Menu Zavřít

KLACEK PŘEDSEDOU

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Fond pojištění vkladů

Ministr financí Ivo Svoboda jmenoval předsedu představenstva a generálního ředitele Investiční a Poštovní banky (IPB) Jana Klacka předsedou správní rady Fondu pojištění vkladů (FPV). Klacek v této funkci vystřídal bývalého generálního ředi tele České spořitelny Jaroslava Klapala.

Fond pojištění vkladů spravuje prostředky, které do něj pro případ nutnosti výplaty pojistných náhrad klientům povinně odvádějí všechny české banky. „Správní rada FPV bude při svém rozhodování nadále postupovat tak, aby byly v případě potřeby pružn ě a operativně uspokojovány pohledávky klientů, uvedl ke svému jmenování Klacek.

ebf - tip - debata

Klacek (56) vystudoval VŠE v Praze, obor zahraniční obchod. Poté nastoupil do Ekonomického ústavu ČSAV (po odchodu svého předchůdce Karla Dyby se stal ředitelem ústavu - od roku 1990). Od roku 1992 byl ředitelem Institutu ekonomie ČNB. Klacek je s toupencem keynesiánství a cambridgeské školy.

Do KSČ vstoupil dvakrát, v roce 1965 (v roce 1970 vyloučen) a v roce 1986. Nyní je členem ČSSD, kde působil jako odborný mluvčí strany pro oblast hospodářské politiky. Své stranické funkce podle svých slov složil dříve, než se stal členem před stavenstva Investiční a Poštovní banky (tedy před 1. 3. 1998). V prosinci 1997 na valné hromadě České společnosti ekonomické vystoupil s projevem, který byl zásadní kritikou výsledků osmi let transformace a zároveň rozborem hlavních příčin jejího neúspěchu. Jako výmluvný doklad neúspěšnosti reformy jmenoval fakt, že pokles výkonnosti ekonomiky v letech 1990 až 1992 nebyl dosud kompenzován. Podle jeho slov se nelze vyhnout státním zásahům do ekonomiky v situaci, kdy trhy zcela nefungují.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).