Menu Zavřít

Když směnka, tak falzum

13. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Zlínský podnikatel chce zažalovat ČSOB

Zhruba ještě týden mohou přihlásit své pohledávky věřitelé podnikatele Libora Sosky, na něhož byl vyhlášen konkurs (EURO l0/2002). Měsíční lhůta od chvíle, kdy se majitel Moravanu Otrokovice a Letu Kunovice ocitl na seznamu úpadců kvůli nesplácení směnek, uplyne 27. března. Soska je ale přesvědčen, že cenné papíry na jejichž základě byl konkurs prohlášen, jsou v naprosté většině falzifikáty a chystá protiúder.

Směnečné pikle?
Soska tvrdí, že vlastní jednoznačné důkazy o tom, že společnosti, které stály za návrhem na konkurs, obchodovaly se směnkami mezi sebou a zosnovaly na něho komplot. „Máme zcela prokazatelné důkazy, že jde o „šikanózní“ konkurs. Víme, že Československá obchodní banka (ČSOB) jednala ve shodě s dalším věřitelem, dá-li se tak vůbec nazvat. Nepochybuji ale, že tato shoda byla na široké platformě, která byla někým koordinovaná,“ řekl Soska týdeníku EURO. Konkrétnější prý být nemůže: „Kdybych důkazy zveřejnil teď, tak je znehodnotím. Je ale jednoznačné, že mezi sebou s těmi směnkami kšeftovali.“ Většinu směnek považuje Soska za falzum. „Žádný obchodní případ neexistuje, viděl jsem kopie a je to jen nepravý papír,“ zlobí se. Soudce brněnského krajského soudu Martin Boháček týdeníku EURO řekl, že na jeho výzvu o poskytnutí originálů směnek reagovali jen dva ze čtyř navrhovatelů. „Ale i tak byly splněny podmínky, aby byl konkurs vyhlášen,“ dodal. Týdeník EURO zjistil, že v „kauze Soska“ se objevují stejné osoby a společnosti, které podstatným způsobem figurovaly v konkursech jiných významných zlínských firem – ZPS a Svit. Pokud by se potvrdila Soskova slova, mohlo by být jméno největší české banky spojováno s několika firmami ze zlínského kraje, například se společností Phoboss CZ. Na její popud byl vyhlášen konkurs jak na Sosku, tak i na Svit Zlín. Majitel firmy Oleksandr Morozov, který je kvůli vydírání vyšetřován policií, se soudy komunikuje jen prostřednictvím právního zástupce Jaroslava Mišingera. Ten rovněž zastupuje brněnskou společnost AO Invest, která při vypořádávání konkursu ZPS Zlín v roce 2000 získala měsíc po svém založení jeden z nejlépe prosperujících podniků ZPS Slévárna za 36 milionů korun. To by nebylo nic neobvyklého, kdyby ji AO Invest za půl roku neprodal za dvě stě milionů novému vlastníku celého ZPS, italské firmě Tajmac. Mišinger je také členem správní rady Nadace Perspektivy, která měla finančně podpořit nakladatelský program Diderot, jenž měl problémy s vytunelováním předplatitelů. (V zákulisí stály zlínské společnosti Print Centrum a Českomoravská zasilatelská.) Třetí zajímavou firmou „do party“ je Avetrade Finance. Tu v současnosti vlastní vsetínský podnikatel Petr Popelka, ale majitelem v minulosti byla společnost Avetrade. Jejími zakladateli byli Jaroslav Palát a Barak Alon, postava známá v souvislosti s podvody v Komerční bance. Zdroje týdeníku EURO uvádějí, že Jaroslav Palát by mohl stát v pozadí za Soskovým konkursem.

ebf - tip - debata

Tučné reference.
K očištění svého jména hodlá Soska použít veškeré legální způsoby a ČSOB zažalovat o náhradu škody. „Prokážeme bance ztráty v řádech stovek milionů. Jako dokument na to máme vyjádření od partnerů, kteří nám již odřekli uzavřené obchody,“ vysvětluje Soska. „Ačkoliv jde o konkurs na mě jako fyzickou osobu, Moravan i Let jsou se mnou zejména u zahraničních společností natolik spojovány, že jim konkurs působí nedozírné škody. Každou hodinu nám přicházejí faxy a e-maily, kterými naše konkurence posílá velmi „tučné“ reference, že na mne byl vyhlášen konkurs. Někteří dokonce obesílají banky, ať s námi ukončí platební styk. Samozřejmě že neútočí na nějakého Sosku, ale podkopávají tím důvěryhodnost celé skupiny,“ soudí. Dosavadní ztráty po vyhlášení konkursu odhaduje Soska na minimálně dvě stě milionů korun. „Jsem přesvědčen, že to vyhrajeme,“ říká rozhodně. Přitom nejvyšší možné odškodnění, které český soud za poškozování dobrého jména někdy přiznal, bylo dvě stě tisíc. Velice skoupý je Soska naopak ve finanční otázce nákupu obou firem. Majoritu v Moravanu získal koupí společnosti Avan od dvaceti právnických osob. „Na tento obchod jsem si půjčil od privátních osob, ta firma nestála moc, byla na pokraji krachu,“ tvrdí. Dodává, že tento dluh již splatil. „Na nákup Letu jsem se spojil se zahraničními partnery, je to klasický venture kapitál,“ říká. Zdroje týdeníku EURO však uvádějí, že Soska již nevlastní žádné podíly v Moravanu, Leteckých závodech ani ostatních společnostech. „Toto nebudu komentovat. Každopádně firmy ovládám i nadále,“ dodává.

Soskovo impérium Odhady uvádějí, že Soska ovládá impérium společností s ročním obratem kolem tří miliard korun. Nejznámějším produktem Moravanu Otrokovice, u jehož zrodu stál Tomáš Baťa, jsou akrobatické a sportovní letouny Zlín. Cena nových strojů se dle vybavení a počtu sedadel pohybuje od 160 tisíc do tří set tisíc amerických dolarů. V Moravanu se také vyrábějí bezpečnostní automobilové pásy, mezi největšími odběrateli figuruje ruská Lada a několik producentů autobusů. Vloni v létě Moravan koupil zkrachovalý Let Kunovice a přejmenoval ho na Letecké závody. Společnosti se krátce nato fakticky propojily, Let v současnosti zaměstnává asi 1200 lidí, v Otrokovicích je zhruba osm set zaměstnanců. Například nový letoun řady Zlín Z400 vyvíjel Moravan, ale dobudován a představen byl už v Kunovicích. Soska počítá s cenou kolem třičtvrtě milionu dolarů a dobrým obchodním úspěchem. Stejně tak obě továrny v minulosti spolupracovaly na výrobě populárního zemědělského letounu Čmelák. Nejznámějším letadlem z Kunovic je L410, jehož výroba se v současné době znovu oživuje. Plánovaná cena kolem dvou a půl milionu dolarů prý bude stejně jako u jiných výrobků skupiny na šedesátiprocentní úrovni konkurence. Odděleně od Letu Soska z konkursu vykoupil projekt L610, mladšího a většího bratra L410. Nedávno byla „šestsetdesítka“ vybrána jako vítěz tendru lokálních aerolinií v Jižní Koreji. Výhledově se jedná o dodávku dvaceti strojů v celkové ceně kolem 160 milionů amerických dolarů. V Kunovicích se rovněž vyrábí oblíbený kluzák Blaník. Soska tvrdí, že devadesát procent obchodů v leteckém průmyslu představují vládní obchody pro vybavení armády. Za nejzajímavější zemi pro byznys považuje zlínský podnikatel Rusko. Do Soskovy skupiny také patří firma Metall Group, vyrábějící logistické systémy pro automobilky, například speciální palety nebo kontejnery pro přepravu součástek. Metall Group v současnosti zaměstnává asi 200 lidí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).