Menu Zavřít

Ke strojům!

16. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Takovou stávkou se radši nechlubit

Takovou stávkou se raději nechlubit. Zavřené ordinace v jediném kraji, to je pro dlouholetými šarvátkami zocelenou Všeobecnou zdravotní pojišťovnu jako štípnutí komára. Nota bene když bylo předem jasné, že Sdružení praktických lékařů Zlínského kraje jen tak plácá do vody, protože management VZP by musel být partou dobrodruhů, aby sebevražedně konal v rozporu s ministerskou úhradovou vyhláškou. Však si také svůj postup nechal prozíravě schválit dozorčí radou, když ministerstvo zdravotnictví dalo od věci ruce pryč a vystačilo si s odrhovačkou, že za všechno může David Rath.
O doktorech je známo, že je moc nezajímají počty, nejde-li zrovna o výplaty nebo o příjmy z ordinací. Ale protože praktičtí lékaři jsou vesměs podnikatelé, mohlo jim být jasné, že stávkou si víc peněz, než jim přisoudila úhradová vyhláška pro tento rok, nevytrucují. Tím spíše, když - jak si ředitel VZP Pavel Horák neodpustil připomenout – převážná většina jejich krajských zástupců loni hlasovala pro dohodu o úhradách. Šance pro „praktiky“ je ještě v tom, že se správní rada VZP lekne (což při jejím politickém složení není vyloučeno) a dodatečně něco přidá. Bude to však těžké rozhodování, neboť už teď se o víc peněz hlásí i onkologové. A že by ostatní zdravotnické specializace zůstaly pozadu, kdyby by se ukázalo, že se „ruka Páně“ otevírá?
Poučení, které z ministávky vyplývá, je shodné jako z většiny předchozích zdravotnických protestů: byrokratické řízení finančních toků ve zdravotnictví je neúčinné. Pravdu má tudíž vedení ministerstva zdravotnictví, když chce posílit úlohu zdravotních pojišťoven. To ale ať se pak lékaři připraví na to, že budou tahat za ještě kratší konec než teď, neboť v bezedné studni zdravotnictví bude peněz vždycky málo. Zajímavé je, jak se mění politické gardy. David Rath loni zavíral kohoutky a Tomáš Julínek ho za to kritizoval. Teď je to přesně naopak.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).