Menu Zavřít

Když dva nedělají totéž

4. 4. 2018
Autor: Redakce

Oba jsou velmi vysocí státní úředníci a to, jak vykonávají své funkce, má naprosto zásadní vliv na fungování této země. Na to, zda ji občané mohou vnímat jako právní stát, který s nimi jedná rovným způsobem a kde se dá dovolat spravedlnosti. Jejich momentální postavení nemůže být rozdílnější.

Pod prvním z nich se vážně kývá židle, přestože je fakticky neodvolatelný, pokud není usvědčen z nějakého trestného činu, nebo alespoň nezákonnosti. Michal Murín přitom nebyl nikdy z ničeho obviněn a už vůbec ne stíhán. Jeho pozice je dána jakýmisi drby a nedoloženými domněnkami státních zástupců.

Ten druhý sedí ve svém křesle jak přibitý. Přestože si ve své funkci hraje na Vinetoua, který ochrání statky Apačů, a likviduje zajišťovacími příkazy jednu firmu za druhou. Nejvyšší správní soud opakovaně počínání finanční správy prohlásil za nezákonné a nařídil vrátit peníze, což se dělo a děje s velkými průtahy a velmi neochotně.

Před pár dny pak soudci smetli ze stolu i samotnou podstatu tohoto „podnikání“ berňáku, tedy exekuci podnikatelského majetku bez toho, že by byla vůbec pravomocně vyměřena daňová povinnost, což sice tak nějak dá zdravý rozum, ale nikoli logika Martina Janečka, pro něhož je každý podnikatel potenciálním podvodníkem, a je třeba mu tudíž už preventivně zakroutit krkem.


Schillerová: Každý zajišťovací příkaz se schvaluje na deseti úrovních

 Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová


Že se daňové podvody dějí a dít vždy budou, je evidentní, stejně jako to, že stát musí usilovat o vybrání toho, co mu ze zákona patří. Ale nikoli jako tlupa Apačů, která přepadne dostavník, protože si myslí, že veze bizoní kůže z jejich lovišť. Kdo jiný než státní správa by měl dodržovat zákon a tady fakt nelze dělat výjimky.

CIF24

Rozdíl, jak k oběma přistupuje náš premiér v demisi, je jasným dokladem, že maká. Ale, bohužel jen na svém osobním problému trestního stíhání. Rozhodně ne na fungování právního státu.

Přečtěte si další komentáře Pavla Párala:

Národohospodářský bizár

Rudá vlajka s lebkou

Andrej Budovatel

Ukrást stát jako firmu

Berní oko tě vidí

Práskač v Sofii

Se skandálem

Ejdž ár Andrej

Strach z referenda

Soumrak nad babstapem

Zase ty daně

Tož, vypime si

Ráj velkostatkářů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).