Menu Zavřít

Ke hvězdám s nejbohatším mužem planety. Bezosův Blue Origin se chystá spustit prodej letenek na lety do vesmíru

3. 5. 2021
Autor: Blue Origin
  • Společnost Blue Origin miliardáře Jeffa Bezose chce začít prodávat letenky na plánované cesty do vesmíru. Více informací by se zájemci měli dozvědět již tuto středu

  • Na rozdíl od konkurenční Virgin Galactic sází Bezosova firma na tradiční přístup, který spočívá v kombinaci znovupoužitelné nosné rakety a kapsle, do níž se vejde až šestičlenná posádka

  • Minulý měsíc raketa New Shepard úspěšně absolvovala svoji již 15. zkoušku. V rámci té příští by na její palubě měli být i první astronauti


Elon Musk, sir Richard Branson či Jeff Bezos. Trio miliardářů, které snad není potřeba dlouze představovat. Shodou okolností je to zároveň i výčet tří velkých vizionářů, díky nimž by „prostý“ lid mohl už brzy okusit, jaké pocity zažívají astronauti na oběžné dráze Země. Každý z nich totiž vlastní vesmírnou společnost, která by měla být schopna takovou zkušenost zprostředkovat. A to nikoliv v řádu dlouhých let, nýbrž pouhých měsíců.

Ostatně Virgin Galactic, patřící sedmdesátiletému Britovi, již za tímto účelem prodala na 600 letenek. A Bezosův Blue Origin ho nyní chce začít dohánět. V nově zveřejněném videu láká nejbohatší muž planety a majitel internetového obchodu Amazon potenciální zájemce na palubu suborbitální rakety New Shepard a vyzývá je k registraci.

Kolik budou letenky stát a kdy přesně by se jejich držitelé mohli skutečně podívat na oběžnou dráhu Země, společnost neprozradila. Slíbila však, že všem, kdo vyplní příslušný formulář, poskytne už ve středu 5. května všechny potřebné informace.

Zatím jen pro boháče

Kosmonautika aktuálně vstupuje do zcela nové éry vesmírné turistiky. V minulosti se sice ke hvězdám už několik amatérských dobrodruhů podívalo, nyní by však takovou možnost měly dostat masy. Ačkoliv i to je potřeba brát s drobným nadhledem – cena, kterou si Virgin Galactic za tento životní zážitek účtuje, je totiž stále astronomicky vysoká. Dosud se její letenky prodávaly za 200 až 250 tisíc dolarů (zhruba 4,3 až 5,3 milionu korun). Ty další by přitom dle dřívějšího vyjádření společnosti měly být ještě o něco dražší. A lze předpokládat, ani v případě Bezosova Blue Originu nebude výsledná suma o mnoho menší.

Pokud jde ale o samotný koncept jejich kosmických zařízení, nemohou si být oba miliardáři a protagonisté vesmírné turistiky vzdálenější. Zatímco Branson sází na technologii, která je na pomezí dopravního letadla a raketoplánu, jeho americký konkurent se rozhodl vydat tradičnější cestou.

Budeme chtít pouze dobrovolníky. Někdo z nich se totiž pravděpodobně nevrátí, říká Elon Musk o budoucích letech na Mars
Přečtěte si také:

Budeme chtít pouze dobrovolníky. Někdo z nich se totiž pravděpodobně nevrátí, říká Elon Musk o budoucích letech na Mars

Ta je na první pohled velmi podobná tomu, s čím nedávno ohromil svět jiný miliardář – Elon Musk. Skládá se totiž z rakety New Shepard, která na vrcholu nese speciálně navrženou kapsli pro šest osob. Obě části soustavy jsou znovupoužitelné. Nosič pojmenovaný po prvním americkém člověku ve vesmíru, Alanu Shepardovi, dokáže díky vlastním raketovým motorům přistát na předem určeném místě, zatímco kapsle se po svém putování vesmírem, totiž jeho okrajem vrátí na zpět zem pomocí trojice padáků.

Desetiminutová záležitost

Že je jejich technologie bezpečná, si vedení Blue Originu ověřilo v průběhu minulého měsíce. Právě tehdy proběhl úspěšný letový test celého systému – jak je ostatně z videa výše velmi dobře patrné. Podle webu CNBC měla dubnová zkouška pořadové číslo 15, přičemž v rámci té příští by se na palubě kapsle měli poprvé nacházet i lidé. Ačkoliv o vesmírné turisty se ještě rozhodně jednat nebude.

MMF24

Dosud poslední a v pořadí již 15. zkouška rakety New Shepard dopadla na jedničku. Foto: Blue Origin Dosud poslední a v pořadí již 15. zkouška rakety New Shepard dopadla na jedničku. Foto: Blue Origin

Těm, kteří se rozhodnou zakoupit letenky u společnosti Blue Origin, Jeff Bezos slibuje opravdu hvězdnou podívanou. Zajistit ji mají obří „prosklená“ okna, z nichž má být údajně skvělý výhled na planetu Zemi. Tu by měli mít pasažéři možnost pozorovat z takzvané Kármánovy hranice, tedy výšky 100 kilometrů nad povrchem, která oficiálně značí konec zemské atmosféry a začátek kosmického prostoru. Společnost počítá i s tím, že během 10minutového letu pocítí turisté rovněž účinky nulové gravitace.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).