Menu Zavřít

KIRCH ZVÍTĚZIL, AKCIE PROHRÁLY

7. 11. 2001
Autor: Euro.cz

EM.TV

ebf - tip - debata

MNICHOV (Spiegel Online) – Mnichovská televizní společnost EM.TV, která se netají přáním opanovat globální pole dětské zábavy, skončila v síti mediálního magnáta Lea Kirche. Spekulace o jednáních mezi oběma subjekty, které se dostaly na veřejnost koncem listopadu, potvrdila minulé pondělí EM.TV, jejíchž 16,74 procenta akcií se nově stává součástí Kirch Group. Kupec zároveň převzal 49 procent, která EM.TV vlastní v holdingu SLEC, provozujícím závody Formule 1. Vstup do lukrativního světa rychlých motorů přišel Kirche na 550 milionů dolarů.
Zpráva o změně vlastnických poměrů přišla jen několik dní poté, co mnichovská televize snížila předpověď ročního zisku a vykázala ve třetím čtvrtletí ztrátu. „Společnost ukončila období nejistoty a chopila se šance uspět na trhu se silným partnerem, uvedla v prohlášení EM.TV. Zakladatel firmy a její šéf Thomas Haffa zůstává nadále největším akcionářem skupiny.
Zpráva o Kirchově tažení zaskočila akcionáře. Cenné papíry EM.TV, toho času na dvouletém minimu, ztratily rázem čtyřicet procent hodnoty a zřítily se k hranici sedmi eur. Ještě začátkem roku se přitom pohybovaly kolem 120 eur. Důvod propadu vidí pozorovatelé jak ve špatných hospodářských výsledcích, tak i ve skutečnosti, že Kirch zaplatil za podíl televize ve Formuli jedna příliš málo a nepřevzal většinu EM.TV. Nadšení nevyvolává ovšem ani skutečnost, že kupcem je právě Kirch, jehož impérium považují analytici za příliš nepřehledné.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).