Menu Zavřít

KLONOVANÉ SIM KARTY

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Za zhruba 300 000 dolarů je možné odposlouchávat mobily

V uplynulém půlroce začal rozkvétat obchod se zařízeními, která byla dosud exkluzivně vyhrazena státním tajným službám a jiným represivním orgánům. Jedná se o systémy schopné odposlouchávat konverzace uskutečněné prostřednictvím mobilních telefo nů. V tuto chvíli se reálným stává nebezpečí nabourávání dosud relativně nepřístupných sítí systému GSM, který využívají i oba čeští operátoři EuroTel a RadioMobil.

V internetu šířený bulletin Intelligence Newsletter, který se zabývá sledováním nejnovějších trendů ve špionáži, letos v červnu informoval, že se jeho reportérům podařilo najít prodejce takových zařízení. Kromě toho jsou ve Spojených státech i ;v Evropě elektronické součástky potřebné k sestrojení účinného odposlechu mobilních telefonů běžně dostupné.

Britská společnost G-Com Tech nabízí systém GSTA-1400, který popisuje jako jedno z nejlepších „oficiálních zařízení pro nahrávání rozhovorů uskutečněných s využitím systému GSM. Různé modely pak podle bulletinu Intelligence Newsletter nabízí v ceně mezi 245 tisíci až 327 tisíci amerických dolarů.

Systémy prodávané na černém trhu fungují na podobném základě a někdy je prostě jen kopírují. Většinou sestávají z přenosného počítače s dešifrovacím programem, který je připojen buď na mobilní linku GSM, nebo pevnou linku s kapacitou přenosu dva megabity za sekundu. Na odposlouchávanou linku se pak takové zařízení napojí za zhruba dvě a půl minuty, přiče mž využívá „naklonovanou SIM kartu.

Nejmenovaný pracovník jedné vojenské tajné služby v rozhovoru pro Intelligence Newsletter uvedl, že zmíněný systém se napojí na hovor prostřednictvím elektromagnetických vln a nahraje identifikační informace, které po zapnutí vysílá každý mobi lní telefon ke svému operátorovi. Dešifrovací software pak umožní přečíst informace ze SIM karty. Tu je pak možné „naklonovat za pomoci zařízení běžně dostupného na trhu.

Některé nelegální systémy využívají dokonce reprodukční zařízení schopné vyrobit všech zhruba třicet typu „inteligentních identifikačních karet využívaných po celém světě například i bankami. Taková karta pak umožňuje odposlech hovorů bez toho, ab y o nelegálním nabourání věděl operátor nebo uživatel.

K zásadnímu průlomu v této oblasti došlo loni v dubnu, kdy dva výzkumníci z kalifornské Univerzity v Barkley poprvé předvedli, jak se dá kopírovat SIM karta, která je klíčem k mobilnímu telefonování na síti GSM. Davidu Wagnerovi a Ianu Goldbergovi se tehdy podařilo rozbít algoritmus, v němž je informace na SIM kartě kódována. K tomu výrobci zařízení pro GSM používají kódy A3 a A8. Americká asociace výrobců datových karet (SDA) potvrdila, že systém vyvinutý W agnerem a Goldbergem může vyprodukovat kopii SIM karty. Stejná organizace navíc upozornila na chyby v algoritmu A5, který je používán ke kódování dat přenášených mezi uživatelem mobilního telefonu a operátorem. Šéf SDA Marc Briceno tvrdí, že algoritmus A5 je sice 64místný, ale ke kódování jsou ve skutečnosti využívány jen 54 místa. Podle Bricena je to zřejmě proto, aby tajné služby neměly tolik práce s odposloucháváním telefonátů.

Intelligence Newsletter upozornil i na další důležité události. Loni v prosinci se v Berlíně sešli počítačoví hackeři sdružení v organizaci Chaos Computer Club. „Soukromý výzkumník tu předvedl jiné zařízení využívající děr ve všech třech algoritmech A3, A8 i A5. Od té doby už se prostřednictvím internetu dostalo na veřejnost několik pracovních verzí výsledků práce tohoto hackera.

Relativně jednoduchý způsob, kterým se dá „nabourat do sítí GSM, nutí k reakci i výrobce SIM karet. Například výzkumná větev společnosti Schlumberger nyní vyvíjí kartu, která by měla známým způsobům pirátství odolat.

MMF24

Manželé John a Alice Martinovi už zkušenosti s nahráváním telefonického rozhovoru mají. V roce 1996 způsobili ve Spojených státech obrovský skandál, když tisku předali nahrávku telefonátu mezi šéfem Kongresu, republikánem Newtem Gingrichem a dalšími jeho dvěma kolegy. Gingrich domlouval strategii svých výpovědí před etickou komisí, která vyšetřovala jeho možná provinění proti kongresovým pravidlům.

Gingrich ovšem předtím stejné komisi slíbil, že žádnou strategii nikde konzultovat nebude. Demokraté proto nahrávku využili proti Gingrichovi. Martinovi samotní byli velkými Gingrichovými odpůrci. Podle svých slov jeli inkriminovaný den na vánoční nákup a po cestě si ve městě Jaksonville hráli s běžným scannerem frekvencí, přičemž náhodou narazili na Gingrichův hovor. Rozhodli se konverzaci nahrát údajně jako „historický záznam pro vnoučata . Podle amerických federálních zákonů je totiž nezák onné vědomě nahrávat a distribuovat jakékoli soukromé hovory. Stejně je tomu i v České republice.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).