Menu Zavřít

Kim Čong-un soucítí s Čínou. Na boj s koronavirem posílá „finanční pomoc“

4. 2. 2020
Autor: čtk

Navzdory přísným opatřeným, která KLDR v důsledku šířící se nákazy na hranicích s Čínou zavedla, vyjádřil její vůdce Kim Čong-un Pekingu podporu a prozradil, že do této více než miliardové země přikázal v rámci pomoci poslat blíže nespecifikovanou výši peněžních prostředků. S odkazem na Korejskou centrální zpravodajskou agenturu (KCNA) to uvedl web NK News.

Prostřednictvím dopisu zaslaném prezidentu Si Ťing-pchingovi se vůdce Severní Koreje snažil „utišit rodiny, které v důsledku této infekční choroby ztratily své pokrevné příbuzné“ a ujistil je, že „vypořádat se s výskytem této infekční choroby v Číně a souvisejícími ztrátami z řad pokrevných příbuzných některých čínských rodin je pro jeho stranu a lid KLDR stejně těžké, jako by se to stalo jim samým.“

Podle informací KCNA pak Kim dále „vyjádřil přesvědčení, že strana, vláda a čínský lid vzejdou pod vedením moudrého generálního tajemníka Si ťin-pchinga z boje proti této chorobě vítězně“ a nechal se slyšet o tom, že na základě pátečního rozhodnutí tamního politbyra poslal svým severním sousedům „finanční prostředky z fondu pro mimořádné události“.

Měsíční karanténa pro každého, kdo přijíždí z Číny

Ve snaze dozvědět se toho o nebezpečném koronaviru co možná nejvíce vyslala KLDR během uplynulého víkendu do Pekingu svého zástupce Kim Song-nama, jak uvádí jihokorejská zpravodajská agentura Jonhap.

Ještě předtím se však vedení komunistické Severní Koreje rozhodlo podle serveru NK News zavést poměrně tvrdá opatření, na základě kterých každý cizokrajný návštěvník, jenž do KLDR přijede z Číny, bude na celý jeden měsíc zavřen do karantény. Výjimkou podle všeho nebudou ani diplomaté či jiní nevládní zaměstnanci. Tato zpráva nicméně přišla až poté, co světovými médii proběhla zhruba v polovině ledna informace o tom, že Severokorejci učinili dočasně přítrž všem zahraničním turistům bez rozdílu.

Podle Pchjongjangu je hrozba výskytu koronaviru pocházejícího z čínského města Wu-chang otázkou „národního přežití“. Až doposud každopádně KLDR žádný případ nákazy touto nebezpečnou chorobou neohlásila.

Čtěte také:

Konec patu. Zástupci KLDR a USA ve Švédsku obnovili jaderné rozhovory

Kim Čong-un není na denuklearizaci připraven, tvrdí šéf americké rozvědky

Trump se potřetí sešel s Kim Čong-unem

EBF24

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).