Menu Zavřít

Když Francie nestačí

21. 6. 2005
Autor: Euro.cz

Mimořádné pěstební podmínky, mimořádní enologové

Tažení na východ. Tak by bylo možné charakterizovat jednu z aktivit významného dovozce vín, společnosti Belvedere. Na českém trhu působí od roku 1991 a patří k prvním, kdo se postarali o trvalou přítomnost francouzských vín různých kvalitativních tříd na našem trhu. U vědomí toho, jak roste jejich nabídka v portfoliu prodejců, kterak bobtná číslo počtu dovozců a vedeni snahou ozvláštnit sortiment vlastní, rozhodli se v Belvederu k razantnímu kroku. Obrátili svůj zájem a zaměřili se na vinařskou zemi s mocnou tradicí a slibnou budoucností, na Bulharsko. V nejatraktivnějších vinařských lokalitách získali cestou privatizace hned tři subjekty - vinařství Domain Menada, Domain Sakar a společnost Vinimpex. Krom jiného tím získali i polohy v apelaci Oriachovitza, jejíž věhlas se dle názoru mnohých vyrovná francouzským hvězdným oblastem Margaux nebo Saint Emilion.
Díky více než tři tisíce let trvající historii bulharského vinohradnictví a pro mimořádné pěstební podmínky se země stává stále více středem pozornosti vinařského světa. I přes pětisetleté období opanování země muslimy, kdy vinařství postihl strmý propad v kvalitě i množství, obor v Bulharsku nezanikl, naopak. Od šedesátých let minulého století znovu ožívá a to na jiné, daleko vyšší základně. Noví investoři, současné technologie a v neposlední řadě kvalita hroznů a síla tradice činí z Bulharska potenciálního velkého hráče ve světovém vinařském dění.
Právě pro tyto prognózy vstoupila do země francouzská společnost Belvedere sa – matka té naší. Své trhy rozšířila o nabídku bulharských vín v několika obchodních řadách. Jednou z nich je Menada Trinity, z níž pocházejí vzorky, které si dnes představíme.

Menada Trinity Rose from Rubin 2004 - noblesně „zabalené“ víno barvy na růžová dost intenzivní. V buketu, lehčím co do výrazu, se projeví letní ovoce, kterému zezadu přitakávají svěží valéry kyselinek. Chuť je mimořádně osvěžující, báječně rovná do řady espritní doteky jahod a višní a vedle nich nabídne živoucí, vzhůru směřující svěžest vín bílých. Sympatický, vzrušující závěr odeznívá příjemnou živostí, kde pikant bílých opanuje mazlivou sladkost červených rysů a zařídí mimořádně vzletné letní osvěžení. Víno nezapře aristokratický původ, vždyť rodiči Rubínu jsou Syrah a Nebiollo.

CIF24

Menada Trinity Mavrud Reserve 2003 vás osloví v prvním plánu temnou rubínovou barvou, v níž se koupají oslňující pablesky. Intenzivní buket, velice napomínající na velká vína z jiných koutů světa, je široký a plný vzácných valérů. Vedle tmavých peckovin a lesních bobulí se projeví lehké, na uzdě držené prvky dřeva a vanilkovo-čokoládová stopa. Chuť skýtá příjemný doušek, který od toho, aby byl příliš „vymazlený“, chrání nástup přijatelné přítomnosti lehýnkých hořčinek. Onen v doběhu trochu drhnoucí závěr osvěžuje doušek a dodává mu něco z tajemné dráždivosti. Z kdysi u nás dostupných druholigových vín této odrůdy se vyvinul reprezentant světlé budoucnosti bulharských vín, školených mimořádnými enology.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).