Menu Zavřít

Kmitočtová bitva

30. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Rýsují se první zájemci o dražené mobilní frekvence: současní operátoři, finanční skupiny PPF, J&T a KKCG, ale i telekomunikační firmy GTS či Orange

Připravovaná aukce kmitočtů pro mobilní sítě čtvrté generace se zatím nachází ve stadiu připomínkování podmínek tendru, v zákulisí se však již rozběhla řada schůzek a jednání. Týdeník Euro se pokusil zmapovat zájem subjektů, které by potenciálně mohly vybudovat čtvrtého mobilního operátora na českém trhu. Konečné rozhodnutí o účasti v aukci padne ve firmách – z pochopitelných důvodů – až po zveřejnění finálních podmínek tendru, přesto lze z dosavadních indicií vypozorovat, že o dražené frekvence se poperou současní operátoři (T-Mobile, Telefónica a Vodafone) se silnými finančními skupinami a zavedenými telekomunikačními společnostmi z Česka i zahraničí. „O informace k podmínkám aukce projevili bližší zájem zástupci všech skupin, které zmiňujete,“ říká Pavel Dvořák, předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

Za PPF vyjednává Mlynář

Regulátor trhu, který aukci volných kmitočtů připravuje, již rozeslal přes padesátku informativních dopisů potenciálním tuzemským i zahraničním zájemcům. Mezi oslovenými byla například finanční skupina PPF miliardáře Petra Kellnera, která podle informací týdeníku Euro jeví o vstup do českých telekomunikací vážný zájem. Projekt vybudování případného mobilního operátora má na starost Vladimír Mlynář, bývalý ministr informatiky a v současnosti člen vrcholového vedení PPF. Minulý týden byl dokonce v ČTÚ na oficiálním jednání v souvislosti s připravovanou aukcí. „K vašim dotazům mohu pouze sdělit, že PPF zkoumá podmínky výběrového řízení ČTÚ,“ uvedl mluvčí skupiny Radek Stavěl.
PPF se loni vrátila do tuzemského retailového byznysu s bankou Air Bank, jež sází na jednoduché podmínky, atraktivní ceny a nadstandardní přístup ke klientovi. Banka pro všechny, jak PPF tuto finanční instituci nazývá, by mohla být jakýmsi vzorem pro vybudování nového mobilního operátora, vyloučeno není ani pojmenování blízké názvu banky. Další z údajně zvažovaných variant účasti PPF v aukci je spolupráce se skupinou KKCG, patřící rodině dalšího miliardáře Karla Komárka. PPF a KKCG loni z insolvence za 3,81 miliardy korun vykoupili loterijní firmu Sazka, která přes všechny nedávné trable disponuje jednou z nejznámějších českých obchodních značek a zároveň má k dispozici přes sedm tisíc terminálů, použitelných například pro placení faktur či dobíjení předplacených SIM karet.

J&T zvažuje, Penta říká ne

Připravovaná aukce kmitočtů láká i česko-slovenskou finanční skupinu J&T, která podle marketingového ředitele Petra Málka výběrové řízení sleduje a svou účast zvažuje. „Definitivně se rozhodneme až bezprostředně před podáváním nabídek. Detaily ohledně zájmu o konkrétní frekvence nebudeme sdělovat,“ říká Málek. J&T sice v telekomunikacích nikterak nepůsobí a retailovému byznysu se až na výjimky dosud vyhýbala, nicméně před několika týdny koupila slovenskou Poštovou banku a má v plánu pustit se s touto značkou na rezidenční trh i v Česku. Stejně tak jsou známy snahy J&T, respektive spřátelené firmy Tatry Mountain Resorts (TMR), koupit či získat do správy krkonošské lyžařské areály, což by mohlo pro případného operátora představovat potenciální portfolio atraktivních klientů. Kdo se naopak do výběrového řízení ČTÚ rozhodně nepřihlásí, je investiční skupina Penta Investments. Ta v minulosti v telekomunikační branži již působila: v Česku vybudovala firmu U:fon a v Polsku provozovala virtuálního operátora Mobilking. Ani jedna z investic se ale nedá považovat za vydařenou, když přinejmenším na U:fonovi firma utrpěla ztrátu v desítkách až stovkách milionů korun. Zřejmě i proto nemá Penta o aukci zájem. „Nerad bych náš současný postoj spojoval s předchozími telekomunikačními investicemi. Jednoduše v současnosti nemáme v portfoliu žádné aktivity z této branže a naše projektové týmy se soustředí na zcela jiné oblasti,“ vysvětluje mluvčí skupiny Martin Danko.

Příliš tvrdé podmínky

Svou účast v aukci nevylučuje operátor pevných linek GTS Czech, který patří do skupiny GTS Central Europe, působící v pěti zemích východoevropského regionu. „Rozhodneme se, jakmile budou známy finální podmínky aukce. Zatím se jeví jako nepravděpodobné, že nový investor bude schopen v přímé aukci přeplatit jednoho ze současných mobilních operátorů v klíčovém pásmu 800 MHz,“ říká Pavel Brabenec, marketingový ředitel GTS. „Pokud tedy my nebo kterýkoli nový operátor získá frekvence v jiných pásmech, bude se muset domluvit pro ,osmistovku‘ na národním roamingu s některým z vítězů. Současný návrh podmínek z ČTÚ takovou jistotu poskytuje pouze po dobu sedmi let, což je, vzhledem k výši očekávaných investic, nedostatečné období. Proto předložíme návrh na úpravu časového omezení povinného národního roamingu,“ dodává.
Podobně kriticky se vůči navrhovaným podmínkám aukce vyjadřuje operátor Dial Telecom, jehož místopředseda představenstva Aleš Zeman přirovnává případnou investici – za nevyjasněné budoucnosti nového operátora – ke kupování zajíce v pytli. „Jen situace, kdy budou poplatky za národní roaming vyjednány až po vydražení licencí, nutí vstupovat nového operátora do velkého rizika. I kvůli mnoha dalším nejasnostem není možné postavit reálný byznys plán a ani přibližně stanovit marži, tudíž i ziskovost nebo ztrátovost takového projektu. Proto budeme tyto nejasnosti ČTÚ dále namítat,“ tvrdí Zeman. Předseda regulátora nevylučuje, že k určitým změnám v podmínkách výběrového řízení dojde, konkrétnější však bude až po uzavření právě probíhající veřejné konzultace. „V tuto chvíli však nepředpokládáme žádné dramatické zásahy do podmínek, které by zcela měnily principy výběrového řízení,“ říká Dvořák.

Zájem z Východu

Prostor pro vybudování čtvrtého mobilního operátora podle něj v éteru je, i proto ČTÚ očekává, že se do soutěže o frekvence přihlásí – vedle tří existujících operátorů – přinejmenším jeden zbrusu nový hráč. „Připravili jsme výběrové řízení tak, aby motivovalo nové zájemce k soutěži o pásmo 800 MHz, ale nelze vyloučit přednostní zájem některých subjektů o kmitočty v pásmu 1800 MHz,“ naznačuje šéf ČTÚ.
V kuloárech se skloňují i jména potenciálních zájemců ze zahraničí. Zdroje týdeníku Euro uvádějí, že se rekrutují především ze zemí na východ od České republiky. Spekuluje se například o největším ruském operátorovi MTS, který má přes 70 milionů zákazníků a celkově na trzích bývalého Sovětského svazu obsluhuje asi 110 milionů SIM karet. Největší světový mobilní operátor China Mobile, který má neuvěřitelných 415 milionů klientů, by zase mohl na českém trhu otestovat možnost expanze do Evropy. Dostatkem finančních zdrojů pro případný vstup na český, potažmo evropský trh, disponuje i další možný zájemce, společnost Emirates Telecommunications Corporation z Abú Dhabí. Pod značkou Etisalat obsluhuje v 18 zemích blízkého Východu, Asie a Afriky přes 135 milionů klientů, a před časem se například stala sponzorem fotbalového týmu FC Barcelona. Z evropských operátorů se spekuluje především o zájmu francouzské společnosti Orange, které by se český trh „hodil“ do portfolia k zavedeným operátorům v Polsku, Rakousku a na Slovensku. Orange byl v roce 1999 vážným zájemcem o třetí českou mobilní licenci, nakonec ho v tendru porazil Český Mobil, dnešní Vodafone.

EBF24

Klíčové Radiokomunikace

Pro případného čtvrtého operátora, především pokud jde o rychlost výstavby sítě a rozjetí služeb, bude důležité najít vhodného lokálního partnera. Jako klíčová se v tomto ohledu jeví role Českých Radiokomunikací (ČRa). Ty sice předloni odprodaly retailový telekomunikační byznys T-Mobilu, i proto se do aukce aktivně nezapojí, ale disponují infrastrukturou, kterou může případný nový operátor využít. „Máme zhruba tisícovku věží a různých míst, kde lze umístit základnové stanice pro novou mobilní síť. Navíc můžeme všechny stanice pomocí našich mikrovlnných technologií jednoduše propojit do páteřní sítě,“ řekl týdeníku Euro Marcel Procházka, ředitel ČRa pro strategii a rozvoj. Firma již spolupracuje s T-Mobilem a Vodafonem. Procházka navíc dodává, že Radiokomunikace jsou připraveny další antény a vysílací místa postavit. „Jednalo by se maximálně o několik desítek oblastí, ale není problém síť doplnit. Umíme to technologicky a jsme na to připraveni i finančně,“ uzavírá s tím, že ČRa vyjednávají s několika zájemci z různých oborů.


Co se bude dražit

Regulátor trhu připravuje na konec letošního roku prodej frekvencí pocházejících z takzvané digitální dividendy, tedy po přechodu Česka z analogové formy TV vysílání na digitální. Ve vícekolové aukci se bude dražit celkem 40 bloků frekvencí ve třech různých kmitočtových pásmech, úhrnná vyvolávací cena dosahuje téměř 9,2 miliardy korun. Největší souboj zájemců se očekává o pásmo 800 MHz, které vítězům aukce (prostor ve vzduchu je pro tři plnohodnotné sítě) umožní vybudovat sítě čtvrté generace pro volání, a především rychlé internetové připojení LTE. Čtvrtého celonárodního mobilního operátora bude moci případně vybudovat i vítězný subjekt z tendru kmitočtů v pásmu 1800 MHz, do kterého se – na rozdíl od pásma 800 MHz – nebudou moci přihlásit současní tři mobilní operátoři T-Mobile, Telefónica a Vodafone. Firma, která toto pásmo získá, se bude muset domluvit s některým z nich na takzvaném vnitrostátním roamingu, tedy využívání části sítě. Vedle toho by všechny firmy, které uspějí v aukci o 4G kmitočty, měly otevřít své sítě takzvaným virtuálním operátorům, jako je v zahraničí například Tesco Mobile či Red Bull Mobile.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).