Menu Zavřít

Klaus – přítel většiny Irů

14. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Evropská unie Mgr.

CIF24

Prezident Václav Klaus opět zaujal široké auditorium výroky o Evropské unii, Lisabonské smlouvě či mizející demokracii v Evropě. Tentokrát si k dalšímu dílu své antiunijní ságy vybral minulý týden oficiální návštěvu Irska. Opravdu vhodné prostředí, když vezmeme v potaz, že ostrovní stát má proevropskou vládu, které se v referendu nepovedlo reformní Lisabonskou smlouvu prosadit. Ir je též Klausův „přítel v disidentském boji“, tamější podnikatel Declan Ganley, s nímž se česká hlava státu sešla na soukromé večeři. Právě ten Ganley, jenž přesvědčil irské občany, aby Lisabonské smlouvě řekli „ne“.
Trochu neobvyklé setkání extravagantního českého politika, které deník Irish Examiner označil za „bezprecedentní zasahování“ do irských záležitostí, by zřejmě kabinet demokratického Irska skousl bez poznámek, kdyby se Klaus vyhnul svým pověstným výrokům. Tentokrát mimo jiné srovnal protievropské aktivisty s protikomunistickými disidenty. To již nemohlo zůstat bez odezvy a irský ministr zahraničí Micheál Martin Klausovo srovnání označil za „absurdní výrok“ a za „velmi povrchní a falešné“ tvrzení.
Český prezident reagoval tím, že Martina nazval pokrytcem, protože mu prý své námitky neřekl do očí. „Já jsem opravdu cítil obrovské problémy s mizející demokracií v Evropě, ale když vidím reakce pana ministra zahraničí Irska a části (irského) tisku, tak já myslím, že je to ještě horší, než jsem si to představoval,“ vyjádřil se Klaus. Zároveň odmítl, že by se jednalo o diplomatickou roztržku mezi Prahou a Dublinem.
Široké – a vytoužené – odezvě ale irské diplomatické extempore samozřejmě nemohlo uniknout. Podle německého europoslance Jo Leinena, který patří mezi zastánce Lisabonské smlouvy, jde o „neblahý, negativní signál partnerům v EU, že prezident nadcházejícího předsednictví podporuje oponenty Evropy, a ne příznivce Evropy“. Naopak europoslanec Jan Zahradil (ODS) považuje Klausovo setkání s Ganleym za „naprosto v pořádku“ a proti výtkám některých svých kolegů na adresu Klause se ostře ohradil.
Kriticky hodnotí vystupování prezidenta Klause při státní návštěvě Irska i čeští politologové. Vytýkají mu především to, že v zahraničí prezentuje jinou politickou linii než vláda, což Českou republiku podle nich poškozuje. „Prezident v parlamentním režimu by měl respektovat politiku vlády,“ tvrdí například politolog Tomáš Lebeda.
Irský deník The Irish Times mimo negativních ohlasů citoval i mluvčí hnutí Libertas (založené a podporované Ganleym) Caroline Simonsovou, podle níž se Václav Klaus ukázal jako přítel většiny irských občanů, kteří odmítli Lisabonskou smlouvu. Jako přítel většiny Evropanů se český prezident ale netváří.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).