Menu Zavřít

Klausův „impíčment“

5. 3. 2013
Autor: Redakce

Už jednou jsem se přiznal, že nejsem fanouškem Václava Klause. Takže pokud dosluhujícího prezidenta adorujete, dál nečtěte, neshodneme se. Vážně.

Přiznávám ovšem, ať už byl či je Václav Klaus jakýkoli (egoistický, strojeně se vymezující proti hlavnímu proudu, elitářský… dosaďte si, co chcete), je to náš prezident. A ač se mi to nepíše snadno, zasluhuje alespoň elementární úctu. Tedy zasluhoval by… pokud by zvládl svoje Odcházení. To jeho předchůdce, ač měl také plno chyb, celkem ustál. Klaus ne.

V posledních týdnech svého působení na Hradě se začal chovat jako hysterické děcko. Nejdřív udělil amnestii, která je vážně sporná. Když se strhla lavina nevole, vzkázal svému poddanému lidu, že mu nic vysvětlovat nebude, protože nemusí a amnestie je jeho svaté právo. Pak si ještě několikrát kopnul do mrtvého Václava Havla (Fakt to bylo nutné? Já vím, pane prezidente, že vám leží v žaludku, protože svět jej obdivuje více než vás, ale přesto…)

A završil to směšným (ne)udělením a (ne)získáním nejvyššího státního vyznamenání. „Na výměnu“ jako aršík známek si je se slovenským prezidentem přece jen zítra dovezou do Brna.

Jakoby se ale Klaus nemohl znemožnit jen sám. Teď do toho říznul i Senát a přivolal další tsunami trapnosti. Odhlasoval, že podá k Ústavnímu soudu žalobu na prezidenta pro velezradu. A jupí hned jsme zas jednou na titulních stranách světových médií.

Ta jsou celkem slušná, takže nepíší, že jsme tu tak trochu tupci. Protože Klaus sice možná nejednal zrovna morálně správně, ale ústavu zřejmě neporušil. Jen se ji naučil (zne)užívat díky tomu, jak je nejasně napsaná. Senát tak vlastně Klausovi pomohl. Tato epizoda u soudu totiž překryje jeho vlastní přešlapy a boty a ještě bude vypadat jako martyr. Jediný chudák prezident, který byl souzen a - předpokládám – neodsouzen za velezradu. Takže, díky, páni senátoři a paní senátorky, doufal jsem, že prezident rychle zapadne a bude pokoj. Takto Klause proslavíte víc, než mohl doufat.


Čtěte také:

MMF24

Klaus k žalobě: Jsem smutný, kam až česká politika klesla

Jakl: Žalobou začala doba soudních postihů za politické názory

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).