Menu Zavřít

Kimčchi na každém stole

8. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Zaškolená obsluha by dodala restaurantu osobitější ráz

Pokud jde o jídlo, jsou Korejci takovými Maďary Orientu. Milují papriku, a to tak, že jejich hlavní kuchařské heslo by mohlo znít: čím víc pokrm pálí, tím je lepší.
Před námi však zůstalo toto tajemství Asie dlouho utajeno. V Česku máme čínské, japonské, vietnamské restaurace, ba dokonce afghánské, ale o korejských jsme si donedávna mohli nechat jenom zdát. Skoro to vypadalo, že Korejci snad ani nejedí. Sice jsme si nespálili jazyky, ale byli jsme chudší o zajímavou zkušenost. Teď se v Praze konečně začínají objevovat. Protože jsou pouze předvojem, buďme shovívaví k jejich počátečním nedokonalostem.
K průzkumu korejské kuchyně jsme si vybrali restauraci Korea House, která se před časem objevila v pražské Sokolské ulici hned vedle náměstí I. P. Pavlova. A naše dobře míněná rada lidí, kteří už mají za sebou křest ohněm, zní: nenechte se odradit.
Vchod působí dobře, přestože na magistrále sviští auta. Ale místnost, do níž vstoupíte přímo z ulice, vypadá jako hospodský sál. Zařízení bylo solidní, ale opět hospodsky, zplna vyhrávala hudba, a tak jsme pořád měli pocit, že se před námi najednou zjeví nějaký Palivec s věncem půllitrů. Místo něj se však dostavila servírka, která nám na dotaz, jestli někde není větší klid, sdělila, že například dole jsou tiché, stylovější místnosti.
Byly. Na stěnách visely obrázky s dálněvýchodními motivy a opravdový Dálný východ byl i kolem nás. V příjemně prostě zařízeném salonu sedělo snad dvacet Korejců a krmilo se. Jako bychom se rázem přesunuli do Soulu v době večeře.
Ukázalo se ale, že najíst se v této restauraci bylo ten večer dost obtížné. Jestliže vstupní část vypadala trochu jako čekárna, byla to celkem případná podobnost. Objednali jsme si a na svůj první chod jsme čekali tři čtvrtě hodiny. Ne, to není korejský národní zvyk. Vzpomínám si, že v Soulu jsem vždy dostal jídlo dřív, než bych patnáctkrát řekl Pchanmundžom (místo příměří).
Když jsme začali jíst, byli jsme moc rádi, že jsme vytrvali a neodešli (i o tom jsme totiž v zoufalství uvažovali).
U stolu jsme seděli dva, ale předkrmy jsme si objednali tři. Dagkoči, čili kuřecí špíz s omáčkou, byl nádherný. Myslím, že právě díky němu jsme vrchol prožili hned na začátku předehry. Maso bylo jemné i pikantní, křehké a lehoučké. Omáčka byla sezamová a jen umocňovala chuť špízu. Bravo.
Druhým předkrmem byla ryba se zeleninou, obojí smažené, což ale není podstatné, neboť třetí částí předehry bylo kimčchi. A kimčchi, to je Korea.
Kimčchi je vlastně zelný salát. K nakrájenému zelí se přidá bílá ředkev, koření a hlavně česnek a pálivá paprika, dvě hlavní dochucovadla korejské kuchyně (spotřeba česneku se v korejských domácnostech zřejmě měří na pytle na hlavu a týden). Kimčchi musí být v Koreji na každém stole a opravdu pálí. Korejcům chutná - a nám chutnalo taky. Řekněme, že ostří smysly.
Hlavní chod by byl pro člověka neznalé korejské kuchyně problém. Dvě přítomné servírky byly sice snaživé, ale s výběrem neuměly poradit. Projevovaly sice účinnou lítost, ale nevěděly nic. Škoda, právě v této restauraci by měl být poučený personál. Ani jídelní lístek nepomohl. Pokrmy byly sice popsány česky a byly v něm fotografie, ale uspořádán byl natolik nepřehledně, že bylo záhadou, co k čemu patří. Přitom by stačilo názvy i obrázky očíslovat.
Zvolili jsme nakonec dvě korejské jistoty, bulgogi a bimbimbab, a znovu jsme nelitovali. Byly výborné. Bulgogi (někdy pulkogi) jsou marinované nudličky pravé svíčkové opečené nejlépe na roštu. V Koreji si je lidé sami opékají na grilu, který je uprostřed stolu. Bulgogi do nás padalo, neboť bylo opravdu ostře lahodné. Stejné uklidnění přinesl bimbimbab, cosi jako korejské rizoto. V rýži byla syrová i vařená zelenina, maso, houby a smažená vejce. Asi jsme udělali chybu, že jsme si k tomuto pokrmu dali sojovou polévku miso s tofu - bylo z ní cítit spíš rafinovaně nevýrazné Japonsko než Korea. Korejci jedí k bimbimbabu spíše hovězí vývar.
Zmlsané povahy se ještě mohou osvěžit dezertem patbingsu, což je ledový šejk se sladkými fazolemi a sušeným ovocem. Pak budou hledět na Korea House s pochopením. Uvidí, že majitel podniku se snaží, ale než zaškolí obsluhu a dodá restauraci klidnější tvář a osobitého ducha, mu bude chvilku trvat.

Korea House
Sokolská 52, 120 00, Praha 2
Tel: 224 266 246

Otvírací doba: 10.00 - 22.00
Počet míst: 200
Druh kuchyně: korejská, japonská
Přijímané platební karty: všechny obvyklé včetně elektronických
Jídelní lístek: čeština, angličtina, korejština

Hodnocení restaurace
Atmosféra, pohodlí, estetika: 4 body z 10
Prostírání: 7 bodů z 10
Úroveň jídelního lístku: 6 bodů z 10
Chování personálu: 5 bodů z 10
Kvalita jídel a nápojů: 19 bodů z 20
Celkem: 41 bodů z 60

Výběr z jídelního lístku
Bulgogi, grilované a marinované hovězí s omáčkou 390,-
Smažené kuře se sladkokyselou omáčkou 250,-
Polévka se zelím kimčchi 29,-
Kalpi, grilovaná hovězí žebírka s omáčkou 390,-
Tofu a vařené kimčchi 390,-
Bimbimbab, korejské rizoto se zeleninou a masem 290,-
Rameun, smažené nudle s rýží 180,-
Miso, sojová polévka s tofu 65,-
Zazangmeun, velké nudle s černou omáčkou 290,-

bitcoin_skoleni

Výběr z vinného lístku
Rulandské bílé 270,-
Ryzlink rýnský 270,-
Chateau les Rocques 1280,-
Chathaut Canteloup 1800,-

  • Našli jste v článku chybu?