Menu Zavřít

KLDr. Grebeníček, CSc.

29. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Banánová republika

WT100

VOKOVICE (pvs) – Není KLDr. jako KLDR. I když to tak na první pohled nevypadá, nemá nositel zmíněné zkratky před jménem s totalitní Korejskou lidově demokratickou republikou společného zhola nic. Potvrdit to může šéf Komunistické strany Čech a Moravy doc. PhDr. KLDr. Miroslav Grebeníček, CSc., který svůj ojedinělý vysokoškolský titul doktor leninského komunismu (komunismi leninici doctor, KLDr.) získal v období vrcholné normalizace na tzv. vokovické Sorbonně. „Raději mi říkejte soudruhu docente, přezdívky doktor Korejčík jsem si užil až až,“ odmítá Grebeníček skromně lapidární oslovení „doktore“. Těší se prý, až ho prezident Václav Klaus konečně jmenuje soudruhem profesorem.
Komunistický předseda je jediným nositelem titulu KLDr. v České republice a zřejmě i na světě. „Soudruzi přede mnou ani po mně zřejmě neabsolvovali s tak skvělým prospěchem, a proto se stali jen doktory politických věd (RSDr. - pozn. red.). Já však vzhledem k častým absencím dosahoval studijních průměrů okolo 0,7, a to rozhodlo. Zkrátka: kdo umí, umí. A kdo neumí, učí,“ prohlásil Grebeníček s jasnou narážkou na neúspěšného prezidentského kandidáta vládní koalice, výkonného pedagoga Jana Sokola.
V časech, kdy se maoistické vedení Číny významně odchýlilo od sovětské marxistické linie, uvažovalo ideologické oddělení ÚV KSČ dokonce o tom, že by se na Vysoké škole politické vyučoval zvlášť leninismus a zvlášť maoismus. Absolvent takového oboru by dosáhl titulu doktor obojího komunismu (KUDr., podle vzoru JUDr.). Sovětská invaze v roce 1968 však tento plán zhatila.
Prezident Korejské lidově demokratické republiky Kim Čong-il ocenil Grebeníčkovu zásluhu na propagaci dobrého jména své země ve světě udělením Řádu Velkého Kima. KLDr. Grebeníček se však po bok slavných českých mudrců Dr. Železného, Dr. Beneše a Dr. Sládka zařadil již dávno před tím.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).