Menu Zavřít

Klondike.web

25. 6. 2002
Autor: Euro.cz

(EURO 24/2002)

V článku jste se dopustili faktických chyb, které v konečném důsledku vrhají negativní světlo na podnikání společnosti Globe Internet - specificky na její službu DOMENY.CZ.

Dovolím si citovat z článku a připojit svůj komentář. 1. …Doména com.cz přišla na 140 tisíc korun. Její nový majitel, společnost Globe Internet, jeden ze zprostředkovatelů domén, na aukci získal několik dobrých adres pro své klienty či vlastní potřebu… Globe Internet nevydražila doménu .COM.CZ a ani o ni neměla v aukci zájem. Pokud vím, tato doména je majetkem společnosti Ignum, s. r. o, která ji v dražbě získala za uvedených 140 tisíc Kč. Pod doménou www.com.cz naleznete proto také prezentaci společnosti Ignum.
2. …O této firmě (Globe Internet) konkurence říká, že uskutečnila zatím historicky nejlepší byznys s doménou sex.cz., kterou prodala v rozmezí šesti až osmi set tisíc korun… Jak si mám vysvětlit „konkurence říká“? Je pravdou, že jsme v prosinci 2000 převedli doménu SEX.CZ na našeho zákazníka, ale tato transakce nebyla nikdy medializovaná a také nikdy nebylo řečeno, že se jednalo o úplatnou transakci. Vaše spekulace „jedna pani povídala“ mě tedy překvapuje.
3. …Společnost Globe Internet vykázala loni obrat 54 milionů korun. Za 2100 korun zaregistruje volnou doménu… Prostřednictvím služby DOMENY.CZ je možné doménu .CZ zaregistrovat buď za 1600 Kč (tedy za poplatek, který vybírá CZ.NIC) nebo za 2100 Kč formou takzvané Profi registrace, se kterou jsou spojeny další služby, jako je bezplatné vedení jmenných serverů, vystavení certifikátu o vlastnictví doménového jména a tak dále.
4. …Za místo na serveru zaplatíte od 134 korun do 980 korun - horní hranice se týká erotických stránek… Horní hranice web-hostingových služeb Globe Internet – SERVERY.CZ je aktuálně 2490 (model „Business“). Nevím, z jakého důvodu v článku uvádíte model „Adult“, pro který platí specifická pravidla - avšak stoprocentně slučitelná s právním řádem ČR - a jsou zde předpokládány vyšší datové přenosy.
5. …Nabízí i registraci globální adresy ( jako .com, .net, .org) za 690 korun, tedy pod oficiální cenou 35 dolarů ročně… Něco jako „oficiální prodejní cena“ neexistuje. Nákupní cena pro primární registrátory domény .COM je šest USD/rok. Za kolik tito doménu dále prodávají, je věcí jejich obchodní strategie. Globe Internet - díky vysokým objemům registrovaných domén - nabízí nejnižší cenu pro .COM a pro většinu další domén nabízených na českém trhu.
6. …Háček je v tom, že registrátor na Americké Samoi požaduje na rozdíl od Globe Internet pouze 45 dolarů… Jistě, pokud zájemce o doménu .AS tuto zaregistruje přímo u národního registrátora. S mezinárodní registrací je však spojeno mnoho technických detailů (forma platby, správná konfigurace DNS…), kvůli kterým se tito obrací na profesionální zprostředkovatele. Dále tvrdíte, že na ostrově Tonga lze registrovat doménu .TO za deset dolarů. Pravda je jiná – v tomto státě je možné registrovat doménu NÁZEV.TO minimálně na dva roky za cenu 100 USD.

Mgr. Jakub Ditrich
(Jakub.ditrich@globe.cz),
jednatel Globe Internet, s. r. o.

ebf - tip - debata

Reakce autora Omlouvám se firmě Ignum, že jsem její doménu com.cz přiřknul firmě Globe Internet, která je však pouze jejím oficiálním registrátorem. A také ostrovu Tonga, kde dávají deset dolarů slevu, a ne cenu. Ta se pohybuje od 25 do 50 dolarů ročně. V ostatním děkuji za rozšíření tématu o další informace, které fandy internetu, čtenáře týdeníku EURO, jistě potěší. Obecně však není nikde v uvedeném článku řečeno, že by spekulace a další činnosti s doménami byly protiprávní. Podléhají ekonomickým zákonitostem jako každý jiný byznys na svobodném trhu. A vzhledem k „internetovému“ právnímu vakuu je to trh ještě svobodnější. Přeji všem IT podnikatelům i společnosti Globe Internet, která se mimořádně zasloužila o internetovou gramotnost, mnoho úspěchů.

RUDOLF MAREK
(rudolf.marek@euro.cz)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).