Menu Zavřít

Klid na experimenty

1. 10. 2018
Autor: Euro.cz

Na honbu za zisky nehledí. Pivovar v budějovickém kampusu je především pro studenty a nadšence

Ať člověk vkročí kamkoli, všude ještě vládnou prázdniny. Prázdno je nejen na chodnících, ale třeba i v laboratořích.

Do začátku akademického roku pár dnů zbývá a kampus Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích podle toho vypadá.

Kde se ale během naší návštěvy pracovalo pořád, jsou moderní prostory univerzitního pivovaru Čtyrák. Sládek Libor Smutek, kterého poznáte podle bílého pláště a bohatých vědomostí, se u malé nerezové varny skoro nezastaví. Je důkazem toho, že práce v pivovarství může být kočovná. „Vzdělání jsem získal na pražské Podskalské, pak dvacet let strávil vPlzni, odkud jsem se odstěhoval do Českých Budějovic, kde jsem dělal v nápojové firmě. A když jsem šel do důchodu, objevila se nabídka od Čtyráku,“ sumíruje Libor Smutek.

I když je tady hlavním sládkem, varně o objemu 200 litrů většinu roku vládnou studenti, kteří po promoci mohou zamířit do klasických pivovarů. Třeba i do Budějovického Budvaru, jehož technici na stavbu Čtyráka dohlíželi.

„O univerzitní obor je zájem. Minipivovary jsou, sládci ne,“ vysvětluje Pavel Smetana, šéf katedry kvality zemědělských produktů. V té souvislosti cituje výzkum, který testoval vzorky z českých minipivovarů. Téměř třetina prý byla vadných a naprostá většina těch špatných pocházela z podniků, kde „vařič“ neměl potřebné vzdělání.

Kromě toho, že si ve Čtyráku několik zkušebních várek ročně udělá Budějovický Budvar, experimentuje i sám Libor Smutek. Někdy dostane zadání, jindy se studenty improvizuje. „Děláme i ejly, ty jsou žádané,“ upřesňuje Smutek.

Pivo o dvou kůrkách

Během naší návštěvy jsme ochutnali světlou chlebovou desítku přímo ze sklepa.

Jde o experimentální pivo, při jehož vaření se část sladu nahrazuje uschlým chlebem. Desítka je velmi lehká a suchá, v chuti díky slaným kůrkám připomíná dnes tolik trendy styl gosé. A pitelnost?

Ta je vynikající!

Dalším bodem na seznamu byla dvanáctka Čtyrák s podtitulem „akademické pivo“. Libor Smutek pro svůj ležák používá kombinaci ječného a pšeničného sladu, koření jej chmelovými odrůdami Sládek, Premiant a samozřejmě i Žateckým poloraným červeňákem. Čtyrák s pěti procenty alkoholu působí svěže, hořkost není nijak výrazná, říz je správně vyladěný.

Univerzitní minipivovar Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Na Zlaté stoce 690/3, České Budějovice Sládek: Libor Smutek Nabídka: spodně i svrchně kvašená piva, speciály a experimentální várky Co doporučujeme: chlebovou desítku, která je ale zatím jen experimentem Prodej piva: ve studentském klubu Kampa Otevřeno: denně 15.00 až 23.00

MM25_AI

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?