Krkonoše mají další pivovar. Bleskově vyrostl na okraji Pece pod Sněžkou a vyrábí dobře pitelná piva
Cestou podél řeky Úpy míjíme několik plně obsazených skibusů. Do konce ledna zbývá už jen chvíle a o sjezdovky v Peci pod Sněžkou je velký zájem. Ne tak o kabinkovou lanovku na nejvyšší horu republiky, která se schovává v nelákavé mrznoucí mlze.
Kousek od její nástupní stanice ale panuje jiná, mnohem přívětivější realita.
V ostrém svahu vedle známé Boudy Máma tu loni vyrostl Pecký pivovar. „V dubnu jsme začali stavět, v listopadu otevřeli“ popisuje Jan Kylberger, zdejší sládek. Celkové náklady činily zhruba patnáct milionů korun.
Do Pece se dostal jako ostřílený „vařič“, předtím prošel pivovary v Plzni, Jihlavě i švýcarském Bernu. „Úkolem minipivovarů je lidem přinést k ochutnání i něco jiného než tu desítku“ vysvětluje Kylberger vlastní pohled na malé výrobce. I přes jeho slova ale jeden kohout na zdejší pípě okupuje právě světlé výčepní pivo. Desítku si prý výslovně přál majitel, aby tu turisté měli jedno lehčí pivo na osvěžení. Kromě ní tvoří stálý výstav třeba i IPA, černá třináctka a doplňují je sezonní speciály, jako jsou vánoční šestnáctka, jarní pšeničná jedenáctka, letní Summer Ale či podzimní Ginger Beer.
Pecký pivovar sídlí v poměrně vysoké budově, v jednom patře funguje varna, pod ní pak rozlehlý ležácký sklep. Skleněný průhled v podlaze, v němž se dají donekonečna prohlížet nerezové tanky, patří k nejhezčím pivovarským vyhlídkám.
Tanky Kylbergrovi dovolují maximální roční výstav ve výši dvou tisíc hektolitrů. Nicméně plány zatím tak odvážné nejsou. „Počítám, že během prvního roku navaříme 700 až 800 hektolitrů, druhou sezonu tisíc hektolitrů a pak bychom se mohli dostat na 1500 hektolitrů“ předvídá sládek.
IPA o síle Sněžky
U dřevěného stolu, od něhož jde detailně sledovat práci sládka v měděné varně, jsme vyzkoušeli několik místních ležáků a jeden speciál. První se ke slovu dostala spodně kvašená tmavá třináctka (0,4 litru za 44 korun) s 5,3 procenta alkoholu.
Extrémně černé pivo voní praženým sladem, v chuti je sametové, kávovost se prozrazuje jen ve slabých náznacích. Tahle třináctka má vynikající pitelnost a působí lehce.
Dovednosti Jana Kylbergra jsme otestovali i na svrchně kvašeném speciálu IPA (0,4 litru za 50 korun). Jako odkaz na nejvyšší krkonošskou horu si pivo s 6,5 procenta alkoholu nese symbolickou stupňovitost 16,03°. Ve sklenici ji zdobí silnější chmelová vůně s odstíny citrusu. I když v chuti čeká piják extrémní hořkost, ta nepřichází, objevuje se slabá kyselkavost a mírná ovocitost. I tenhle speciál je velmi lehký a především velice dobře pitelný. •
Pecký pivovar
Pec pod Sněžkou 124 sládek: Jan Kylberger nabídka: spodně a svrchně kvašená piva a speciály prodej piva: ve skleněných a PET láhvích v pivovarském výčepu doporučujeme: výborně pitelný tmavý ležák 13° otevřeno: 11.00-22.00
O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz