Menu Zavřít

Když příroda nepomůže

20. 8. 2008
Autor: Euro.cz

Asistovaná reprodukce je obor, v němž je třeba se neustále vzdělávat

O neplodnosti a možnosti jejího léčení se dnes mluví čím dál víc. V České republice se s tímto problémem potýká přibližně patnáct procent párů. Bezpochyby je to spojeno s životním stylem, který přináší moderní doba. Mnoho lidí ve snaze budovat kariéru žije ve stresu, čímž se posunuje věková hranice pro založení rodiny. Pak přijde moment, kdy se sice pár cítí být dostatečně připraven na roli rodičů, ale dostane se do situace, v níž je navzdory veškerému úsilí snaha o početí dítěte marná. Počet párů, jež se musejí obracet na centra asistované reprodukce, a dětí narozených metodami asistované reprodukce každoročně narůstá. V ČR podíl dětí narozených s pomocí metod reprodukční medicíny dosahuje tří procent z celkového počtu novorozenců. Asistovaná reprodukce je také jedno z nosných témat mezinárodního veletrhu zdravotnické techniky, rehabilitace a zdraví Medical Fair Brno Central Europe, který se uskuteční letos od 21. do 24. října na brněnském výstavišti.

Vyšetření a léčba

Pokud se páru nedaří dlouhodoběji počít dítě, je nejvhodnější se obrátit na některé z center asistované reprodukce. Tam by měli být oba partneři důkladně vyšetřeni, aby bylo možné diagnostikovat příčiny neplodnosti. Po důkladném vyšetření a stanovení diagnózy je individuálně vypracován program léčby.
Nejčastěji bývá využívána metoda asistované reprodukce, takzvaná in vitro fertilization (IVF). „Jde o oplození vajíček spermiemi mimo mateřský organismus,“ říká doktorka Kateřina Veselá, ředitelka Sanatoria Repromeda v Brně. A dodává: „Základem této metody je hormonální stimulace partnerky za účelem dozrání většího počtu vajíček, která jsou po dosažení optimálního stupně zralosti odebrána. Odebrané oocyty jsou pak v laboratoři oplodněny spermatem partnera. V případě snížené plodnosti partnera z důvodu nižší koncentrace, nedostatečné pohyblivosti a jiných příčin je vhodné použít metody intracytoplasmic sperm injection. Jde o mikromanipulační techniku, při níž je spermie pomocí mikromanipulátoru vpravena přímo do cytoplazmy vajíčka.“ Tato metoda je v případech omezené mužské plodnosti velmi účinná a výrazně zvýšila podíl dosažených těhotenství u párů, u nichž příčina neplodnosti byla na straně muže.
Nejsou-li k dispozici vlastní pohlavní buňky (spermie, oocyty) či je diagnostikováno geneticky závažné onemocnění neřešitelné pomocí preimplantační genetické diagnostiky, je pacientům nabídnut program darování oocytů či spermií. Před zařazením do registru dárkyň a dárců jsou zájemci nejdříve podrobeni mnoha vyšetřením kvůli potvrzení výborného zdravotního stavu, vyloučení jakéhokoli chronického onemocnění a zátěže pro dědičné choroby v rodině. Je nutno rovněž vyloučit infekci HIV, hepatitidu B a C a jiné pohlavně přenosné nemoci. Věk dárkyň je zákonem omezen na osmnáct až 35 let, věk mužských dárců na osmnáct až 40 let. Jejich výběru je věnována velká pozornost.

Náklady

Umělé oplodnění není levné. V ČR jsou z veřejného zdravotního pojištění hrazeny ženám do 40 let tři cykly IVF spolu s omezeným množstvím léků na cyklus. Cena jednoho cyklu se pohybuje mezi deseti až 30 tisíci korunami. Částka závisí na typu a množství spotřebovaných stimulačních hormonů, metodách umělého oplození, počtu vajíček oplozovaných mikromanipulační metodou, provedení zmrazení embryí a dalších možných okolnostech, které se projeví až při mimotělním oplození. Jednotlivé výkony a metody asistované reprodukce jsou volené pro každý pár individuálně na základě podrobné anamnézy, výsledků všech klinických vyšetření a případné dosavadní léčby. V případě preimplantační genetické diagnostiky, která není hrazená z veřejného zdravotního pojištění, se částka může vyšplhat až na sto tisíc korun.

Podpora výzkumu

Přesná statistika o asistované reprodukci v ČR zatím neexistuje. Existuje sice Národní registr asistované reprodukce, který funguje od počátku letošního roku, ale dle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR budou čísla k dispozici na konci roku.
Asistovaná reprodukce a reprodukční medicína je dynamicky se rozvíjejícím oborem, v němž je třeba se neustále vzdělávat a sledovat nejmodernější techniky léčby nejen v ČR, ale v celém světě. Tato myšlenka vedla k založení Evropské společnosti pro lidskou reprodukci a embryologii s cílem podněcovat zájem o znalosti v oblasti reprodukční medicíny a biologie podporou výzkumu a zveřejňováním výzkumných výsledků z reprodukční medicíny a embryologie z celé Evropy. V praktické rovině je cílem podněcovat snahu o zlepšení podporou vzdělávacích aktivit a zavádění nových metod zvyšujících bezpečnost a kvalitu klinických a laboratorních postupů.

Tabulka:
Trvalý růst
Počet umělých oplodnění a nákladů na ně v letech 2003-2007 v ČR

Počet výkonů umělých oplodnění (IVF) Náklady na IVF*
(v mil. Kč)

EBF24

2003 3215 68,18
2004 4374 76,132
2005 4395 77,398
2006 4926 74,915
2007 5631 82,928

Pozn.: Náklady nejsou úplné, zahrnují pouze zákroky v ambulancích.
Pramen: ČTK

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).