Menu Zavřít

KLDR vyvíjí rakety rychleji, než se čekalo. Rada bezpečnosti zkoušky odsuzuje

16. 5. 2017
Autor: čtk/AP

Rada bezpečnosti OSN rezolutně odsoudila nejnovější raketový test KLDR a varovala, že v případě pokračování ve zkouškách uvalí na Severní Koreu přísnější sankce. Jihokorejský ministr obrany Han Min-ku řekl, že raketový program Severní Koreje postupuje kupředu rychleji, než se očekávalo.

Nový jihokorejský prezident Mun Če-in navštíví koncem června Washington a sejde se tam se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem k jednání, která se podle očekávání soustředí právě na zbrojní program KLDR, oznámil Munův mluvčí.

Poradce pro zahraniční politiku jihokorejského prezidenta Čong Ui-jong se dnes setkal v Soulu s Trumpovým poradcem pro národní bezpečnost Mattem Pottingerem a na uspořádání summitu se domluvili, uvedl mluvčí jihokorejského prezidenta. Jižní Korea a USA se shodly, že konečným cílem je denuklearizace Severní Koreje, dodal.

Nový jihokorejský prezident Mun, syn severokorejských uprchlíků, je zastáncem mírnějšího přístupu ke KLDR než jeho konzervativní předchůdci. Chce na KLDR vyvíjet tlak, ale nabízí rovněž vést se severním sousedem dialog. Washington je ale nejbližší spojenec a ochránce Soulu a těsná koordinace je nutná, napsala agentura AP.

Severní Korea uvedla, že v neděli pokusně odpálila nový model balistické střely středního až dlouhého doletu. Cílem testu bylo podle Pchjongjangu ověřit schopnost rakety nést „velkou a těžkou jadernou hlavici“, což se prý podařilo.


O poslední zkoušce čtěte více:

KLDR otestovala balistickou raketu. USA vyzývají k zesílení sankcí

balistická střela (ilustrační foto)


Jihokorejský ministr obrany Han Min-ku prohlásil, že KLDR dělá ve vývoji raket větší pokroky, než se čekalo. V parlamentu dnes ministr řekl, že Pchjongjang v neděli s největší pravděpodobností odpálil balistickou střelu středního doletu vyšší ráže, než jsou střely Musudan. Rakety Musudan, jejichž dosah je až 4 tisíce kilometrů, KLDR v poslední době opakovaně neúspěšně testovala.

ebf - tip - debata

O severokorejském zbrojním programu jednala v pondělí na mimořádné schůzce Rada bezpečnosti OSN. Ve společném prohlášení všech 15 členů Rada vyzvala Severní Koreu, aby neprováděla další zkoušky jaderných zbraní a balistických střel. Pokud Pchjongjang neuposlechne, je RB OSN připravena uvalit na režim diktátora Kim Čong-una další sankce.
Rada bezpečnosti přijala vůči KLDR sankce poprvé v roce 2006 a od té doby je opakovaně zpřísnila v reakci na pět severokorejských jaderných testů a množství raketových zkoušek.

Přečtěte si také:

Protiraketový štít v provozu. Jižní Korea je chráněna americkým deštníkem

Demonstrace jaderné síly: USA testovaly mezikontinentální střelu

Japonci kupují jaderné kryty jako šílení. Poptávka stoupla až desetinásobně


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).