Menu Zavřít

KLDR znovu testovala rakety. Peníze na ně získává i z hackerských útoků na kryptoměny

6. 8. 2019
Autor: Profimedia.cz

Severní Korea vypustila dvě balistické rakety krátkého doletu, které uletěly přibližně 450 kilometrů ve výši 37 kilometrů. Rakety byly odpáleny z provincie Hwanghe, ležící jihozápadně od hlavního města Pchjongjangu, a to východním směrem do moře. Šlo o již čtvrtý severokorejský raketový test během necelých dvou týdnů. Peníze na vývoj zbraní hromadného ničení získává KLDR podle zjištění OSN také kybernetickými útoky na burzy s kryptoměnami.

Japonská vláda uvedla, že severokorejské střely nedosáhly dvousetmílového pásma, představujícího výlučnou ekonomickou zónu, ani japonských vod či souše. Japonský ministr obrany označil vypuštění severokorejských raket za „vážnou hrozbu“. Tokio také připomnělo, že raketové testy odporují rezolucím Rady bezpečnosti OSN.

Současně s raketovým testem KLDR v prohlášení státní tiskové agentury ostře kritizovala společné americko-jihokorejské manévry jako porušení závazků z jednání mezi Washingtonem a Pchjongjangem. Severní Korea „zůstává věrna postoji řešit problémy prostřednictvím dialogu“, uvedla v prohlášení. Ale dodala, že „budeme nuceni hledat jinou cestu“, pokud USA a Korea budou pokračovat v „nepřátelských vojenských krocích“. Severokorejský diktátor Kim Čong-un minulý týden označil předchozí raketový test za varování Jižní Koreji a USA před společnými manévry.


Válka na dohled: komu slouží útoky na tankery v Ománském zálivu

 Japonský tanker Kokuka Courageous poškodila nejspíš mina, a to právě v době, kdy v Íránu jednal japonský premiér Šinzó Abe. USA z útoku obvinily Írán.


Rozhovory Pchjongjangu a Washingtonu o severokorejském jaderném odzbrojení navzdory snaze Donalda Trumpa stagnují. Američané sice mluví o chystané schůzce vyjednavačů obou stran, další summit však není na obzoru. Trump s Kimem se dosud sešli třikrát, na dvou summitech a jednou v demilitarizované zóně mezi Korejemi.

Rada bezpečnosti schválila jednomyslně sankce proti KLDR v roce 2006 s úmyslem omezit Pchjongjangu peněžní přísun využitelný k financování jaderného a raketového programu. Sankce se týkají exportu uhlí, železa, olova, textilu a mořských plodů, omezují dovoz ropy i produktů z ní.

Peníze na své jaderné programy získává KLDR kromě jiného i z kybernetických útoků na burzy s kryptoměnami. Rada bezpečnosti OSN si nechala vypracovat 142stránkovou zprávu, ve které se kromě hackerských útoků KLDR zaměřuje také na porušování sankcí, které vůči zemi zavedly státy OSN.

Ze zprávy vyplývá, že Severní Korea od prosince 2015 do letošního května provedla 35 kybernetických útoků v nejméně sedmnácti zemích, během nichž dokázala získat až dvě miliardy dolarů. Podle OSN tyto prostředky putují přímo na financování jaderného programu země.

Rada bezpečnosti OSN věří, že kybernetické útoky provádí na základě přímého rozkazu generálního štábu KLDR tajná skupina korejských hackerů. Zdroje z Jižní Koreje už dříve přišly s informací, že Severní Korea sestavila tým dvaceti až třiceti schopných hackerů, kteří v rámci státní služby provádějí kybernetické útoky na burzy s kryptoměnami.


Bitcoin jako sázka (skoro) najisto. Investičně se vyplatil v 98 procentech dní

 Bitcoin


Podle čínského listu South China Morning Post se severokorejští hackeři loni kromě velkých burz začali zaměřovat i na jednotlivé investory do kryptoměn. Loni během osmi měsíců měli provést až sto takových kybernetických útoků, z nichž kolem třiceti bylo nahlášeno.

Ze zprávy Rady bezpečnosti OSN dále vyplývá, že KLDR porušuje sankce, které zakazují do země dovážet luxusní zboží. Například jednomu z členských států se údajně podařilo zachytit zásilku 105 600 běloruských vodek v hodnotě 41 tisíc dolarů, která mířila do Severní Koreje.

Dále čtěte:

Washington dráždí Čínu. Vyzbrojí Tchaj-wan i další spojence v Asii

Reakce na spory s Íránem: USA vyšlou na Blízký východ dalších tisíc vojáků

EBF24

Írán oficiálně přestal plnit části jaderné dohody. Limity na obohacení uranu zatím dodrží

Trump vyhrocuje spor s Íránem. Pohrozil mu zničením

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).