Menu Zavřít

Klokaní smír?

2. 7. 2010
Autor: Euro.cz

V kauze fotbalových Bohemians se možná blíží nečekané rozuzlení

Spor o právoplatnost členství klubu Bohemians 1905 ve strukturách Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS), který je ověnčen patnácti žalobami u civilních soudů a množstvím dalších právních úkonů, možná spěje ke svému konci. Z informací týdeníku EURO totiž vyplývá, že vedení ČMFS vyzvalo zainteresované subjekty, aby se do začátku nového ligového ročníku domluvily na uzavření kauzy dohodou a zároveň na stažení všech žalob i ukončení právních sporů. „Stále doufám v dohodu, jež by byla pro všechny strany nejvýhodnější. A pokud začnou spor řešit racionálně, tak věřím, že k tomu dospějí,“ říká místopředseda ČMFS Jindřich Rajchl. Výsledkem by měla být „jediná“ Bohemka, která bude hrát první ligu, a v níž budou majetkově zastoupeni jak akcionáři „fanouškovského“ klubu Bohemians 1905, tak i majitelé původních (a následně zkrachovalých) FC Bohemians Praha. Potenciální dohoda však může ztroskotat na několika aspektech – neochotě fanoušků vršovické Bohemky, na jednání o výši akcionářských podílů a především na sporech o peníze. V kauze Bohemians totiž visí ve vzduchu desítky milionů korun.

Pět stovek juniorů Podstatou celého sporu je krach FC Bohemians Praha na přelomu let 2004 a 2005, kdy původní Bohemka, majoritně vlastněná Michalem Vejsadou, upadla s dluhy odhadovanými na 40 milionů korun do konkurzu. Na jaře roku 2005 pak nově založený klub Bohemians 1905 – za částečné finanční podpory fanoušků – odkoupil z konkurzní podstaty část aktiv (EURO 25/2010). Tehdejší konkurzní správce Vladimír Huml (doposud se v FC Bohemians vystřídali celkem tři) prodal „nové Bohemce“ za zhruba 1,5 milionu korun práva k soutěžím v ČMFS a celou mládežnickou základnu čítající zhruba pět stovek juniorských fotbalistů. Právě tato transakce je současnému konkurznímu správci Janu Draslarovi i Vejsadovi trnem v oku. Vejsada dnes tvrdí, že byl Huml, který po svém odvolání s médii nekomunikuje, uveden v omyl. „Na konkurzního správce byl v dubnu 2005 vyvíjen tlak jak ze strany fanoušků, tak i tehdejšího vedení fotbalového svazu. Bylo mu vyhrožováno, že pokud hráče okamžitě neprodá, mohou bez odstupného přestoupit kamkoliv a rozuteče se mu i tato nabídka. Přitom jen podle tabulek ČMFS měli junioři hodnotu přinejmenším dvanáct milionů,“ tvrdí Vejsada. Ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl však oponuje, že součástí dohody bylo i převzetí 17milionového dluhu původní Bohemky. Následně zase Vejsada argumentuje, že Bohemians 1905 z těchto pohledávek nezaplatili nic, a naopak je uplatňují v konkurzu FC Bohemians.

Zastavené peníze Podobným způsobem by šlo zabředávat do hlouby kauzy stále víc a víc. Jedno je však jisté: mezi hráči, kteří za půldruhý milion korun přešli do Bohemians 1905, byl i nadějný mladík Jan Morávek. Toho vloni v létě klokani prodali do německého klubu Schalke 04 za více než dva miliony eur, tedy bezmála 60 milionů korun. Němci se však zalekli právních sporů, na účet Bohemians 1905 poslali jen první splátku 300 tisíc eur a výplatu dalších částek pozastavili do urovnání problému. Ve vzduchu tak „visí“ zhruba 50 milionů korun, jež německá strana nemá de facto komu poslat. Mezitím konkurzní správce Draslar, jenž nahradil správce číslo dva Pavla Tumu, začal po Bohemians 1905 vymáhat zhruba 17milionovou sumu jako odškodnění za neoprávněné nakládání s majetkem (například prodej hráčů). Městský soud v Praze totiž před časem rozhodl o tom, že hráče Bohemians 1905 lze prodávat jen se souhlasem konkurzního správce FC Bohemians a že inkasované peníze je nutné poukázat na účet správce. V květnu pak soud Bohemians 1905 uložil povinnost zaplatit konkurznímu správci 17 milionů korun, což je suma obsahující jak první splátku za Morávka, tak třeba i osmimilionový přestup Václava Kadlece do Sparty. Proti tomuto platebnímu rozkazu se mohl klub Bohemians 1905 odvolat, zda to však udělal, se ředitel Lukáš Přibyl do uzávěrky tohoto vydání nevyjádřil.

EBF24

Dohoda z rozumu? „Fanouškovská“ Bohemka tak stojí před poměrně složitými problémy. Na prahu nového ročníku fotbalové ligy musí řešit nejen akvizice nových hráčů, ale i stěhování na stadion konkurenční Slavie. Především však musí vedení klubu a jeho akcionáři, z nichž majoritním je společnost CTY Group, nalézt potřebných 17 milionů, což ve střídmě žijícím klubu může být neřešitelný problém. I proto je výzva ČMFS k dohodě s FC Bohemians poměrně reálným vyústěním současné situace. Vejsada týdeníku EURO potvrdil, že určitá jednání již započala, jejich průběh však nechce s ohledem na citlivost tématu příliš komentovat. „Nedohadujeme se vyloženě o penězích, ty jsou v daný moment až druhořadé. Nyní řešíme, zda vůbec na obou stranách existuje vůle k vytvoření jedné silné Bohemky,“ říká. Ideálním řešením by podle něj bylo vyvedení FC Bohemians Praha z konkurzu a pokračování v činnosti pod tímto názvem i registračním číslem u ČMFS. „V dnešní době pohledávky FC Bohemians převyšují závazky, v tomto směru problém není. Kdyby Bohemians 1905, FC Bohemians a správce konkurzní podstaty uzavřeli dohodu, tak Schalke musí uvolnit zbývající peníze za Morávka, což by na uspokojení věřitelů mělo bohatě stačit. Tím by konkurz skončil a Bohemka by mohla dál pokračovat a hrát ligu,“ popisuje Vejsada svou variantu na ukončení sporu.

Nové svazové koště Do problému se po letech nicnedělání také vložil svaz, respektive nové vedení zvolené na loňské valné hromadě. Místopředseda ČMFS Rajchl, který se vloni zavázal, že kauzu dovede k vyřešení, říká, že šancím na smír dává více než 50procentní pravděpodobnost. „Celou dobu tvrdím, že zvítězí rozum a že se zúčastněné strany dohodnou. Jen jedna Bohemka by byla pro všechny opravdu nejvýhodnější,“ sdělil týdeníku EURO. Podle jeho názoru by součástí dohod mělo být i stažení všech žalob, jež leží na civilních soudech, a ujednání o smíru. To všechno do začátku nového ligového ročníku. „Máme tři týdny na to, abychom se domluvili. Jinak bude muset rozhodnout Odvolací a revizní komise ČMFS. Věřím ale v racionální přístup všech subjektů,“ říká Rajchl.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).