Menu Zavřít

KLDR: Co s ní?

12. 2. 2013
Autor: čtk

Ještě v lednu 2013 se severokorejský diktátor Kim Čong-un tvářil, že chce dobré vztahy s Jižní Koreou a jejími západními spojenci. Kim volal po spojení obou Korejí a připravoval zemi pro zahraniční investice. Dnešní jaderný test ale jeho slova zrovna nepodpořil.

Státní představitelé jsou ve svých reakcích na severokorejský pokusný výbuch nezvykle jednotní. Od USA a Evropy, přes Rusko až po Čínu s testem nikdo nesouhlasí. Írán dokonce vyzval k celosvětovému jadernému odzbrojení.

Na území Severní Koreje se podle odhadů nachází přírodní bohatství za 6 bilionů dolarů, což je jistě pro potenciální investory zajímavé.

V tom, jakým způsobem ale severokorejský jaderný program zastavit, už ale úplná shoda nepanuje. Současná politika Spojených národů spočívá v mezinárodních sankcích vůči KLDR, které mají znesnadňovat režimu život. Podle deníku The New York Times by další sankce a následná destabilizace KLDR vedly ke sjednocení Korejí a ustanovení nového silného spojence USA ve východní Asii. Lze však předpokládat, že by ustavení proamerického režimu na celém Korejském poloostrově nevyhovovalo Číně. Z tohoto důvodu si Číňané podle Timesů nemohou dovolit kritizovat Severní Koreu příliš hlasitě. Ministerstvo zahraničí napsalo na svém webu, že čínská vláda vyjadřuje „zarytý nesouhlas“ s nukleárním testem a „silně nabádá“ KLDR, aby dodržovala svůj závazek atomového odzbrojení.

Zrušení sankcí jako alternetiva

Alternativním řešením korejského problému by mohlo být naopak zrušení sankcí vůči Severní Koreji a následné zahraniční investice do země, jak navrhuje Naomi Rovnicková ze zpravodajského portálu Quartz . „Sankce už odradily západní banky a těžařské firmy od financování zakázek v Severní Koreji“, píše Rovnicková. Dále uvádí příklad Colina McAskilla, londýnského finančního poradce, který se v minulosti pokoušel vytvořit fungující investiční fond, jež by byl zaměřen na Severní Koreu.

McAskill si je jist, že pokud by Spojené státy podporovaly investice do Severní Koreje, země by s jaderným zbrojením přestala. V současné době však zákony Spojených států jakékoli obchody se Severní Koreou zakazují. „Měli jsme v portfoliu mongolskou těžební firmu, která chtěla pracovat v Severní Koreji, západní vedení to ale odmítlo,“ řekl nejmenovaný manažer hedgeového fondu. Podle McAskilla se Američané obávají, že by všechny investice v KLDR nakonec skončily ve zbraních. „Kim Čong-un ale řekl, že se zaměřuje na zlepšování života svého lidu. A jedinou možností, jak toho docílit, je lid nasytit. Kim chce víc investic a konec sankcí,“ řekl Mc Askill.


Čtěte také:

Kimovo jaderné kočkování

EBF24

Přípravy jaderného testu KLDR jsou v konečné fázi

KLDR test rakety nevyšel, hned po startu se zřítila


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).