Menu Zavřít

Když mzdy ujíždějí produktivitě

10. 12. 2010
Autor: Euro.cz

Evropská unie

CIF24

Grafy vývoje jednotkových mzdových nákladů je dobré si zapamatovat. Pěkně totiž ilustrují, jak si vedla Česká republika, ale také země, s nimiž se rádi i neradi poměřujeme. Jednotkové mzdové náklady v kostce vyjadřují, nakolik se vývoj mezd vzdaluje produktivitě. Příliš dlouho se pohybovat nad hodnotou sto, kterou si tyto grafy berou za základ v podobě údajů z roku 2005, není dobře, ale špatně.
Týdeník EURO nabízí tři různé pohledy na vývoj konkurenceschopnosti měřený vývojem jednotkových mzdových nákladů: ve zpracovatelském průmyslu, který je zcela vystaven globální konkurenci a každé uklouznutí v něm bolí, ve stavebnictví, jež je obvykle mezinárodní konkurenci uzavřeno a podle toho se chová, a nakonec na vývoj jednotkových mzdových nákladů v celé ekonomice, který nabízí jakýsi průřez.
Irsko jsme vybrali proto, abychom porozuměli povaze problémů této kdysi tak ekonomicky úspěšné země. Průšvih se neodehrává v odvětví, které je vystaveno konkurenci. Německo volíme z toho důvodu, že je to náš suverénně nejdůležitější obchodní partner. Rakousko, Slovensko a Polsko, protože jsou důležité jednak obchodně, jednak geograficky.
Zbývá jen dodat, že úspěšné země jsou ty, které čtou tyto grafy na každém zasedání tripartity a podle toho se také chovají. Jistěže si do toho můžeme občas zastávkovat a vyřadit se z trhu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).