Menu Zavřít

KLAUSOVA TAJNÁ MISE

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

P o l i t i c i     a     l o b b y

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus (ODS) se rozhodl lobbovat za zahraniční zbrojovku British Aerospace. Minulý pátek nastoupil do speciálu firmy British Aerospace a odletěl do Varšavy, kde měl jako jeden z hlavních hostů projev na konferenci pořádané touto společností. Tématem projevu byla Klausova zkušenost s vládnutím v nové demokracii.

Dvoudenní konference byla pouze pro pozvané hosty bez účasti novinářů. Klausova cesta byla údajně zprostředkována česko-kanadským podnikatelem Otto Jelinkem z firmy Deloitte & Touche, která před časem prováděla forenzní audit v účetnictví ODS. Na konferenci vystoupil i Jelinek, a to s generálním ředitelem Chemapolu Václavem Junkem na téma interakce podnikání a politiky.

British Aerospace vyrábí proudový cvičný letoun Hawk, který v mezinárodních soutěžích konkuruje českému letounu L-159 z produkce Aero Vodochody. Obě firmy mají zájem prodat své letadla mimo jiné do Polska. Klausova cesta je podezřelá i tím, že nebyla od samého začátku zařazena do jeho oficiálního programu. Cesta se stala oficiální až poté, co se novináři začali vyptávat na podrobnosti návštěvy a obrátili se na tiskové oddělení kanceláře předsedy dolní sněmovny a tiskovou kancelář Občanské demokratické strany (ODS). Místopředseda ODS Ivan Langer sice ještě minulý pátek tvrdil, že oficiální důvod Klausovy cesty bylo setkání s polským prezidentem Alexandrem Kvaśniewským a polským místopředsedou vlády Balcerowiczem. Podle informace týdeníku EURO se Klaus s polským prezidentem nesetkal a schůzka s Balcerowiczem byla svolána narychlo, aby odůvodnila jeho výlet.

MMF24

Další důvod, který zpochybňuje toto vysvětlení je, že Klaus byl odvezen služební limuzínou přímo k letadlu British Aerospace, zřejmě aby nemusel odpovídat na dotazy skupiny novinářů, kteří ho čekali na starém ruzyňském letišti.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).