Menu Zavřít

Když muž se ženou vaří

22. 10. 2018
Autor: Euro.cz

Bude to rok, co Pivovar Trilobit dolétal. A jeho jméno pořád stoupá

Vznik pivovaru je pokaždé velkou událostí. O to víc, když se podaří obnovit tradici na místě, kde se v historii dlouhou dobu vařilo. Něco takového se povedlo Monice Linkové a Petru Buriánkovi, kteří svou společnou značku Trilobit loni v prosinci usídlili v pražské Libni. Celou technologii vměstnali do historického ležáckého sklepa, jenž byl součástí zdejšího původního pivovaru. Pivo se v něm dělalo až do začátku minulého století.

„Než jsme začali loni vprosinci vyrábět ve vlastním, fungovali jsme jako létající pivovar a naše pivo jsme vařili třeba i vPoděbradech“ vysvětluje Petr Buriánek.

S Monikou Linkovou se u malé varny s objemem 200 litrů střídají, oba jsou to sládci s potřebným vzděláním. Což se hodí, někdy totiž vyrábějí i 24 hodin nepřetržitě.

„Pivovar znamená hodně práce okolo, radši bych víc vařil“upozorňuje Buriánek na fakt, že provoz vlastního podniku obnáší i mnoho formalit a papírování.

Trilobit za první rok udělá zhruba 400 hektolitrů, od příštího roku by měl výstav citelně povyskočit. Buriánek s Linkovou chtějí během několika měsíců instalovat nové ležácké tanky a především technologii s objemem tisíce litrů.

Čtyři pětiny zdejší produkce končí v sudech, zbytek se stáčí do skleněných lahví. „Petka pivo degraduje“ objasňuje Linková, proč Trilobit odmítá používat PET lahve. A přestože původně chtěli mít poblíž pivovaru i vlastní hospodu, žádné vhodné místo v Libni nenašli. Proto svůj vlajkový podnik otevřeli na pomezí pražských Vinohrad a Žižkova. Zdaleka nejvíc se tam prý vypije klasického spodně kvašeného ležáku.

Podzim s Pepou

Z Libně jsem si odnesl několik lahváčů včetně svrchně kvašeného ležáku PEPA (Prague English Pale Ale), který byl loni v prosinci prvním pivem udělaným v nové varně. Jedenáctka se 4,7 procenta alkoholu voní po chmelu, proniká jí i odér sladu, který upozorňuje, že dávka zrna byla poměrně štědrá. V chuti rezonuje jasná hořkost, jež doznívá dlouho. PEPA je velmi svěží a nabízí vynikající pitelnost.

Ochutnal jsem i tmavý speciál Černá 14° vonící ve sklenici po kávě. Přestože má v sobě poměrně výrazných šest procent alkoholu, pivo působí lehce, jeho mírně nasládlá chuť je ideální pro deštivé podzimní večery. Jde o poměrně „suchý“ speciál, jehož stopy mizí z úst velmi rychle po každém doušku.

Pivovar Trilobit U Libeňského pivovaru 1499/4, Praha Sládci: Monika Linková a Petr Buriánek Nabídka: spodně i svrchně kvašená piva a speciály Co doporučujeme: jedenáctku PEPA s vynikající pitelností Prodej piva: v pivovarské pivnici na Francouzské 400/112, Praha 10 Otevřeno (pivnice): Po-So 17.00-24.00, Ne 17.00-22.00

KL24

O autorovi| Ondrej Stratilik, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?