ještě více než rok.
A to je právě háček při přechodu mezi první a druhou fází - přesycením trhu a konsolidací. Když jeden poskytovatel služeb provede první velkou akvizici, konkurenční tlak by mohl donutit ostatní, aby nezůstávali pozadu. To by se sice negativně odrazilo v účetní bilanci, ale tolik potřebnou konsolidaci by to jen uspíšilo.
Příští rok se pravděpodobně budou společnosti houfně skupovat za babku. Konsolidátoři, jako Integrated Device Technology, společnost poskytující internetové hlasové služby, číhají na zamořeném trhu na výhodnou koupi. Tato společnost získala minulý rok zbankrotovanou firmu WinStar za 42 milionů dolarů, což je zlomek její účetní hodnoty. Pokud se WorldCom nedostane z konkursu jako samostatná společnost, pravděpodobně ho IDT a skupina Bell po částech skoupí.
Deutsche Telekom, který v době prosperujícího trhu zaplatil za nového poskytovatele bezdrátového přenosu VoiceStream 26 miliard dolarů, je nyní ochoten prodat tuto americkou společnost za mnohem méně, aby mohl splatit svůj ohromný dluh. Zatím se však neobjevili zájemci. Až německá společnost někoho najde, což bude možná během příštího roku, bude to znamenat, že období konsolidace začalo.

TRANSFORMACE. Přestože se telefonní společnosti potýkají s problémy nevyužité kapacity a vysokých nákladů, musejí se zaměřit na dlouhodobější výhled. Kvůli přežití musí mnoho z nich projít zásadní transformací. V konkurenčním prostředí vedla sto let stará praxe založená na zpoplatňování přístupu k síti ke vzniku krutého podnikání s nízkými maržemi.
Aby si operátoři v době existence četných sítí vydělali, musejí prostřednictvím svých linek uvést na trh služby s novým obsahem a přidanou hodnotou. Společnosti již navázaly se svými zákazníky účetní styk, což je obrovská výhoda, ale teď je načase přijít se službami, které by se prodávaly. „Musíme z telekomunikací jako přepravního odvětví udělat sektor služeb,“ uvádí Pieter Knook, viceprezident divize poskytovatelů internetových služeb a mobilních zařízení Microsoftu. Také se tak již děje. V minulých deseti letech se divize služeb AT&T rozrostla ve čtyřmiliardovou společnost, jež dnes konkuruje podnikům poskytujícím poradenství a služby. Za pár let se možná služby stanou jádrem podnikání AT&T a operátorská divize se postupně oddělí.
Změna se nejjasněji projevuje u společností poskytujících bezdrátové telekomunikační služby. Japonský průkopník v oblasti bezdrátového přenosu NTT DoCoMo nechal tisíce jiných společností nabízet na své síti nekonečný sortiment služeb - od her až po hudbu. Za každou transakci požaduje malý poplatek. „DoCoMo vytvořil nový model telekomunikací jakožto tržního prostoru,“ podotýká poradce Andrei Jezierski ze společnosti pro průzkum telekomunikačního trhu i2 Partners. AT&T Wireless, partner firmy DoCoMo, uvažuje o zavedení tohoto modelu ve Spojených Státech.
Nakonec se telekomunikační společnosti možná oddělí od svých sítí a zaměří se na služby. První signály štěpení se již jednoznačně projevují. V Evropě prodávají takzvané virtuální telefonní společnosti, jako je Virgin Mobile, bezdrátové připojení a kapacitu sítě si pronajímají od jejích majitelů.
I během této odvětvové recese se začínají objevovat prvky oživení telekomunikací, od konsolidace po nové modely podnikání. Odvětví, které se teď rodí, bude skromnější a určitě chudší než v dobách nafouknuté bubliny. Přesto v tomto období temna, které je stejně zrádné jako řeka Ulonga-Bora, se jeho podoba začíná rýsovat na obzoru.

BOLESTNÝ SVĚT Bude to trvat roky, než se telekomunikační průmysl vyhrabe z celosvětové recese. V Severní Americe se objevují první signály stabilizace, zatímco v Asii to vypadá, že by se situace mohla ještě zhoršit. Zde je celkový výhled.

SEVERNÍ AMERIKA Pevná síť - Kapacita místních a dálkových hlasových i datových sítí je využita z 35 procent, tedy z poloviny oproti ideálnímu stavu. Bude-li ekonomika zdravá, očekává se, že v odvětví dojde k opětovnému růstu výnosů v roce 2004.
Bezdrátový přenos - Americký osmdesátimiliardový trh bude letos a příští rok pravděpodobně stagnovat. Opětovnému růstu musí předcházet konsolidace, aby se počet hráčů snížil ze současných šesti na dva až tři. K tomu nedojde dříve než za 18 měsíců.

EVROPA Pevná síť - Oživení v Evropě se za USA opozdí. Příští tři roky budou výnosy z telekomunikačních služeb stagnovat. K růstu dojde pravděpodobně až v roce 2006 a bude se pohybovat někde kolem pěti procent.
Bezdrátový přenos - Evropští poskytovatelé bezdrátových služeb čelí klesajícím výnosům v oblasti hlasových služeb. Počítali s růstem především v oblasti vysokorychlostního přenosu dat. Ale není jasné, jestli se tyto služby, které zvýšily zadlužení operátorů o 120 miliard dolarů, vyplatí.

ASIE Pevná síť - Zatímco výnosy z provozu pevné sítě v Severní Americe od roku 2000 klesly o padesát, v Asii to bylo jen o deset procent. K dvou až tříprocentnímu růstu však dojde až v roce 2006.
Bezdrátový přenos - Bezdrátové služby začínají dobývat trhy například v Číně a Jižní Koreji, výhled pro asijský trh předpokládá trvalý růst. V Japonsku se rozšiřování vysokorychlostního bezdrátového internetu zpomalilo.
Pramen: RHK, TeleGeography, BusinessWeek TELEKOMy v nové podobě Kvůli problémům se zadlužením bude v odvětví ke konsolidaci docházet zřejmě pomalu, ale až přijde, s největší pravděpodobností budou stále existovat následující společnosti: POZŮSTALÍ ZE SKUPINY BELL - SBC A VERIZON Tito obři poskytující místní telefonní služby možná nakonec skoupí ostatní členy skupiny Bell - Qwest a BellSouth. Stále však musí čelit konkurentům na poli kabelové a bezdrátové komunikace.
AT&T - ŠAMPION V OBLASTI DÁLKOVÝCH SLUŽEB AT&T má šanci jako servisní společnost, která by navrhovala a spravovala podnikové a vládní sítě. Její konkurenti Sprint a WorldCom budou pravděpodobně po částech rozprodáni.
VERIZON A CINGULAR - VÍTĚZOVÉ V OBLASTI BEZDRÁTOVÉ KOMUNIKACE Verizon bude zřejmě fúzovat se Sprint PCS. Cingular se pravděpodobně spojí s AT&T Wireless a VoiceStream. COGENT A LEVEL 3 - POSKYTOVATELÉ INTERNETU Uživit se mohou dva celonárodní poskytovatelé internetových služeb. Cogent ukořistil zbankrotovanou společnost PSINet, zatímco Level 3 oškubal Warrena Buffetta.

EBF24

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Tereza Kodíčková, Kateřina Šnajdrová

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).