Menu Zavřít

Klaus chce zimní olympiádu

26. 9. 2004
Autor: Euro.cz

Horory z Lán

WT100

LÁNY (tgm) - Praha se bude ucházet nikoli o letní, ale o zimní olympiádu. Po dosednutí speciálu na lince Atény - Lány to oznámil prezident Václav Klaus. „Se střelkyní Kateřinou Kůrkovou jsme si v Aténách jednoznačně porozuměli v tom, že vytvořit podmínky pro námořní jachting by byl v Praze větší problém než vyrobit umělý sníh,“ vysvětlil.
O ZOH 2018 v české metropoli chce Klaus jednat s primátorem Bémem. „Vidím to nadějně. I náš rozumný ekologický expert Bedřich Moldan mi už řekl, že globální oteplení bude kolem roku 2020 tak daleko, že horko bude i v Kitzbühelu,“ tvrdí Bém. Praha má podle něj pro zimní sporty ideální terén i zázemí. „Sazka Arena by po patnácti letech konečně získala důstojné hokejové využití. S nákladnými opravami ladem zejících kolosů má stát navíc výtečné zkušenosti ze Spartakiádního stadionu na Strahově,“ ujišťuje primátor. Rychlobruslení a krasobruslení by podle něj mohl národní olympijský výbor uspořádat ve spolupráci s Povodím Vltavy přímo na zamrzlé řece v centru města. „Pokud se s několikaletým předstihem vypustí Slapy a Orlík, bude Vltava zamrzat jako kdysi,“ těší se Bém.
Klaus prosazuje, aby se skoky na lyžích a obří slalom konaly na umělé sjezdovce na Proseku, zatímco běžkařské soutěže na Brdských hřebenech. „Je tam krásně, jako kluka mě tam na výlety brával táta. Hezky však bylo i na pahorcích v Motole, kam chodívala lyžovat maminka. Oprava motolské kliniky by finančně vyšla nastejno jako výstavba ski areálu pro akrobatické lyžování a snowboarding - tak proč nemocnici nesrovnat se zemí? Vyřešil by se tím zároveň problém zdravotnictví,“ míní prezident. Zatímco Klausův mluvčí Hájek sní o takzvaném živém biatlonu v lánské oboře, Bémův náměstek Bürgermeister chce prosadit postavení bobové a sáňkařské dráhy na svazích Petřína. „Vzít si na náročný projekt úvěr nebude problém. Ostatně vznik většiny olympijských objektů budeme financovat z úvěrů, olympijské vesnici proto budeme dokonce říkat Sekyra Group,“ upřesňuje.
Prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacque Rogge v reakci na Klausův záměr uvedl, že hry XXIII. zimní olympiády v Praze by byly fantastické. „Něco takového si neumím představit ani v nejfantasknějším snu,“ prohlásil. Přestože zatím není jisté, zda olympijský oheň Češi v lednu 2018 skutečně spatří, do metropole by s ním chtěl doběhnout expremiér Špidla. Předběžně si zamluvil úsek Brusel - Praha.

  • Našli jste v článku chybu?