Menu Zavřít

Klaus zase prezidentem?

25. 5. 2012
Autor: Euro.cz

palubní deník

Na mršinu Shánět peníze pro český sport je stále složitější. I z toho důvodu přišli někteří členové Českého svazu tělesné výchovy s nápadem, jak tomuto procesu napomoci. Za čestného předsedu svazu hodlají jmenovat prezidenta republiky Václava Klause. Český mocnář, navzdory výměně kyčelního kloubu stále aktivní sportovec, by měl ve shánění financí napomoci svým vlivným slovem v politické a byznysové sféře. Klaus se svým jmenováním údajně souhlasí. Dle kuloárních informací ale pouze pod podmínkou, že se oficiální název funkce přejmenuje z čestného předsedy na čestného prezidenta svazu. Šéf svazu Miroslav Jansta ale označil podobné úvahy za absolutní nesmysl. Zvláště v okamžiku, kdy vše směřuje ke sloučení ČSTV s Českým olympijským výborem. Jen pro informaci. Termínem „na mršinu“ jsou označovány osoby jmenované do čela zanikajících organizací.

Pařížská jinak Pařížskou ulici v centru Prahy čeká zřejmě událost roku. Firma, která kontroluje nájemní smlouvy na velkou část místních luxusních butiků, podle informací Palubního deníku změní majitele. Zatím na ni má vliv jistý velmi známý pražský lobbista. Již brzy by přitom mohl být pánem Pařížské jeden z nejbohatších Čechů, jehož manželka se v obchodě s luxusním zbožím již nějaký čas také angažuje.

WT100

Trochu chytrosti zbylo Rathův advokát Adam Černý se obvykle angažuje jako právník specializovaný na obchodní právo. Server Motejlek.com minulý týden spekuloval o tom, že zastupuje středočeského hejtmana proto, aby mohl nahlížet do spisu a pak uklízet to, co policisté ještě ve středočeské korupci nerozkryli. Černý totiž založil záhadné společnosti, v nichž je jako vlastník uveden jeho kolega z advokátní kanceláře. Ten však může vlastnit akcie pro zcela jinou osobu, jejíž identitu si lze dost snadno domýšlet. Pokud by tyto spekulace byly pravdivé, tak by Rath udělal první chytrou věc za posledního půl roku, co ho sleduje policie.

Superguru se vrací Ani to od rozsudku netrvalo tak dlouho. Radek John hodlá opět kandidovat na předsedu Věcí veřejných a Vít Bárta je znovu členem strany s plnou parádou, bude kromě jiného koordinovat stranické odborné komise. Véčkaři to samozřejmě vysvětlují tím, že po Bártově návratu do strany byla velká poptávka z regionálních organizací (ty ještě vážně mají?), přičemž sám superguru o návrat do velké politiky nadále nestojí. Pro obyvatele Česka z toho plyne poučení, že kromě poslanecké funkce není „velkou politikou“ ani post hejtmana, o který se Bárta hodlá ucházet v Plzeňském kraji. Právě tato kandidatura mohla v jeho oficiálním comebacku do řad VV sehrát zásadní roli. Superguru totiž zprvu tvrdil, že bude kandidovat mimo struktury VV. Jenže jak už Palubní deník informoval, plzeňští zemanovci mu dali košem, ačkoli nabízel velkolepou částku na kampaň (mluvilo se o 30 milionech). Bárta by tak zřejmě musel vytvářet zcela nový subjekt a novou kandidátku. Anebo se nabízí ještě jiné vysvětlení, totiž slova jeho manželky Kateřiny Klasnové: „Členové VV uznávají pracovní nasazení Víta Bárty a domnívají se, že bychom se o jeho schopnosti neměli sami připravovat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).