Menu Zavřít

KLID PŘED ROZPOČTEM

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

P a r l a m e n t     Č R

Sociálnědemokratická vláda, která od počátku roku hospodaří v rozpočtovém provizoriu, může být v klidu. Při opakovaném jednání o státních financích jí už rozhodně nehrozí, že by Poslanecká sněmovna státní rozpočet s deficitem téměř jedenatřicet miliard korun neschválila.

Zemanův kabinet má na vybranou - buď se opře o podporu komunistů, anebo se dohodne s Občanskou demokratickou stranou. Klausova poslanecká frakce sice doposud jednohlasně tvrdila, že schodkové státní finance jsou pro ni nepřijatelné, pod tlakem okolností se však názory klubu začínají štěpit a není vyloučené, že poslanci ODS při konečném hlasování opustí jednací síň, a umožní tak ČSSD, aby rozpočet přijala silou vlastních 74 hlasů.

Pokud budou sociální demokraté spoléhat na komunisty, musí ve druhém čtení zákona o státním rozpočtu podpořit alespoň dva pozměňovací návrhy poslaneckého klubu KSČM. Ten požaduje novou debatu o privatizaci Československé obchodní banky, posílení financí na státní bytovou politiku a regionální rozvojové programy zaměstnanosti a naopak snížení výdajů na obranu. Právě poslední komunistický požadavek vedl místopředsedu poslaneckého klubu ODS Petra Nečase k výzvě, aby Klausova frakce vládní návrh rozpočtu podpořila. Nečas, který je předsedou sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost, se obává, že snížení výdajů na obranu by mohlo ohrozit vstup České republiky do NATO.

Při hlasování v klíčovém rozpočtovém výboru Parlamentu sociální demokraté minulý týden všechny pozměňovací návrhy KSČM, včetně kontroverzních škrtů v armádním rozpočtu, podpořili. Ty se však přesto do usnesení nedostaly, protože členové výboru z opoziční ODS, KDU-ČSL a Unie svobody s nimi nesouhlasili. Komunisté je proto znovu předloží v tomto týdnu na jednání pléna. Opírat se přitom mohou o předběžný slib podpory od premiéra Zemana.

Pokud se ovšem poslanecký klub ODS shodne, že přijetí zákona o státním rozpočtu raději umožní, přičemž se může odvolávat na nebezpečí, že vstup do NATO by mohl být ohrožen, bude mít Zemanův kabinet zcela volné ruce. V případě, že někteří, nebo vůbec všichni poslanci při závěrečném hlasování opustí jednací sál, sníží kvorum nutné pro přijetí vládní předlohy natolik, že ČSSD ji bude schopna prosadit bez podpory jakékoliv strany.

ebf - tip - debata

V prvním parlamentním čtení poslanci již vloni v prosinci schválili rozpočtovou bilanci: příjmy představují 574 miliard korun, výdaje 605 miliard korun. Pro rozpočet hlasovali kromě sociálních demokratů a komunistů i lidovci.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).