Menu Zavřít

KLDR pohrozila, že do půlky srpna připraví útok na Guam. Ostrované mají strach

10. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Severní Korea dnes pohrozila, že do poloviny srpna připraví plán pro raketový útok na americký tichomořský ostrov Guam. Prohlásila to severokorejská armáda s tím, že o konečném provedení plánu rozhodne vůdce Kim Čong-un. Severní Korea tím dále vyhrotila slovní přestřelku se Spojenými státy, v níž obě strany používají nejsilnější výrazy za dlouhá léta. Slova amerického prezidenta Donalda Trumpa o možnostech jaderného útoku USA dnes Pchjongjang označil za "snůšku nesmyslů".

Jeden ze severokorejských generálů v prohlášení zveřejněném oficiální agenturou KCNA podrobně popsal možný útok na ostrov ležící ze všech amerických území nejblíže Korejskému poloostrovu. Čtyři rakety Hwasong-12 podle něho přeletí přes Japonsko a po 3356 kilometrech, které urazí za 1065 sekund, budou u Guamu. Na tomto malém ostrůvku žije asi 160 tisíc obyvatel a je tu rozmístěno na sedm tisíc amerických vojáků.

Podle KCNA by plán, který počítá s tím, že rakety dopadnou do moře 30 až 40 kilometrů od ostrova, mohl být poslán severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi ke schválení během následujícího týdne. Kim pak rozhodne, zda budou rakety skutečně odpáleny nebo ne. KLDR již o možnosti útoku na Guam hovořila dříve, takto podrobně však plán ohrožení ostrova dosud nepopsala.

Zatím není jasné zda, anebo proč, by Severní Korea chtěla riskovat odpálení raket tak blízko k americkému území. Není pochyb o tom, že by se Spojené státy pokusily rakety zastavit, což by mohlo vyvolat další eskalaci napětí.

Trump proklamuje tvrdost a rozhodnost

Japonsko, které patří k hlavním americkým spojencům v oblasti, je podle ministra obrany Icunoriho Onodery připraveno na severokorejskou hrozbu zareagovat a pokud budou rakety představovat existenční ohrožení, zneškodnit je.

Japonský expert na KLDR Masao Okonogi řekl, že severokorejská prohlášení o Guamu nepředstavují výhrůžky útokem, ale varování, že se Pchjongjang chystá přemístit cíle dopadů svých testovacích raket z oblasti u Japonska blíže americkému ostrovu.

Na Guamu se ve středu zastavil americký ministr zahraničí Rex Tillerson, který se pokusil zmírnit Trumpova slova a zlehčit rétorické výpady posledních dnů. Američanům vzkázal, že mohou v noci klidně spát.

Obyvatele ostrova uklidňoval i jeho guvernér Eddie Calvo. „Jsou rádi nepředvídatelní, vypálí raketu, když to nikdo nečeká, párkrát už to udělali. Teď to oznámili….To znamená, že nechějí žádná nedorozumění,“ řekl o severokorejském režimu Calvo.

Obyvatele Guamu ostrá slovní výměna mezi USA s KLDR zaskočila

Na tichomořském ostrově Guam, který ve své nejširší partii měří pouhých 19 kilometrů, žije zhruba 163 000 Američanů. Na hrozby ze Severní Koreji jsou tam zvyklí, nejnovější ostrá slovní přestřelka mezi prezidentem Donaldem Trumpem a Pchjongjangem ale mnohé znepokojila.

„Mám trochu strach a propadám panice. Opravdu se to stane? Kdyby šlo jen o mě, tak je mi to jedno, mám ale strach o syna. Zvažuji, že se (z Guamu) odstěhuji,“ řekl sedmatřicetiletý řidič autobusu Cecil Chugrad.

Pchjongjang oznámil, že zkoumá možnost raketového útoku na Guam. Trump na to reagoval na twitteru slovy, že jaderný arzenál USA je teď silnější a mocnější než kdykoli předtím, ale že doufá, že ho USA nikdy nebudou muset použít. Podle odborníků je KLDR schopna použít k útoku i raketu s jadernou hlavicí.

Ministr zahraničí Rex Tillerson Američanům doporučil, aby spali dobře, a při návratu ze své asijské cesty do USA se předem naplánované zastávce na Guamu nevyhnul. „Bezprostřední nebezpečí nehrozí,“ řekl. Spojené státy dál počítají s tím, že se Rusku a Číně podaří Severní Koreu přimět k návratu k dialogu. Odborníci si nemyslí, že by Pchjongjang riskoval zničení svého režimu, jež by po útoku na americké občany následovalo.

Obyvatele znepokojuje celková politická atmosféra a pochybují také o schopnosti vlády najít mírové řešení. Právník Todd Thompson se hrozbám z KLDR v minulosti smál, protože věřil, že ve Washingtonu zvítězí chladné hlavy. „Musím ale říci, že teď se nesměji. Obávám se, že se ve Washingtonu poměry změnily. Kdo ví, co bude,“ řekl Thompson. Jeho bratr Mitch dodal, že „mnoho lidí na Guamu nevěří, že se za těchto okolností Bílý dům rozhodne správně“.

Bratři ale také sdělili, že zatím nebyli svědky paniky ani nákupů do zásoby. „Myslím, že jsou lidé prostě ohromeni a nevědí, co si mají myslet,“ sdělil Todd Thompson.

Mariah Sablanová z cestovní kanceláře Golden Dragon řekla, že kanceláře zatím nezaregistrovaly rušení letů na Guam. „Není to zlé, žádný zmatek tady není, je to běžný pracovní den,“ řekla.

Guam leží v Tichém oceánu zhruba 3300 kilometrů jihovýchodně od Pchjongjangu a přes 6000 kilometrů od Honolulu. Severní Korea mnoho let uvádí, že ostrov leží v dosahu jejích útočných zbraní, a zlobně reaguje vždy, když nad Korejský poloostrov vzlétnou z Guamu americká vojenská letadla.

ebf - tip - debata

V roce 2013 severokorejské sdělovací prostředky tvrdily, že vůdce Kim Čong-un armádě nařídil připravit plány útoků na americké základny na Guamu, na Havaji, v Jižní Koreji i na americkou pevninu. Spojené státy mají na Guamu protiraketový systém THAAD.

Související články:

Jaderný arzenál USA je silnější než kdy dřív, varoval Trump Pchjongjang

Stačí pokyn od Kima a KLDR vypálí rakety na americký ostrov Guam

KLDR přijde až o třetinu příjmů z vývozu. RB OSN schválila tvrdé sankce

KLDR: Naše nová raketa může nést jadernou hlavici

Poslanci USA schválili nové sankce proti Rusku, Íránu a KLDR


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).