Menu Zavřít

Kmotr ke kmotrovi sedá

10. 10. 2018
Autor: Redakce

V Brně se do vedení města vrací kmotři, prohlásil rozzlobeně člověk, který měl za blízkého osobního přítele křišťálově čistého expremiéra Stanislava Grosse, byl na svatbě Ivanu Langerovi a tyká si s Ivem Rittigem. Tohle rozčílení premiéra budí tu úsměv, tu vášně, což je po komunálních volbách normální. Úplně stejně normální ale je, když se druhý na pásce pokouší spojit se s třetím a čtvrtým, aby přebil prvního, protože to dává logiku.

V koalici s prvním bude druhý, v koalici s třetím první. Tuto matematickou pravdu končící primátor Vokřál poněkud podcenil a nezajistil si nějakou předběžnou dohodou exkluzivitu v jednáních a nevyvážil svou nabídkou pro ODS výhodnější alternativu.

Udělal tak vážnou politickou chybu. To je vše. Že se něco podobného může opakovat někde jinde, třeba v Plzni, je docela dobře možné. A ani ANO v takové situaci nebude váhat využít příležitost. Říkat tomuto konání „megapodraz a neuvěřitelné svinstvo“ je po pěti letech pobytu Andreje Babiše ve vrcholové politice krajně nedůvěryhodné.

A když už je řeč o kmotrech, tak by si pan premiér a předseda hnutí ANO měl pohlídat zejména situaci v Praze, kde už nepochybně pendlují kmotři TOP 09 a ANO mezi svými svěřenci a snaží se udržet byznys tak pěkně rozjetý v posledním volebním období. Z pražského uspořádání tak můžeme být nakonec překvapeni více než z toho brněnského.

ebf - tip - debata

Brněnský příběh ale není jen o povolební matematice, ale také o koaličním potenciálu. Lídryně ODS Vaňková celkem moudře po Vokřálovi chtěla, aby kromě ODS byli v koalici i lidovci a soc.dem., protože tušila, že pro její voliče se spolupráce s hnutím, které má v čele estébáka stíhaného za dotační podvod, těžko skousnutelná. ODS tak v Brně postupovala zcela racionálně.

Oni by to těžko překousli i její voliči v Praze a především z toho důvodu je velmi problematické vytvoření logické koalice ODS s TOP 09 a spol. a ANO. A každá jiná, v níž by mohl vítěz pražských voleb figurovat, naráží zase na koaliční potenciál ODS. Takže žádné podrazy, žádní kmotři, jen docela normální politika.

Čtěte další komentáře Pavla Párala

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).