Menu Zavřít

Když reprezentant, tak z Nymburka

25. 5. 2012
Autor: Euro.cz

ČSTV a ČOV chtějí z chátrajícího sportovního střediska vybudovat za 2,1 miliardy korun líheň medailových olympijských nadějí

Jako by ČSTV neměl svých problémů dost. Po Sazce musejí svazoví sportovci řešit několik dalších rébusů – jak naložit s chátrajícím sportovním centrem v Nymburku a co s plaveckým areálem v Praze-Podolí. Ten totiž zčásti leží na pozemcích České televize, za jejichž pronájem musí ČSTV coby majitel „plavečáku“ hradit nájem. „Ročně platíme televizi jeden milion korun,“ řekl týdeníku Euro Pavel Kořan, předseda Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV).

Socialistický klenot zestárl

To jsou ale jen drobné v porovnání s tím, kolik bude muset svaz investovat do svého chátrajícího sportovního centra v Nymburku, někdejší chlouby socialistického sportu. Středisko nejenže nevyhovuje současným trendům na výchovu a regeneraci sportovců, ale vzrůstající náklady na údržbu a zároveň klesající zájem sportovců z něj dělají vysoce nerentabilní záležitost. To by se ale mohlo změnit díky spolupráci ČSTV a Českého olympijského výboru (ČOV). Dvě nejvýznamnější tuzemské sportovní organizace totiž podle informací týdeníku Euro chystají zásadní modernizaci nymburského sportovního centra a jeho dobudování v ucelený, všesportovní komplex. „Každý vyspělý stát má sportovní olympijské středisko, kde se připravují jeho reprezentační sportovci,“ tvrdí místopředseda ČOV a předseda veslařského svazu Jiří Kejval. Ten s plánem na revitalizaci sportovního centra Nymburk přišel zhruba před rokem. Zdroje týdeníku Euro odhadují, že celkové náklady na vybudování takového centra by měly dosáhnout zhruba 2,1 miliardy korun. Důvodů, proč něco takového vůbec pořizovat, je několik. Zázemí pro více sportů v jednom místě, a především z toho vyplývající úspory. Což ostatně Kejval potvrzuje: „Takové reprezentační centrum máme v Račicích, ale jen pro veslaře, jiné sporty jej budou využívat asi jen stěží. Sehnat finance na jeho provoz se nám sice daří, ale je to velmi těžké.“

34 sportů pohromadě

Pokud projde nymburské centrum reinkarnací, bude zde zázemí pro čtyřiatřicet sportů. Kromě jiného deset fotbalových hřišť, rychlobruslařská dráha, dvě hokejové haly, venkovní i krytý plavecký bazén či velká víceúčelová sportovní hala, kterou bude možné rozdělit na pět samostatných sportovišť o velikosti basketbalového hřiště. Jak Kejval tvrdí, výhodné je navíc i to, že některá sportoviště bude možné využít i pro různé sporty. Kupříkladu bazény nejen pro plavce, ale i pro ostatní sportovce jako regeneraci. Současně se počítá se společnými ubytovacími kapacitami v přinejmenším tříhvězdičkové kvalitě, kompletním stravováním, regenerací a dalšími službami pro sportovce a jejich realizační týmy. „Kde jinde by se měla scházet hokejová či fotbalová reprezentace před vrcholnými akcemi než právě v takovém moderním centru,“ podotýká místopředseda olympijského výboru.

Rekonstrukční desetiletka

Rekonstrukce za 2,1 miliardy korun by měla být rozplánována na dobu deseti let. Tak, aby bylo možné centrum i během oprav a dobudování stále využívat. „Roční náklady by se pohybovaly zhruba kolem dvou set milionů korun, sehnat takovou částku by nemělo být moc složité,“ věří Kejval. Tvrdí, že částí peněz by měl přispět stát, něco by se mělo podařit sehnat z evropských fondů a participaci na projektu předběžně přislíbilo i samo město Nymburk a Středočeský kraj. „Projekt je navíc nastaven tak, aby se sportoviště sama uživila. V současné době totiž není problém něco postavit, ale pak to udržet v provozu,“ upozornil místopředseda ČOV.
Jenže je tu jeden menší problém. Majitelem sportovního centra v Nymburku je ČSTV. Jeho vedení sice dle informací týdeníku Euro s projektem na modernizaci sportovního centra rámcově souhlasí, ale o jeho realizaci v poslední době s ČOV ani případnými dalšími partnery nejednal. Jednou z příčin byla patrně i aktuální situace v loterijní firmě Sazka, která je v konkurzu a kde je ČSTV s 67procentním podílem největším vlastníkem. ČOV drží osm procent akcií. „Předpokládám, že až se vyřeší situace kolem Sazky, jednání v této otázce budou obnovena, problémem ale zůstává to, zda svazu někdo vůbec na takový plán dá peníze. Možná by bylo řešením převést sportovní centrum v Nymburku na někoho serióznějšího, jehož jméno není tak zkompromitováno kvůli dění v Sazce,“ konstatoval dobře informovaný zdroj. Ten současně naznačil, že zájemců o centrum je několik. Jména ale neuvedl.

WT100

Kruhy při vstupu

Šéf ČSTV ale v rozhovoru pro týdeník Euro (Euro 27–28/2011) sdělil, že svaz v současné době žádný majetek prodávat nebude. „Ve spolupráci s Českým olympijským výborem jsme si nechali vypracovat architektonickou studii, a předpokládám, že v blízké budoucnosti otevřeme rozhovory o konkrétní budoucnosti nymburských sportovišť. Chtěli bychom dosáhnout toho, aby měl celý areál charakter sportovního centra pro přípravu reprezentantů a vrcholových sportovců pod záštitou olympioniků. Takže například na vstupu do střediska budou olympijské kruhy,“ vysvětluje Kořan. Současně naznačil, že očekává zahájení jednání na „téma Nymburk“ s ČOV, respektive s Kejvalem, který v olympijském výboru dohlíží na ekononomiku. Zabránit by tomu neměly i poněkud rozjitřené vztahy. Kejval totiž Kořana v posledních měsících ostře kritizuje za jeho laxnost v kauze Sazka a rovněž za jeho činnost v rámci ČSTV.

Parcely v Podolí

Zájem není jen o Nymburk, několik investorů zvažuje případný majetkový vstup i do plaveckého areálu v Podolí, který je rovněž v držení ČSTV. Česká televize, jíž patří část pozemků, na kterých stadion leží, kromě nájmu navíc požaduje i několik milionů korun jako doposud neuhrazený nájem z let minulých. Televize dokonce v této souvislosti na ČSTV podala žalobu. „Rozhodnutím Rady ČT a podpisem odstupujícího generálního ředitele Jiřího Janečka odešla k soudu žádost o zastavení procesu, neboť se snažíme hledat smírné řešení této kauzy,“ konstatoval šéf ČSTV Kořan. Celkovou dlužnou částku neuvedl. Mluvčí České televize Ladislav Šticha sdělil, že mezi oběma subjekty je podepsána nájemní smlouva s platností do konce letošního roku a uvažuje se o jejím prodloužení o dva roky. „Nájemné ze strany ČSTV je hrazeno řádně a včas, takže i když jsme uvažovali o případném prodeji dotčených pozemků, v tuto chvíli je vše přednostně řešeno s ČSTV,“ vysvětluje Šticha. Kořan v této souvislosti připouští, že jednou ze svazem uvažovaných variant řešení problému je i odkup pozemků od České televize. Avšak vzhledem k faktu, že parcely leží v lukrativní části Prahy, je jejich hodnota stanovena na přibližně 120 milionů korun. „Samozřejmě je to jedna z možností, ale museli bychom pro takovou transakci získat finanční zdroje. Vše záleží na dalším vyjednávání a hledání kompromisního řešení,“ uvedl Kořan.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).