Menu Zavřít

Sezona klíšťat začíná. Na očkování proti klíšťové encefalitidě přispívají všechny pojišťovny

20. 4. 2018
Autor: čtk

Onemocnění klíšťovou encefalitidou v Česku v posledních letech vykazuje protichůdný trend. Zájem o očkování proti této nebezpečné infekci výrazně roste, ale zároveň se v roce 2017 touto nemocí nakazilo 687 lidí, což je nejvíce za pět let. Účinné očkování je možné v zimě i na jaře. Všechny tuzemské zdravotní pojišťovny na něj přispívají.

Nástup jarních teplých dní láká lidi do přírody, ale současně prospívá i nebezpečným klíšťatům. Jejich aktivita pak potrvá zhruba do konce října.

Aktivitu klíšťat předpovídá vždy na nejbližší dny na svých webových stránkách Český hydrometeorologický ústav.

Předpověď aktivity klíšťat vydává od dubna do října každé pondělí a čtvrtek (do 14.00 hodin) ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem.

Prognóza má 10 stupňů, vzestupně od 1. stupně (malé riziko) až po 10. stupeň s nejvyšším rizikem. ČHMU k předpovědi zároveň přidává doporučení, jak by se měl člověk v přírodě chovat a jakou by měl zvolit ochranu proti klíšťatům.

Co může klíště způsobit
Samotné přisátí klíštěte není nebezpečné. Riziko spočívá v tom, že stále více těchto parazitů je infikováno klíšťovou encefalitidou. Jde o virové onemocnění mozku a mozkových blan. Nemoc se může projevovat lehkými bolestmi hlavy a zvýšenou teplotou, ale i prudkými bolestmi, horečkami, dezorientací, ztuhnutím šíje atd. Vyloučit nelze dlouhodobé následky – ochrnutí, poruchy soustředění, snížení intelektu a v krajním případě smrt.
Onemocnění se vyvíjí nejčastěji do 7 až 14 dnů od přisátí infikovaného klíštěte. Po dalších 4 až 10 dnech může bez léčby dojít k zasažení mozku. Hospitalizace a léčba v nemocnici je pak nezbytná.

Případů, kdy klíšťata přenesou nemoc na člověka, bylo v roce 2017 nejvíce za posledních pět let – v Česku se nakazilo 687 lidí.

Při pohledu na desetiletou statistiku Státního zdravotního ústavu je ale zřejmé, že nejde o plynulý nárůst v čase, křivka v jednotlivých letech kolísá. Limitujícím faktorem je tu vývoj počasí v daném roce.

Zkušenosti z uplynulých let ukazují, že lidé jsou si rizik spojených s klíšťaty rok od roku více vědomi a mají také větší zájem se proti nim chránit.

Potvrzují to data zdravotních pojišťoven, které vykazují zvýšený zájem Čechů o očkování proti klíšťové encefalitidě v posledních letech.

Nejvíc pročkovaných je mezi dětmi, jež dospělí chrání přednostně více než sebe. Celkem je u nás proti klíšťové encefalitidě očkováno zhruba 20 procent populace.


Chystáte se změnit zdravotní pojišťovnu?

Přečtěte si, jaké termíny nesmíte prošvihnout

 Změna zdravotní pojišťovny, ilustrační foto


Příspěvek poskytují všechny pojišťovny

Podle v Česku největší Všeobecné zdravotní pojišťovny, u které je pojištěno téměř 6 milionů obyvatel, se za posledních pět let zvýšil mezi jejími klienty počet zájemců o příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě o 650 % na více než 103 tisíc v roce 2017. Celkem jim pojišťovna přispěla částkou téměř 51,6 milionu korun.

Všechny v Česku registrované zdravotní pojišťovny svým klientům na očkování proti klíšťové encefalitidě přispívají, patří to k jejich stabilním benefitům.

Jednorázový příspěvek pojišťoven se liší. Pohybuje se u dospělých v rozmezí mezi 300 a 1000 korunami ročně, u dětí a mladistvých do 18 let od 300 až do 1500 Kč ročně.


Jakou budete mít nemocenskou? Spočítejte si to na naší kalkulačce


Na tuzemském mohou lékaři zájemcům o očkování doporučit dva druhy vakcín firem i schémat očkování. O schématu rozhoduje, v jakém období zájemce o vakcinaci žádá.

ebf - tip - debata

Jak probíhá očkování
Obecně platí, že nejvhodnější doba pro očkování je v zimě, ale vakcinaci můžete podstoupit i na jaře. Počítat musíte s tím, že půjde o sestavu tří dávek očkování. Jedna dávka stojí většinou kolem 1000 korun.
Základní očkování, užívané zejména v zimním klidovém období, se skládá ze tří injekcí, které se aplikují ve dny 0 (1. vakcina), druhá za 1 až 3 měsíce a třetí za 5 až 12 měsíců po druhé dávce.
Po třetí dávce přetrvává ochrana 3 roky. Pro zachování obranyschopnosti je důležité, aby docházelo k pravidelnému přeočkování jednou dávkou po 3 až 5 letech.
Na jaře se schéma druhého přeočkování zkracuje nejčastěji na 7 až 14 dní. Dostatečná imunita vzniká asi po 2 až 3 týdnech. Do této doby je zapotřebí se před klíšťaty chránit, jako kdybyste očkováni nebyli.
Výrobci garantují vysokou účinnost vakcín přesahující 99 procent. Pravděpodobnost, že se nakazí očkovaný člověk klíšťovou encefalitidou, by tak měla být minimální.

Čtěte také:

Kolik smí lékárna vydat léků na jeden předpis? Pouze zásobu na tři měsíce

 Recept

Lázeňská péče má svá pravidla

Dlouhodobě nemocní dostanou v roce 2018 víc peněz


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).