Menu Zavřít

Když bulvár bankrotuje. Platíme cenu za pravdu, zoufá si Denton

2. 8. 2016
Autor: Flickr

Mediální společnost Gawker Media se topí v problémech. Kvůli prohranému soudnímu sporu s wrestlerem Hulkem Hoganem má platit 145 milionů dolarů (3,5 miliardy korun), což je pro ni devastující částka. Vyhlásila proto bankrot a stejně teď postupuje i její majitel Nick Denton. O prodeji firmy rozhodne aukce v režii konkurzního soudu.

Společnost Gawker Media, pod kterou patří například technologický blog Gizmodo nebo sportovní web Deadspin, požádala o ochranu před věřiteli s tím, že je na prodej. O její budoucnosti teď rozhodne výsledek aukce, na niž bude dohlížet soud. Do aukce už se přihlásila mediální společnost Ziff Davis, do jejíhož portfolia patří například weby AskMen či PCMag. Počáteční nabídka činí 100 milionů dolarů.

Osud firmy teď kopíruje i její šéf Nick Danton, který vyhlásil osobní bankrot, protože se bojí, že by jeho majetek mohl postupně přecházet do rukou wrestlera Hulka Hogana. Denton jej odhaduje mezi 10 a 50 miliony dolarů, přičemž jeho pasiva mají spadat do rozmezí 100 až 500 milionů.

 Nick Denton, majitel Gawkeru Majitel Gawkeru Nick Denton

Navzdory vyhlášení bankrotu se Gawkeru daří, když mu od dubna do července přibylo dvanáct milionů čtenářů na 104 milionů. Kdyby nebylo prohraného soudního sporu, byla by firma ve skvělé kondici.

„Je znepokojující, že žijeme ve světě, ve kterém může miliardář šikanovat novináře, protože se mu nelíbí, o čem píší. Mluvili jsme pravdu. Občas nepohodlnou, občas v podobě drbů, ale vždycky pravdu. Teď za to platím,“ zoufá si Denton.

Dva kostlivci ve skříni

O pádu Gawkeru rozhodly dva články, které by přitom už měly být dávno zapomenuté v hlubinách internetu.

V roce 2007 publikoval Gawker zprávu, ve které světu oznámil, že zakladatel internetového platebního systému PayPal Peter Thiel je homosexuál. Miliardáře ze Silicon Valley to rozzuřilo, protože se údajně obával, jakou reakci tato zpráva vyvolá například u jeho obchodních partnerů ze Saúdské Arábie. Svou sexuální orientaci přiznal až po letech, na letošním sjezdu Republikánské strany, kde podpořil Donalda Trumpa.

Thielův kolega Max Levchin už tenkrát varoval Dentona, že se dočká pomsty. Thiel měl v následujících letech podporovat několik žalob namířených proti bulvárnímu webu, velká šance se mu však naskytla až v roce 2012, kdy Gawker zveřejnil nahrávku, na níž má wrestler Hulk Hogan sex s manželkou svého blízkého přítele.

Přečtěte si více o osobní mstě Petera Thiela

Hrdina, či komiksový padouch? Miliardář Thiel ničí bulvár

 Peter Thiel

Následující žalobu, ve které si Hogan stěžoval na bezprecedentní zásah do soukromí, financoval právě Thiel. Gawker vyšel od soudu zdevastovaný. 55 milionů dolarů za ekonomické škody, 65 milionů za emocionální újmu a 25 milionů jako sankční náhrady, dohromady 145 milionů dolarů. Takový trest je pro něj likvidační.

Denton následně zveřejnil otevřený dopis Thielovi, ve kterém jej přirovnává ke komiksovému padouchovi a podivuje se nad jeho pomstychtivostí. Pád svého média už však nijak zastavit nemohl.


Dále čtěte:

KL24

Mediální boj v USA: vydavatele LA Times zachránil mecenáš

10 celebrit, které podporují Donalda Trumpa


  • Našli jste v článku chybu?