NASA se v horizontu několika příštích let chystá poslat astronauty tak daleko od Země jako nikdy předtím. Ještě než se tak stane, ale musí vyřešit jeden zapeklitý problém - na dlouhou misi je potřeba zajistit pravidelný přísun kvalitních potravin.
Sama s výrobou technologie, která by něco takového dokázala, zápolí, a tak jí nezbylo nic jiného než se obrátit na širokou veřejnost. Tu ve spolupráci s Kanadskou kosmickou agenturou (CSA) vyzývá k zapojení do soutěže s názvem Deep Space Food Challenge. V rámci ní mají týmy vynálezců představit své prototypní systémy na produkci potravin, jež nepotřebují velký přísun energie a produkují jen minimum odpadu.
I perfektně skladované a trvanlivé potraviny mají svou životnost a po čase ztrácí výživovou hodnotu. Tříletá mise Artemis s cílem vrátit lidstvo na Měsíc a připravit jeho první zástupce na dlouhou cestu k Marsu tak potřebuje chytré řešení, jak se s tímto problémem vypořádat. Vývoj technologie pro čtyřčlennou posádku má ovšem potenciál pomáhat nejen astronautům, ale především lidem na Zemi, kteří sami bojují s nedostatkem či špatnou kvalitou potravin. Chytré vynálezy by mohly najít své uplatnění při humanitárních akcích po živelních katastrofách typu povodní či období nepřetržitého sucha.
„Dlouhodobé stravování astronautů v rámci omezení, která jsou spojena s cestováním do vesmíru, bude vyžadovat inovativní řešení. Posouvání hranic potravinářských technologií zajistí budoucím průzkumníkům zdraví a mohlo by dokonce pomoci nasytit lidi tady doma,“ prohlásil Jim Reuter, zástupce administrátora NASA pro Ředitelství vesmírných technologických misí v ústředí agentury ve Washingtonu.
Česká stopa v podobě potravin z prášku
Soutěž má celkem dvě fáze. Ta první vyvrcholila v říjnu minulého roku, kdy NASA rozdělila mezi 18 týmů celkem 450 tisíc dolarů za jejich koncepty inovativních technologií výroby potravin. S Kanadskou kosmickou agenturou pak společně ocenily 10 mezinárodních týmů. Všechny nyní mohou soutěžit ve druhé fázi, zde už ale skupiny budou muset postavit a předvést prototypy svých plánů. Brána do druhého kola každopádně není uzavřená, do souboje se tak mohou přihlásit i další týmy se svými vlastními nápady.
Mezi účastníky zmíněné soutěže lze najít i jednu poměrně významnou českou stopu. Podnikatel Jakub Krejčík se pod značkou MANA věnuje potravinám už sedm let a se svým texaským startupem Rocket Lunch nyní bude chtít pomoci astronautům nabídnout při historické cestě na Mars jídlo z prášku. Porotci NASA v první fázi rozdělovali návrhy do několika skupin. Byly mezi nimi totiž systémy na výrobu hotových potravin, ale i právě těch z prášků, které se dají dále zpracovávat.
Objevily se zde rovněž technologie na výrobu kultivovaných rostlin a hub nebo upravených potravin, jako jsou kultivované masné buňky, které by si posádka na palubě mohla sama vyrábět a pěstovat. Všechny týmy v první fázi splnily podmínky pro vstup do té druhé, registrační brány pro další zájemce zůstanou otevřeny ještě měsíc, tedy do konce února. Finanční odměny se však týkají pouze soutěžících z USA a Kanady.