Menu Zavřít

Kiwi klobásky a okurko-cola

3. 8. 2007
Autor: Euro.cz

Chutě mohou být i nechutné

MM25_AI

Možná jste to nedávno četli; tři gurmánské „pecky“ během jediného týdne. Němečtí uzenáři nachystali novou sadu tradičních klobás, do kterých přidávají do aroma od višně až po aloe vera. Berlínský řezník Bünger vyvinul uzenku s nádechem chilli a medu, jeho konkurent Dankert přišel s kiwi-buřtem a nabízí i ananasový párek. V Japonsku zase mají Pepsi s příchutí okurky nakládačky. „Vytváří pocit chladu,“ říká mluvčí (více na straně 113). A k vynálezům přispěla i zmrzlinářka z Ostravska. Má v nabídce kaštanovou, perníkovou a redbullovskou zmrzku, ovšem v porovnání s Italy, kteří už okusili špekové, octové a artyčokové osvěžení, to není žádný velký objev.
Blbosti? Dost možná. Čas od času – zvláště v sezoně s okurkovou příchutí – se podobné zprávy vpašují do médií. Příkladů je přehršel. Podivuhodné příměsi se dostaly i do piva, takže už v tuzemských hospodách málokoho překvapí pivo ala med (patentovaný Kvasar), zázvor, vanilka či ovoce. Loni v USA prezentovala Jones Soda hráškové, brokolicové, bramborové a krůtí limonády, pročež můžeme být vděční, že české firmy na nás zkoušejí jen mateřídoušku, mochyni, mučenku, ženšen či hloh…
I v týdeníku EURO před časem rakouský cukrář Josef Zotter velebil čokolády cinknuté pivním, cibulovým a škvarkovým šmakem. Ani on v tom není sám: Belgičané ukusují čokopochoutky s kmínem, šípkem a – světe, div se – s pepřem! Zde se patrně inspirovala autorka kouzelnického učně Harryho Pottera, jemuž pramálo koštovaly „Bertíkovy fazolky tisíckrát jinak“ – bonbony ochucené ušním mazem, trusem či asfaltem. Někdy může přimíchaná chuť narazit. Jako třeba v Indii, kde cenzorům přišla nemístná reklama na banánové kondomy se sloganem „Jak chutná vaše noc?“ vybízející prý k nemravnému orálnímu sexu. A ještě drobnost: Američanky mají od roku 2004 antikoncepční žvýkačky. Chutnají po mátě.
Kam až mohou chuťové experimenty dojít? Sociolog Zygmunt Bauman říká, že naše postmoderní těla jsou předně spotřebními orgány – bažíme po prožitcích, chceme co nejvíce okusit. Snad. Stále zřejmě platí středověké De gustibus non est disputandum čili proti gustu žádný dišputát, ale třeba v restaurantu Pôle Sud, který leží ve francouzském Aude a nabízí až 1200 zvláštních chutí, bych si rokfórovou zmrzlinu (ani travní sorbet) nedal.

  • Našli jste v článku chybu?