Menu Zavřít

Klaus velí: Zpátky ze slepé uličky

25. 11. 2011
Autor: Euro.cz

Evropská unie

ebf - tip - debata

Ulehnutí hlavy státu s těžkou angínou může mít zajímavé následky. Důkazem je nová kniha Václava Klause nazvaná Evropská integrace bez iluzí, kterou prezident představil minulý týden.
Tentokrát nejde o soubor dřívějších přednášek a jiných Klausových vystoupení. S psaním „něčeho většího“, jak to sám prezident označil, začal koncem září, kdy musel strávit několik dnů na lůžku kvůli nemoci. „Jsou to myšlenky dlouhodobě připravované, určitě ne nahodilé,“ řekl Klaus během křtu knihy v Míčovně Pražského hradu.
Velmi zjednodušeně vzato je hlavní myšlenkou knihy následující: násilná unifikace, centralizace, postátňování a odnárodňování dostaly Evropu do slepé uličky. Jediným řešením je cesta zpět a odbourání vývoje posledního půlstoletí, čímž má autor na mysli hlavně stop dalšímu bujení státu blahobytu a zastavení „likvidace“ evropských států přenášením jejich pravomocí do Bruselu. Evropskou unii prezident v knize označuje za typický projev „transnacionálního progresivismu“, který se podle amerického politologa Johna Fonteho (v knize na něj Klaus opakovaně odkazuje) stává hlavní konkurenční ideologií na úkor liberální demokracie. Domácí politickou reprezentaci proto Klaus vyzývá k ochraně existence a suverenity českého státu. Zároveň se ale netají skepsí nad tím, zda si tuzemští politici vůbec hloubku problému uvědomují. „Ztráta svobody se v letadlech mezi Prahou a Bruselem a na nepřetržitých evropských summitech dostatečně necítí,“ poznamenal.
Podle prezidenta nicméně situace není beznadějná. Zdůraznil, že evropská integrace není historicky zákonitý proces, ze kterého není úniku. „Žádný nevyhnutelný proces to není. Děláme ho my, i když někdo více, někdo méně. Někdo se mu také protiví více, někdo méně. Já se mu pokouším touto knihou protivit silně,“ uvedl.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).