Menu Zavřít

Když běžné stavební materiály omrzí. V Texasu roste 3D tištěný hotel, bude první svého druhu

Včera
Doba čtení: 3 minuty
  • Ve městě Marfa v Texasu vzniká první 3D tištěný hotel na světě. Konkrétně jde o rozšíření stávajícího ubytovacího zařízení El Cosmico
  • Za netradiční budovou, která má být otevřená v roce 2026, stojí spolupráce společností Icon a Bjarke Ingels Group
  • Hotel má vyrůst uprostřed pouště, jež je navzdory odlehlé poloze populárním cílem umělců a turistů. Součástí areálu budou restaurace, bazén i lázně

První 3D tištěná budova byla ve Spojených státech představena před více než šesti lety. A protože od té doby se podobné objekty začaly objevovat napříč celým světem, asi nikoho nepřekvapí, že zmíněná technologie začíná nacházet uplatnění třeba i v cestovním ruchu. V americkém Texasu totiž nyní vzniká i vůbec první na 3D tiskárně vyrobený“ hotel. Vyrůst má ve městě Marfa, a to konkrétně jako rozšíření stávajícího ubytovacího zařízení El Cosmico, které se prvním návštěvníkům otevře v roce 2026, informuje web Singularity hub.

Projekt vzniká ve spolupráci mezi texaskou společností na 3D tisk Icon, architektonickou firmou Bjarke Ingels Group a majitelkou El Cosmico Liz Lambertovou. Cílem je přitom dle webových stránek hotelu vytvořit živou laboratoř pro umělecké, kulturní a komunitní experimenty.

Elegantní dům z odpadků. Kalifornská firma vyrábí na 3D tiskárnách levná obydlí z recyklovaného plastu
Přečtěte si také:

Elegantní dům z odpadků. Kalifornská firma vyrábí na 3D tiskárnách levná obydlí z recyklovaného plastu

„Jedním z důvodů, proč jsme ve společnosti ICON tak usilovně pracovali na vytvoření těchto technologií, je poskytnout lidem s vysokou vizí, jako jsou Liz a Bjarke, možnost zhmotnit své sny v reálném světě,“ říká spoluzakladatel a generální ředitel Iconu Jason Ballard s tím, že se má jednat o nejambicióznější architekturu, kterou s kolegy dosud realizovali.

Až deset tisíc za noc

El Cosmico se rozroste o 43 nových pokojů a 18 domů, které budou vytištěny pomocí systému Vulcan, za jehož vývojem stojí právě společnost ICON. Tento tiskový stroj o šířce 14,2 metru a výšce 4,7 metru váží 4,75 tuny a pracuje s vlastní betonovou směsí nazvanou Lavacrete. Ta se nanáší po vrstvách podle vzoru stanoveného softwarem BuildOS, jenž lze ovládat z tabletu nebo chytrého telefonu.

Outstream Placeholder

Jednou z výhod 3D tištěných staveb je schopnost vytvářet různé tvary a oblé struktury, kterých by se pomocí tradičních metod dosáhlo jen obtížně. Návrháři hotelu této „svobody“, zdá se, plně využívají. Hotelové pokoje totiž nebudou připomínat klasické čtvercové místnosti, ale naopak budou mít unikátní architekturu, jež se bude přizpůsobovat okolní přírodě. Ceny za pobyt v těchto unikátních 3D tištěných pokojích se budou pravděpodobně pohybovat mezi 200 a 450 dolary za noc. V přepočtu tak budou stát zhruba mezi 4,5 až 10,5 tisíce korun.

„Při testování geometrických možností 3D tisku od ICONu jsme si představili plynulé, křivkové struktury, které v prázdné poušti využívají svobodu tvaru. Díky použití písku a půdy jako tiskového materiálu v kombinaci s barvami okolního prostředí vypadají kruhové formy, jako by vyrůstaly přímo ze země,“ uvádí v tiskové zprávě Bjarke Ingels, zakladatel a kreativní ředitel zmíněné Bjarke Ingels Group. Dodává, že navzdory netradičnímu exteriéru budou pokoje stylově vybavené, a navíc pohodlné.

Místo pro milovníky umění

El Cosmico se nejen rozšiřuje, ale také přesouvá na zcela nový pozemek na okraji Marfy. Kromě 3D tištěných pokojů zde vzniknou rovněž restaurace, bazén, lázně a společné prostory. Původní karavany a stany, které donedávna tvořily většinu areálu, budou zachovány a taktéž přemístěny.

Že Marfa na první pohled nepůsobí jako ideální místo pro moderní 3D tištěný hotel? Město přeci jen leží uprostřed horké texaské pouště, má pouze 1700 obyvatel a nejbližší letiště je až v El Pasu, vzdáleném tři hodiny jízdy. Přesto je oblíbeným cílem umělců a milovníků umění, což přitahuje turisty z celého světa – podle časopisu Vogue navštívilo Marfu v roce 2019 přibližně 49 tisíc lidí.

CIF24

Domy z 3D tiskárny zajistí Američanům střechu nad hlavou. Odolají i tornádu a hotové jsou za dva měsíce
Přečtěte si také:

Domy z 3D tiskárny zajistí Američanům střechu nad hlavou. Odolají i tornádu a hotové jsou za dva měsíce

Kromě toho, že 3D tisk budov nabízí nevšední zážitek, má dle některých také potenciál zmírnit i nedostatek bytů a domů, či alespoň částečně vyřešit problematiku lidí bez domova. Pro ty ostatně celou 3D kolonii domů v minulosti tiskla i společnost ICON, a to ve spolupráci s neziskovou organizací Mobile Loaves & Fishes.

Osvědčit by se tištěné domy mohly i v oblastech, kde často zuří tornáda, tedy minimálně pokud jde o stavby vznikající z betonu. Ty na druhou stranu za svoji odolnost platí vysokou daň v podobě velké uhlíkové stopy. 

  • Našli jste v článku chybu?