Menu Zavřít

Když se vlasy ježí nadějí

10. 5. 2005
Autor: Euro.cz

Společnost Curis pracuje na vývoji léků, které by mohly zastavit padání vlasů

Pokud vás trápí vlasy ustupující z čela, nejspíš dobře víte, jaké máte možnosti. Můžete zkusit přehazovačku, pořídit si paruku, nebo se odhodlat k poněkud drastičtější transplantaci. Také můžete sáhnout po léku Propecia, který nejspíš doopravdy funguje, jen se nesmíte zaleknout upozornění na možný vedlejší účinek: impotenci. Výsledek takové léčebné kůry si však příliš nezadá s ptačím chmýřím, a jakmile léky přestanete užívat, vlasy vám vypadají, jak uvádí David H. McDaniel, ředitel virginského Institutu pro výzkum zpomalení stárnutí z Virginia Beach.
Není divu, že tržby z předních značkových pleťových tonik a léků podporujících růst vlasů dosáhly ve Spojených státech sotva miliardy dolarů. A to navzdory skutečnosti, že jenom v USA má s řídnutím vlasů potíže asi 40 milionů lidí. „Každý si myslí, že z Kojaka uděláme máničku,“ říká Mc Daniel, „Výsledky jsou však zatím chabé.“
Malá biotechnologická společnost Curis věří, že má slibnou alternativu. Tou by měl být experimentální lék založený na využití buněčného mechanismu, označeného ježatým názvem: signální dráha Hedgehog (ježek). Jméno získal po zmutovaných ochmýřených octomilkách, u kterých byl poprvé objeven. Je tvořen složitou sítí bílkovin, jejíž pomocí buňky komunikují. Vědci zjistili, že charakteristické buněčné signály mohou také sloužit jako molekulový vypínač. Při sepnutí se jím dají probudit spící vlasové folikuly. Vypnutím lze možná zastavit růst určitých typů nádorových onemocnění, zpomalit zánik mozkových neuronů a modifikovat průběh řady dalších nemocí.
Účinky byly však dosud pozorovány pouze na pokusných zvířatech, a jak je známo, laboratorní zvířata málokdy reagují stejně jako člověk. Přesto jsou výsledky natolik slibné, že některé špičkové světové biotechnologické a farmaceutické společnosti již s Curisem sjednaly první obchody. Genentech, který s ním má licenční smlouvy, v dubnu oznámil, že letos začne zkoušet lék proti rakovině kůže na lidech. Curis rovněž spolupracuje s farmaceutickou společností Wyeth Pharmaceuticals na léčbě stavů po mrtvici.

Zdravé signály.

Pouze tito dva partneři by mohli na licenčních poplatcích během příštích pěti šesti let přinést Curisu přes 300 milionů dolarů, čímž by mu poskytli velmi potřebnou injekci. Curis je totiž od chvíle, kdy vznikl fúzí tří biotechnologických společností umořených nedostatkem prostředků v roce 2000, neziskový. Generální ředitel Daniel R. Passeri prohlašuje, že do konce tohoto roku očekává uzavření smlouvy s partnerem, který bude pomáhat s klinickými testy léčby holohlavosti pomocí „ježka“ na lidech.
Stejně jako bodlinatý savec, který jí propůjčil jméno, je také signální dráha Hedgehog v mládí velmi neposedná. V embryích běží tato biochemická řetězová reakce na plné obrátky a řídí vývoj jednotlivých orgánů. U dospělých je „ježek“ méně aktivní, do vyššího výkonu se ale periodicky vrací, je-li třeba podpořit v těle léčbu nějakého zranění. Tato síla zaujala Lee L. Rubina, vedoucího vědeckého pracovníka společnosti Curis. „Třeba by u dospělých bylo možné tuto dráhu znovu aktivovat, a dosáhnout tím regenerace tkání,“ domnívá se.
“Ježek“ je jednou z mnoha buněčných signalizačních drah, kterou vědci zkoumají. A Curis doufá, že s řídnoucími porosty na hlavách mužů i žen udělá zázraky. Vidíme-li bohatou kštici, můžeme se domnívat, že její příčinou je alespoň zčásti zdravá „ježčí“ signalizace, stimulující všestranně nadané kmenové buňky v těle k tomu, aby se intenzivně rozmnožily kolem folikulů a vyvolaly růst vlasů. Lék společnosti Curis „ježka“ aktivuje, a tím působí na růst vlasů takříkajíc od kořene. Mohl by proto být účinnější než dosavadní léčebné postupy, zaměřené zejména na zvětšení scvrklých vlasových folikulů nebo na boj s určitými hormony způsobujícími padání vlasů.
Rozhodnutí Curisu dělit se s někým o náklady na výzkum padání vlasů a o možné zisky bylo bolestné. Společnost měla v úmyslu podržet si na trhu s pleší veškerá práva, doufajíc, že veškeré výnosy ze zlatého dolu vloží zpátky do výzkumu životně důležitých léků. Ale potom, co bylo několik léků proti bolestem této společnosti staženo z trhu kvůli obavám z jejich bezpečnosti, Passeri vystřízlivěl. „Každý lék zvyšující kvalitu života bude bedlivě sledován americkým úřadem pro kontrolu potravin a léčiv. A ten bude pravděpodobně vyžadovat rozsáhlé studie o bezpečnosti, větší, než budeme schopni zaplatit,“ říká. Po ztrátě 13,9 milionu dolarů při pouze pětimilionových tržbách v roce 2004 vidí Curis nyní v partnerství nejschůdnější cestu.

Patched & Smoothened.

Pokud se Curis o trh s holohlavými rozdělí, pomůže mu to zajistit si hotovost potřebnou pro vývoj dalších slibných léků. Jeho vědci vidí optimisticky zejména partnerství s Genentechem na vývoji lokální léčby bazocelulárního karcinomu. Se zhruba milionem nově diagnostikovaných případů ročně se tato forma rakoviny kůže řadí k nejběžnějším typům nádorových onemocnění u člověka vůbec. Chirurgické zákroky jsou účinné, mohou však zanechat nevzhledné jizvy. Po lokální aplikaci léku, který společně vyvinuly Genetech a Curis, přímo na místa rakovinou postižené zvířecí kůže nádory zmizely a okolní zdravá kůže zůstala nepoškozená.
Klíč k léčbě rakoviny nespočívá v zapnutí signalizační dráhy Hedgehog, jak to Curis dělá u vypadávání vlasů, ale v jejím vypnutí. U bazocelulárního karcinomu je signální dráha nepřesná a poplete celý houf podivně pojmenovaných bílkovin. Normálně vyrábí gen Hedgehog protein, který se naváže na jiný protein, takzvaný Patched, nacházázející se na povrchu buněk. Protein Patched by měl potlačit rakovinotvorný protein zvaný Smoothened. U bazocelulárního karcinomu funkce proteinu Patched selhává, protein Smoothened se naopak prudce aktivuje, nádory se tvoří a rostou.
Odborníci z Curisu zjistili, jak zablokovat abnormální signalizaci dráhy Hedgehog látkou se stejným účinkem, jaký má chemická látka původně objevená v padesátých letech ovčáky v Idahu. Když totiž jejich ovce požíraly kýchavici kalifornskou (Veratrum californica) obsahující tuto chemikálii, rodila se jim jednooká jehňata. Vědci později přišli na to, že abnormalita vzniká přerušením signalizační dráhy Hedgehog v důsledku působení steroidního alkaloidu, který pojmenovali cyklopamin. Dnes doufají, že budou schopni spoutat jeho ničivou sílu, nasměrovat ji přímo na nádory, a možná tak vypracovat zcela nové způsoby léčby řady různých typů rakoviny. „Během posledních dvou let byla působnost ježka prokázána při rakovině slinivky, prostaty a některých druhů plicních nádorů,“ tvrdí Fred de Sauvage, ředitel oddělení molekulární biologie v Genentechu, který připravuje spolupráci s Curisem, aby nalezl další potenciální způsoby využití inhibitorů „ježka“.
Mnohostranný význam dráhy Hedgehog v organismu by také mohla mít její nečinnost. U některých nemocí může být užitečné signální dráhu přerušit, u jiných naopak spustit, vnucená jednosměrná aktivita by však mohla vyvolat nebezpečné vedlejší účinky.
Wyeth společně s Curisem takové možnosti prověřují při vývoji léku, který by měl aktivovat dráhu „ježka“ v mozku po mrtvici. Badatelé věří, že „ježek“ zmenší poškození a zmobilizuje kmenové buňky k tvorbě nových neuronů. Když však sledují průběžné výsledky výzkumu, a zjišťují, že „ježek“ hraje roli u některých druhů rakoviny, pochybují, že by bylo možné signální dráhu po mrtvici obnovit. „Musíme si být jisti, že nevyvoláme vznik nádoru,“ podotýká Menelas N. Pangalos, viceprezident neurologického výzkumného oddělení společnosti Wyeth. Rubin z Curisu věří, že riziko bude potlačeno, protože lék bude pacientovi po mrtvici podán pouze jednou. Nikdo si ale nebude jistý, zda jsou některé z léčebných postupů Curisu bezpečné, dokud se nevyzkouší na lidech.
Právě nejistota může být důvodem, proč si investoři zatím drží odstup. Akcie Curisu spadly z lednových pěti dolarů na 3,40 za akcii. Z toho je Passeri otrávený. A někdy se trápí představou, že plešatost by mohla být vstupenkou Curisu do velké biotechnologické společnosti. „Vědecky to není nic, před čím bychom padali úžasem,“ uvádí Passeri, který má sám na hlavě vlasů požehnaně, „Ale z obchodního hlediska to má ohromný potenciál.“ Pokud by všichni plešouni na světě pomohli Curisu sponzorovat výzkum proti rakovině, pomohli by určitě většímu množství potenciálních uživatelů, než kolik bylo všech ovcí, octomilek, myší a lidí, kteří se podíleli na objevení „ježka“.

Dráhy k prosperitě Léčebné postupy společnosti Curis jsou založeny na takzvané signalizaci Hedgehog, buněčném procesu poprvé identifikovaném na zmutovaných octomilkách, který podporuje obnovu orgánů.

RAKOVINA KŮŽE
Lokální léčba blokující rakovinotvornou signalizaci Hedgehog může odstranit běžný typ rakoviny, aniž by se pacient musel podrobit operaci.

VYPADÁVÁNÍ VLASŮ
Posílením signalizace Hedgehog se vlastní tělní kmenové buňky mohou podnítit k tomu, aby se seskupily kolem spících vlasových folikulů a vrátily je zpátky do růstového módu.

MRTVICE
Lék, který spouští signalizaci Hedgehog u pacientů po mrtvici, by možná mohl zpomalit poškození mozku – a snad i vyvolat nápravu.

CIF24

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Dagmar Tomková

  • Našli jste v článku chybu?